Elokapina on aloittanut mielenilmaisun Mannerheimintiellä Pikkuparlamentin puiston edessä Tänään klo 13 alkaen Elokapinan mielenosoittajat ovat katkaisseet liikenteen Helsingin Mannerheimintiellä Pikkuparlamentin puiston edessä. Liikenne on katkaistu molempiin suuntiin.

Kansalaistottelemattomalla mielenilmaisulla Elokapina vaatii Suomen hallitusta lopettamaan ilmaston kuumentamisen mahdollisimman pian, jotta Suomi ei osallistuisi joukkosurmaan. Lisäksi Elokapina vaatii hallitusta kertomaan tosiasiat ilmastokriisin vakavuudesta suomalaisille.

Elokapina toteuttaa kansalaistottelemattoman mielenilmaisun keskeisellä paikalla Helsingissä, jotta suomalainen yhteiskunta ymmärtäisi, että ilmaston kuumentaminen on tässä vaiheessa satojen miljoonien ihmisten henkeä uhkaava ihmisoikeusrikos, ja siksi Suomen on toimittava nopeammin päästöjensä lopettamiseksi.

Elokapina katsoo että toimiakseen tilanteen edellyttämällä tavalla hallituksen on aloitettava säännöllinen valtiollinen kriisitiedostus ja julistettava ilmastohätätila. Toimiakseen eettisesti, hallituksen on lopetettava ilmaston kuumentaminen omalta osaltamme niin pian kuin mahdollista, vuoteen 2025 mennessä.

Kansanmurhatutkijoiden holokaustin muistopäivänä julkaiseman kannanoton mukaan ilmaston kuumentaminen on joukkosurman tuottamista. Sen jatkaminen tarkoittaa Suomen valtiolta osallistumista joukkosurmaan. Monilla maapallon väkirikkaimmilla alueilla ei pian voi enää elää. Mielenosoittajat eivät tahdo sallia näin tapahtuvan. Nykymenolla Suomi ylittää Pariisin sopimuksen mukaisen hiilibudjettinsa alle neljässä vuodessa. Silti Suomi aikoo jatkaa ilmaston kuumentamista vielä 14 vuotta, vuoteen 2035 asti.

Lisäksi Elokapina vaatii että myös kulutusperäiset päästöt on sisällytettävä kaikkiin Suomen päästövähennystavoitteisiin. Nykyisellään niitä ei lasketa mukaan. Lue täältä tarkemmin Elokapinan Kesäkapinan vaatimuksista.

Elokapina aikoo jatkaa mielenilmaisua Mannerheimintiellä iltaan asti. Mielenosoittajat arvioivat päivän päätteeksi missä protesti jatkuu​​​​​. Elokapinan Kesäkapina (sarja mielenosoituksia ja tapahtumia) jatkuu vähintään ensi viikkoon asti.

Mielenosoitus on rauhanomainen. Mielenosoittajia on tällä hetkellä paikalla kaksisataa, joista 150 on asettunut istumaan ajoradalle, ja on sitoutunut harjoittamaan väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta protestiksi hallituksen riittämättömille ilmastoimille. Mielenosoittajat katsovat tämän olevan oikeasuhtainen ja tilanteen vakavuuden kanssa linjassa oleva tapa vaatia inhimillisempää politiikkaa Suomen valtiolta.

Mielenilmaisuista on välitetty ennakkotieto Helsingin poliisille, mutta mielenosoituksen tarkka paikka ei ole ollut poliisin tiedossa.

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä, joka yrittää herättää valtaapitävät pysäyttämään kuudennen massasukupuuton etenemisen, sekä minimoimaan ilmasto- ja ympäristökriisin aiheuttamien joukkokuolemien ja sosiaalisen romahduksen riskin. Tässä liike käyttää muun muassa väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta.


Kuvat lehdistölle

Seuraa Elokapinan live streamia täällä: xrfi.link/live

Yhteystiedot ja haastattelupyynnöt:

[email protected]