Elokapinan Sissiviljelijät ovat ryhtyneet muuttamaan raitiovaunupysäkkiä Pölyttäjäpysäkiksi keskiviikkoaamuna 18.5. klo 10 Helsingin keskustassa Luonnontieteellisen museon edustalla osoitteessa Pohjoinen Rautatienkatu 13. Tempauksen tarkoituksena on nostaa esiin tietoa hyönteis- ja pölyttäjäkadosta sekä luonnon monimuotoisuuden heikentymisestä. Sissiviljelijät vaativat kaupunkeihin pölyttäjäystävällisempiä viheralueita, jotka samalla tukevat luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä. 

Vuonna 2019 julkaistu tutkimus kertoo, että meneillään on vakava globaali hyönteispopulaatioiden heikkeneminen. Hyönteispölyttäjät eivät ainoastaan auta kasvien pölytyksessä vaan myös määrittelevät esimerkiksi monien syötäviä marjoja tuottavien kasvien sadon laadun ja määrän. Ilman pölyttäjiä lukuisat kasvit uhkaavat hävitä kokonaan maapallolta.

EU:n pölyttäjäaloitteeseen (EU Pollinators Initiative) on kirjattu 10 toimintavaihetta pölyttäjien säilyttämiseksi. Yksi näistä on “pölyttäjien elinympäristöjen parantaminen kaupunkialueilla ja laajemmin maisemassa”, minkä tarkoituksena on edistää vihreää infrastruktuuria ja luonnon monimuotoisuutta, joka tukisi pölyttäjäystävällisiä kaupunkiympäristöjä. 

Kaupunkiympäristöihin tulee luoda pölyttäjäystävällisiä viheralueita

Viherkatot ovat yksi keino tarjota elinympäristöjä uhanalaisille kasvi- ja hyönteislajeille ja auttaa niitä selviytymään. Erilaisia paikallisia kasvilaleja voidaan istuttaa esimerkiksi bussi- ja ratikkapysäkkien katoille houkuttelemaan pölyttäjiä.

“Kaupunkiympäristöissä nurmikot voidaan muuttaa niityiksi ja katot päällystää kasveilla. On helpompaa suojella kuin korjata jo tehtyjä tuhoja, mutta tarvitsemme kaikkia keinoja”, kommentoi viherkattoa rakentava sissiviljelijä ja Elokapinan aktiivi Perrine Ferrafiat. 
“Pysäkkien katot eivät kata suuria alueita eivätkä tästä syystä yksin riitä pölyttäjien pelastukseksi. Ne voivat kuitenkin herättää ihmiset huomaamaan pölyttäjät, inspiroida niityn tai sissipuutarhan perustamiseen ja vaatimaan päättäjiltä toimia pörriäisystävällisempien kaupunkien puolesta”, lisää sissiviljelijä Mila Nirhamo

Aktion vaatimukset on suunnattu erityisesti Helsingin kaupungille. Ohikulkijoille jaetaan kaupunginvaltuuston osoitteella varustettuja postikortteja, joissa vaaditaan kaupungilta toimia: nyt jos koskaan on aika herätä hyönteiskatoon.

Elokapinan Ylikulutuskapina vaatii ylikulutuksen laskemista kestävälle tasolle

Pölyttäjäpysäkki on osa Elokapinan 6.–21.5. tapahtuvaa Ylikulutuskapinaa, jonka aikana toteutetaan useita eri mielenosoituksia ympäri Suomen. Ylikulutuskapinassa vaaditaan kulutusperäisten päästöjen sisällyttämistä Suomen päästövähennystavoitteisiin sekä luonnonvarojen ja energian ylikulutuksen laskemista kestävälle tasolle. Elokapina vaatii, että energian ylikulutus lopetetaan.

Suomen ylikulutuspäivä oli tänä vuonna 31. maaliskuuta. Se tarkoittaa, että siihen mennessä Suomen asukkaat olivat kuluttaneet vuoden 2022 osuutensa maailman luonnonvaroista. Tästä huolimatta Suomen hallituksella ei ole sitovia tavoitteita kulutusperäisten ilmastopäästöjen hillitsemiseksi tai luonnonvarojen ylikulutuksen lopettamiseksi. Elokapina vaatii tähän muutosta toukokuun Ylikulutuskapinassa.

Kuvia lehdistön käyttöön koostetaan tänne: https://photos.elokapina.fi/s/71q1i7n2k1/ylikulutuskapinan-mediakuvat

Yhteydenotot:

[email protected]

Elokapina sosiaalisessa mediassa: