Tiedote 8.10.2021


Elokapina on lukittautunut ja liimautunut valtioneuvoston linnan sisäänkäynneille vaatimaan hallitukselta selitystä sille, miksi ilmasto- ja ympäristökriisin vakavuutta vastaaviin toimiin ei haluta ryhtyä. Mieleenilmaisuun osallistuu 200 henkeä. Mielenilmaisu on rauhanomainen. Odottaessaan poliitikkoja paikalle elokapinalaiset pitävät kulkuväylät avoinna, eivätkä pyri rakennukseen sisään.

Viemällä mielenilmaisunsa valtioneuvoston linnalle Elokapina haluaa tavata etenkin valtiovarainministeri Annika Saarikon (Keskusta) kanssa, joka ei ole puolueineen vielä kohdannut Elokapinan mielenosoittajia, toistuvista keskustelukutsuista huolimatta.

Elokapinan Syyskapina on jatkunut tänään 10 päivää. Syyskapinan kymmenenteen päivään mennessä sekä presidentti Niinistö, että pääministeri Marin ovat tahoillaan sanoneet meidän elävän (tietynlaista) hätätilaa ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden suhteen. Ilmasto- ja ympäristöhätätilan julistusta ei kuitenkaan kuulu, eikä hätätilaa vastaaviin toimiin olla ryhtymässä.

Valtioneuvoston linnan ulkopuolella kahden sisäänkäynnin pieleen liimautunut ja lukkiutunut Elokapina vaatii hallitukselta selitystä sille, miten tilanne, jossa satojen miljoonien ihmisten elinolosuhteet ovat vaakalaudalla, tappava kuumuus lisääntyy odotettua nopeammin, ja Suomi edelleen osallistuu sukupuuttoa tuhatkertaiseksi nopeuttaneeseen toimintaan ei ole hätätila.

Syyskapinan aikana Elokapinan mielenosoituksissa on vieraillut 10 kansanedustajaa kaikista hallituspuolueista paitsi Keskustasta. Kolmesta kutsusta huolimatta keskustalaisia ei ole saapunut keskustelemaan elokapinalaisten kanssa. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on aiemmin ottanut kantaa ilmastohätätilaa vastaan. Haluamme kysyä Saarikolta, ottaako keskusta (ja Saarikko sen puheenjohtajana) vastuun siitä, että Suomessa ei vuonna 2021, pahasti myöhässäkään, tunnusteta tieteellisiä tosiasioita?

Elokapinan Syyskapina on jatkunut kymmenen päivää 29.9. alkaen. Syyskapinassa Elokapina vaatii hallitukselta ilmastohätätilan julistusta ja hätätilan mukaisia toimia: säännöllisen kriisitiedotuksen aloittamista, sitovan lainsäädännön luomista hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2025 mennessä, suomalaisten kulutusperäisten päästöjen sisällyttämistä kaikkiin suomen päästövähennystavoitteisiin sekä kansalaisfoorumin perustamista. Kansalaisfoorumi tekee ehdotuksia nopeista ja oikeudenmukaisista keinoista saavuttaa hiilineutraalius ja lopettaa ylikulutus vuoteen 2025 mennessä. Eduskunnan on käsiteltävä foorumin ehdotukset.

Elokapina on osa kansainvälistä ilmastoliikettä

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä, joka yrittää herättää valtaapitävät pysäyttämään kuudennen massasukupuuton etenemisen, sekä minimoimaan ilmasto- ja ympäristökriisin aiheuttamien joukkokuolemien ja sosiaalisen romahduksen riskin. Elokapina toimii sekä kansallisesti että osana kansainvälistä liikettä.

Kuvat lehdistölle

Yhteystiedot: [email protected]