Tänään klo 13 alkanut Elokapinan mielenosoitus Mannerheimintiellä jatkuu yön yli noin 120 mielenosoittajan voimin. Mielenosoitus on katkaissut liikenteen Helsingin Mannerheimintiellä Pikkuparlamentin puiston edessä molempiin suuntiin koko päivän ajaksi.

Elokapinan mielenosoittajat päättivät klo 20 aikaan jatkavansa protestia toistaiseksi Mannerheimintiellä. Jatkamalla määrätietoisesti Elokapinan mielenosoittajat pyrkivät viestimään poliitikoille, että tilanne on vakava eikä nopea hiilidioksidipäästöjen alas ajaminen voi odottaa enää hetkeäkään. Elokapina kutsuukin kansanedustajat paikalle perjantaina keskustelemaan tilannekuvasta ja vastaamaan Elokapinan vaatimuksiin.

Mielenosoitusta on tarkoitus jatkaa kunnes hallitus vastaa Elokapinan esittämiin vaatimuksiin. Vähimmillään mielenosoittajat edellyttävät, että hallitus ja kansanedustajat saapuvat keskustelemaan asiasta mielenosoittajien kanssa. Elokapinan mukaan perjantaina mielenosoitukseen on liittymässä vielä lisää mielenosoittajia. 

Kansanmurhatutkijoiden holokaustin muistopäivänä julkaiseman kannanoton mukaan ilmaston kuumentaminen on joukkosurman tuottamista. Sen jatkaminen tarkoittaa Suomen valtiolta osallistumista joukkosurmaan. Kansalaistottelemattomalla mielenilmaisulla Elokapina vaatii Suomen hallitusta lopettamaan ilmaston kuumentamisen mahdollisimman pian, jotta Suomi ei osallistuisi joukkosurmaan. Lisäksi Elokapina vaatii hallitusta kertomaan tosiasiat ilmastokriisin vakavuudesta suomalaisille.

Elokapina katsoo että toimiakseen tilanteen edellyttämällä tavalla hallituksen on aloitettava säännöllinen valtiollinen kriisitiedostus ja julistettava ilmastohätätila. Toimiakseen eettisesti, hallituksen on lopetettava ilmaston kuumentaminen omalta osaltamme niin pian kuin mahdollista, vuoteen 2025 mennessä.

Elokapinan Kesäkapina (sarja mielenosoituksia ja tapahtumia) jatkuu vähintään ensi viikkoon asti. Mielenosoitus on rauhanomainen. Mielenosoittajat ovat sitoutuneet harjoittamaan väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta protestiksi hallituksen riittämättömille ilmastoimille. Mielenosoittajat katsovat tämän olevan oikeasuhtainen ja tilanteen vakavuuden kanssa linjassa oleva tapa vaatia inhimillisempää politiikkaa Suomen valtiolta.

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä, joka yrittää herättää valtaapitävät pysäyttämään kuudennen massasukupuuton etenemisen, sekä minimoimaan ilmasto- ja ympäristökriisin aiheuttamien joukkokuolemien ja sosiaalisen romahduksen riskin. Tässä liike käyttää muun muassa väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta.

Mielenilmaisuista välitettiin ennakkotieto Helsingin poliisille, ja poliisi saapui ohjaamaan liikennettä n. 15 minuuttia mielenilmauksen alkamisen jälkeen. Mielenosoittajat ovat valmistautuneita päästämään hälyytysajoneuvot tarvittaessa tiesulun läpi, ja jättävät yön ajaksi yhden kaistan Mannerheimintietä vapaaksi niille. Mielenosoituksen jatkumisesta neuvoteltiin poliisin kanssa ja tilanne pysyi molempien osapuolten osalta rauhallisena.


Kuvat lehdistölle

Yhteystiedot ja haastattelupyynnöt:

media@elokapina.me