Elokapinan mielenosoittajat ovat jälleen osoittamassa mieltä Levi Panorama Hotellilla, jossa järjestetään Fennoscandian Exploration and Mining (FEM) -konferenssi. Mielenosoittajat asettavat lounasaikaan kylttejä konferenssiravintolan maisemaikkunoita vasten. Kylteillä tuodaan esille, miten suuresti kaivostoiminta tuhoaisi maisemaa esimerkiksi Levin huipulla sijaitsevan Levi Panorama hotellin ruokasalin ikkunoiden takana avautuvalla tunturilla.

Tämän jälkeen rauhanomaiset mielenosoittajat siirtyvät tapahtumakeskus Levi Summitin eteen, jossa pidetään puhe merenalaisen kaivostoiminnan aiheuttamista haitoista merenpohjan erittäin haavoittuville ekosysteemeille.

Yksi konferenssin päivän pääpuhujista pitää lounasajan jälkeen puheen merenpohjan mineraalien hyödyntämisestä. Näiden mineraalien käyttö nähdään yhtenä ratkaisuna vihreän siirtymän edistämisessä, mutta todellisuudessa se on vain uusi aluevaltaus kaivosyhtiöiden maanpäällisessä ja pinnanalaisessa tuhoavassa toiminnassa. Merenalainen kaivosteollisuus uhkaa laajalti merten elämää; sen lisäksi, että merenpohjan mylläys pahentaa ilmastokriisiä häiritsemällä merten hiilinieluja, se tuhoaa vedenalaisia ekosysteemejä ja vaikuttaa rannikoiden asuinalueisiin. Merten käyttö kaivostoiminnassa täytyy lopettaa, ennen kuin se on kunnolla alkanutkaan.

“Nämä suunnitelmat merenpohjien hyödyntämisestä vihreän siirtymän nimissä ovat erinomainen osoitus siitä, että jos kaivosyhtiöt saavat päättää, tulee vihreästä siirtymästä harmaa. Merenpohjan tapauksessa kyseessä ei ole edes kielikuva valtamerten värjäytyessä harmaaksi mineraalien mylläyksestä”, sanoo paikalla oleva Mette Hartonen . “Emme voi kuunnella kaivosyhtiöitä tässä asiassa; heidän tavoitteenaan on taloudellinen hyöty, ei aidosti kestävä toiminta ekologisissa rajoissa.”

Elokapina vaatii, että kaivosteollisuuden on siirryttävä pääosin kaivannaisten kierrättämiseen. Ympäristön turmelemiseen perustuvaa ylikulutusta ja -tuotantoa ei voida enää jatkaa. Kaivosteollisuuden vihreän siirtymän on oltava oikeudenmukainen ja aidosti ekologisesti kestävä.

Elokapina järjestää mielenosoituksia Levillä FEM-konferenssin jokaisena päivänä. Mielenosoitukset ovat osa Elokapinan syksyn Metsäkapina-kampanjaa. Kampanjassa vaaditaan luonnon ja monimuotoisuuden asettamista etusijalle ja luonnolle tuhoisien valtiontukien lopettamista. Kampanjan aikana Elokapina on järjestänyt mielenosoituksia muun muassa Kemissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Helsingissä. Elokapina on ympäri Suomea toimiva ympäristöliike, joka on tunnettu näyttävistä mielenilmauksistaan.


Kuvat lehdistölle

Yhteydenotot:
[email protected]