Elokapinan järjesti maanantaina 1.3.2021 mielenilmauksen Sanomatalolla vaatien mediataloilta ilmastokriisin kattavampaa ja totuudenmukaista uutisointia. Mielenilmaus oli kolmiosainen, monitaiteinen performanssi, joka aloitti samalla Elokapinan #kirjoitakriisistä -kampanjan, johon kuuluu kevään aikana toteutuva mielenilmausten sarja eri puolilla Suomea.

Käynnissä oleva ekokriisi on aikamme suurin uhka, josta tulisi myös uutisoida sellaisena. Muistutuksena ilmastokriisin nopeasta pahenemisesta Sanomataloon vietiin jäädytetty sanomalehti. “Tieto ilmastokriisistä ei itsessään luo syvempää ymmärrystä sen vakavuudesta, vaan tarvitaan tunnekokemus. Performanssin keinoin saamme koronaturvallisella ihmismäärällä kiteytettyä viestimme ihmisten verkkokalvoille. Koen, että näillä muistutuksilla autamme ihmisiä kohtaamaan kiihtyvän ilmastokriisin todellisuuden”, Elokapinan aktivisti Eeva Rajakangas kuvaili mielenilmaisun muotoa.

Taiteen keinoin toteutettu mielenilmaus alkoi klo 9 kahden suuren image-bannerin ripustamisella Sanomatalon ulkoseinään, jotka peräänkuuluttivat maksumuuritonta uutisointia ilmastokriisistä. Kello 11 jälkeen Sanomatalon sisälle kiinnitettiin #kirjoitakriisistä-banneri. Kaksi toimittajina esiintyvää elokapinallista esitti lyhyen performanssin, jossa ilmastokriisiä symboloiva rumpali rummutti tauotta saadakseen median huomion. Toimittajahahmot joko nukkuivat tai olivat enemmän kiinnostuneita nukesta, joka symboloi muita asioita kuin ilmastokriisiä. Mielenilmaus jatkui klo 15.15 kun Sanomatalon sisälle ripustettiin suuri image-banneri ”Vaikeneminen on veriteko – Kerro totuus”-tekstillä. Musiikin soidessa kauittimesta kolme valkoisiin pukeutunutta esiintyjää kaatoi tekoverta toistensa sekä itsensä päälle ja painoi kädenjälkiään lasipintoihin. Lopuksi he esittivät kuolleita maassa maaten puolisen tuntia. Performanssi loppui puoli viiden maissa kun joukko elokapinallisia saapui siivoamaan verijäljet, symboloiden kuinka tulevat sukupolvet siivoavat maailmanlopun sotkumme.

Media ei ole onnistunut tehokkaasti ja ymmärrettävästi välittämään suurelle yleisölle ilmasto- ja ympäristöhätätilan todellista laajuutta ja vakavuutta. “Helsingin Sanomat viesti halustaan kuulla Elokapinan näkökulmia, millä tapaa ilmastokriisistä voisi tulevaisuudessa kirjoittaa. Toivomme, että vastaavanlaista keskustelua voitaisiin käydä myös muiden toimijoiden kanssa”, luonnehti Elokapinan aktivisti Joel Tainio mielenosoituksen ansiosta virinnyttä keskustelua.

Elokapina vaatii ilmastokriisin nostamista sen todellisen luonteen mukaiseksi jatkuvaksi, päivänpolttavaksi uutisaiheeksi, ja ympäristönäkökulman esille tuomista kaikessa uutisoinnissa. Kampanja rohkaisee lisäksi luomaan ilmastokriisiviestinnälle omistetun osion, joka olisi maksumuuriton ja käsittelisi asiaa monen tieteen-, kulttuurin- ja taiteenalan näkökulmasta. Kampanjan pyrkimys ei ole hyökätä toimittajia ja tiedotusvälineitä vastaan eikä häiritä heidän työskentelyään, vaan peräänkuuluttaa mediatalojen vastuuta.

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä, joka yrittää herättää suuren yleisön vaatimaan valtaapitäviä pysäyttämään kuudennen massasukupuuton etenemisen, sekä minimoimaan ilmasto- ja ympäristökriisin aiheuttaman sosiaalisen romahduksen riskin. Tässä liike käyttää muun muassa väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta.

Sanomatalon mielenilmaus toteutettiin koronarajoituksia noudattaen.

Kampanjan aihetunniste sosiaalisessa mediassa: #kirjoitakriisistä


Lisätiedot:

[email protected]

Valokuvat ja videot Elokapinan tämänpäiväisestä aktiosta ovat ladattavissa alla olevan linkin kautta ja ovat vapaasti käytettävissä CC BY-lisenssin mukaan, maininta “Joel Tainio / Elokapina / Extinction Rebellion Finland”.

Lehdistökuvat