Elokapinan Syyskapina alkaa 1.10.!

Päätapahtumat

  • 1.10. Kapinanjulistus klo 19-21
  • 3.10. Hätäjarrutus - mielenosoitus ilmastohätätilan julistamiseksi klo 13
  • 4.10. Kansalaiskokous klo 11-16

Kapinaviikko Facebookissa

Lue eteenpäin nähdäksesi listauksen viikon kaikista tapahtumista.


Kapinakeskus Senaatintorilla

Kapinan sydän syntyy Helsingin Senaatintorille Kapinakeskukseen, jossa on erilaista ohjelmaa koko viikon ajan sekä mahdollisuus tutustua Elokapinaan. Keskuksella ohjelmassa alla mainittujen lisäksi musiikkia, lavarunoutta ja muuta! Tule rohkeasti paikalle, jokaiselle löytyy meiltä jotakin.

Kapinakeskuksen ohjelma

Noudatamme kaikissa tapahtumissamme Elokapinan toimintaperiaatteita, joista tärkeimpinä nostamme turvallisemman tilan säännöt, päihteettömyyden, sekä fyysisen ja verbaalisen väkivallattomuuden. Elokapinan tapahtumissa on voimassa toimintakonsensus.

Koronaohjeistus

Ethän tule paikalle hengitystieoireisena, ja pidäthän hyvää huolta käsi- sekä yskimishygienista. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä sekä turvaväleistä huolehtimista. Osassa tapahtumistamme on osallistujien määrää rajoitettu koronariskin vuoksi. Järjestäjien puolesta on tarjolla käsidesiä. Suosittelemme myös Koronavilkun käyttöä. Päivitämme koronaohjeistusta THL:n suositusten ja tilanteen mukaan!

Seuraa päivittyvää ohjelmaa verkkosivuiltamme, tai seuraamalla meitä Facebookissa, Instagramissa, tai Twitterissä.


Ohjelma


Kapinanjulistus

Torstaina 1.10. klo 19-21, Senaatintori

Elokapina julistaa torstaina 1.10. klo 19 Senaatintorilla kapinan Suomen hallitusta ja sen ympäristö- ja ilmastopolitiikka vastaan. Suomi osana kansainvälistä yhteisöä jatkaa edelleen politiikkaa, joka on yhteensovittamatonta nykyisten ja tulevien sukupolvien turvallisen elämän ja tulevaisuuden kanssa. Siksi nousemme kapinaan.

Kapinanjulistus alkaa klo 19 puheella, jonka jälkeen kuulemme live-musiikkia. Tämän jälkeen on open mic. Tapahtumassa ei tapahdu mitään laitonta. Kapinanjulistus avaa Syyskapinan. Tervetuloa!


Hätäjarrutus - mielenosoitus ilmastohätätilan julistamiseksi

Lauantaina 3.10. klo 13, Lähtö Rautatientorilta

MITÄ?

Mielenosoitus-kulkue ilmastohätätilan julistamisen puolesta

MILLOIN?

Lauantaina 3.10. klo 13 (saapuminen paikalle 12.30 alkaen)

MISSÄ?

Mielenosoituksen reitti kulkee Rautatientorilta Kaisaniemenkatua pitkin Pitkänsillan yli Hakaniemen torille.

VAADIMME MARININ HALLITUKSELTA:
  1. Kertokaa totuus. Julistakaa ilmastohätätila ja aloittakaa tilanteen vakavuuden mukainen säännöllinen valtiollinen tiedottaminen ilmastokriisin etenemisestä. Koronakriisin suhteen olette toimineet asianmukaisella ripeydellä ja vakavuudella, ja viestineet tiheään uhan todellisesta kokoluokasta koko väestölle. Toimikaa näin nyt myös ilmaston ja ekologian kriisin suhteen.

  2. Toimikaa totuuden edellyttämällä tavoin. Pysyäksemme osaltamme Pariisin ilmastosopimuksen globaalin päästökiintiön raameissa, Suomen tulee vuodesta 2021 alkaen vähentää nettohiilipäästöjä joka vuosi 20% (n. 7Mt CO2-ekv. vuodessa) nykytasosta, siten että Suomi on hiilineutraali vuonna 2025. Jotta pysyvä ja oikeudenmukainen muutos on mahdollinen, on samanaikaisesti aloitettava ekologinen jälleenrakennus. Haluamme uskoa, että juuri tämä hallitus pystyy kaikesta huolimatta tekemään tarpeelliset, tilanteen todellisen vakavuuden edellyttämät ilmastotoimet. Jos ei tämä hallitus, mikä sitten?

MIKSI?

Ilmaston ja ekologian kriisi kiihtyy silminnähtävästi. Jos jatkamme näin, on sivilisaatiomme vaarassa romahtaa. Tämänhetkisen tieteellisen tiedon mukaan tilanne on paitsi aiemmin tunnistettua vakavampi, nyt myös todellinen eksistentiaalinen uhka ihmiskunnalle. Yhteiskunnillamme ei yksinkertaisesti ole varaa epäonnistua tähän kriisiin vastaamisessa. Me kansalaiset tiedämme tämän. 89% suomalaisista tietää ilmastonmuutoksen olevan vakava ongelma.

Lisätietoja mielenosoituksesta, sen reitistä, koronaturvallisuudesta ja esteettömyydestä löydät Facebook-tapahtumasta.

  • Jos tulet mukaan klo 13 jälkeen, seuraa tiedotusta Facebook-tapahtumassa tai Elokapinan Telegram-kanavalla. Kaikki mahdolliset muutokset ilmoitetaan näissä kanavissa.

Osallistu FacebookissaLiity Telegram-kanavalleLue Elokapinan toimintakonsensus


Kapinatreffit eksyneille kapinallisille

Torstaina 1.10. klo 18-19 Kapinakeskus, Senaatintori

Eksynyt elokapinalainen hoi! Kaipaamme sinua takaisin mukaan Elokapinan toimintaan, sillä Syyskapina on täällä! Nyt tapahtuu enemmän, isommin ja luovemmin kuin koskaan aikaisemmin. Olisi loistavaa saada kaikki mahtavat kapinalliset takaisin kapinoimaan! Pienikin panos on arvokas!

Kapinatreffit on suunnattu sinulle, jos olet aikaisemmin mukana toiminnassamme, mutta et ole tällä hetkellä aktiivinen tai sinulle, jolta puuttuu vielä oma lähiryhmä. Voit tulla mukaan, vaikka olisit käynyt vain uusien illassa, perehdytyksessä tai NVDA-koulutuksessa. Tapahtumassa kuullaan Syyskapinan suunnitelmista, jakaudutaan lähiryhmiin Syyskapinaa varten ja vaihdetaan kuulumisia. Tervetuloa takaisin kapinakotiin!

PS. Tapahtumaan ei siis liity mitään romanttista, vaikka kapinointi aika kuumaa onkin! Sen sijaan tarkoitus on löytää tie takaisin Elokapinaan. <3

Tapahtuma Facebookissa


Kerro totuus: tiedepaneeli ilmasto- ja ympäristökriisistä

2.10. klo 17-19, Kapinakeskus, Senaatintori

Kerro totuus on kansainvälisesti Elokapinan ensimmäinen vaatimus. Tähän vaatimukseen vastaavat paneeliin osallistuvat tieteentekijät, ja vaadimme sitä myös tiedeyhteisöltä laajemmin. Paneelissamme laaja kattaus eri tieteen asiantuntijoita kertoo totuuden ympäristö- ja ilmastokriisistä, sekä siitä, miten me voimme yhteiskuntana vastata sen nostamiin hälyttäviin uhkiin.

Paneeliin osallistuvat mm. filosofian professori Thomas Wallgren ja kehitystutkimuksen apulaisprofessori Markus Kröger. Loput panelistit ilmoitetaan lähempänä tapahtumaa.

Kysymyksiä, joiden ympärillä paneeli käydään: 1) Millainen liikehdintä voisi saada todennäköisimmin aikaan radikaalia ilmastopolitiikkaa? 2) Miten ympäristö- ja ilmastokriisi vaikuttaa tutkimusalallasi? 3) Miten tiedeyhteisön tulisi ottaa osaa ilmastokriisin vastaiseen taisteluun?

Paneeli käydään suomeksi. Videotallenne paneelista ladataan jälkikäteen Elokapinan Youtube-kanavalle.

Tapahtuman järjestää Elokapina Yliopisto. Tämä Elokapinan yliopistojaosto on suunnattu opiskelijoille, henkilökunnalle sekä kaikille kiinnostuneille. Tapahtuma on mahdollisuus tulla toimintaamme mukaan.

Tapahtuma Facebookissa


Kansalaiskokous

4.10. klo 11-16, Kapinakeskus, Senaatintori

Elokapinan kolmas vaatimus koskee demokratian laajentamista ja vahvistamista ottamalla käyttöön satunnaisotannalla valitun kansalaisfoorumin pohtimaan sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti realistisia ja hyväksyttäviä sekä oikeudenmukaisia keinoja saavuttaa hiilineutraali ja ekologisesti tasapainoinen yhteiskunta. Mutta mikä on kansalaisfoorumi ja miten se toimii?

Elokapinan kansalaisfoorumityöryhmä järjestää Syyskapinan aikana kansalaiskokouksen. Sunnuntaina 4.10. (klo 11–17) järjestettävässä kokouksessa pohditaan, mitä lainsäädännöllistä sääntelyä olemme Suomen asukkaina valmiit hyväksymään, jotta Suomi voi saavuttaa hiilineutraaliuden 2025 mennessä.

Tapahtuma on täysin avoin, ja osallistavassa demokratiassa kaikkien panos on merkityksellinen. Turvallisuussyistä rajaamme osallistujamäärän 40:een, minkä vuoksi toivomme ilmoittautumisia.

Ilmoittaudu kansalaiskokoukseenTapahtuma Facebookissa

Kansalaiskokous on deliberatiivisen eli puntaroivan demokratian elin, joka pyrkii asiantuntijatiedon ja avoimen ja osallistavan keskustelun kautta löytämään mahdollisimman mielekkäitä ratkaisuja sille asetettuun kysymykseen. Suomenkieliset termit eivät ole vakiintuneita, mutta viittaamme kansalaiskokouksella pienimuotoiseen, avoimeen kokoontumiseen ja kansalaisfoorumilla Elokapinan kolmannen vaatimuksen tarkoittamaa kansallista, satunnaisotantaa hyödyntämällä valittua elintä. Kansalaiskokous on tavallaan foorumin pikkusisarus.


Perehdytys Kristittyjen Elokapinaan

4.10. klo 16-18.30 TALOlla, Toinen Linja 8, Helsinki

Luvassa tietoa Elokapinasta, keskustelua kansalaistottelemattomuudesta kristillisessä perinteessä, sekä toisiimme tutustumista ja tulevan toiminnan ideoimista rennossa ilmapiirissä. Osallistuminen ei sido sinua mihinkään, eikä sinulla tarvitse olla ennakkokokemusta Elokapinasta, kansalaistottelemattomuudesta tai kristillisyydestä.

Tarjolla on kahvia ja teetä. Voit tuoda mukanasi jotakin jaettavaa yhteiseen pöytään!

Saatamme joutua rajoittamaan tulijamäärää koronaturvallisuuden takia, joten ilmoittauduthan etukäteen. Ilmoittaudu mukaan mahdollisimman pian, viimeistään pe 2.10. osoitteeseen tiia.orpana@gmail.com. Ethän tule paikalle lievästikään kipeänä.

Tilaan on esteetön kulku rakennuksen sisäpihan kautta. Kerrothan mistä tahansa erityistarpeistasi ilmoittautuessasi!

Tapahtuma Facebookissa


Veriprikaati-performanssi

5.10. klo 14-17, Alkaa Kapinakeskukselta

Elokapinan Veriprikaati-ryhmän performanssi ekologisesta kriisistä ja sukupuuttoaallosta. Punapukuiset hahmot kulkevat Helsingin kaduilla kuin tuoden viestiä jostain toisaalta. He eivät puhu mutta kertovat paljon, he ovat outoja mutta kuitenkin selittämättömästi tuttuja, he vaikuttavat haurailta mutta heissä on syvää voimaa.

Veriprikaati on performatiivinen aktio, joka ilmentää ympäristökriisiin liittyviä surun, kivun, tuskan ja myös toivon tunteita. Punainen väri viittaa vereen ja symboloi massasukupuuttoa, sekä peilaa kaiken vaarassa olevan elämän kauneutta. Konseptin Red Rebel Brigade on alun perin kehittänyt brittiläinen taiteilija, näyttelijä ja esiintyjä Doug Francisco, ja se on Extinction Rebellion -liikkeen näkymättömän teatterin muoto.


Ympäristökriisi & tunteet -työpaja

5.10. klo 16.30-18, Kapinakeskus, Senaatintori

Mitä tunteita ympäristökriisi herättää? Voiko tunteita kohtaamalla löytää väyliä kohti toimintaa? Työpajassa lähestytään ympäristökriisin meissä herättämiä tunteita keskustellen ja toiminnallisesti. Sallimalla, kohtaamalla ja tuomalla näkyväksi tunteita pyritään löytämään reittejä hyvinvointiin ja toimintaan suhteessa ympäristökriisiin.Osallistuminen ei vaadi mitään etukäteisosaamista. Olet tervetullut paikalle juuri sellaisena kuin olet. Työpajan vetäjinä toimivat taidepedagogit Maiju Tarpila & Ann-Mari Ohtamaa.

Tapahtuma Facebookissa


Ilmastokriisi: Suuntana sukupuutto ja mitä sille pitäisi tehdä-puhe

5.10. klo 18-20, Kapinakeskus, Senaatintori

Tervetuloa kuuntelemaan Elokapinan Sukupuuttopuhe, joka tarjoaa tiiviin tietopaketin nykytilanteesta ja tulevaisuudesta uusimman ilmasto- ja ympäristötutkimuksen valossa sekä psykologian ja kansalaisliikkeiden tutkimukseen perustuvia ratkaisuja siitä, miten voimme tässä tilanteessa toimia. Osallistuminen ei vaadi ennakkotietoa, maksa mitään tai sido mihinkään. Vaarana on ainoastaan voimaantuminen ja inspiroituminen!

Tapahtuma Facebookissa


Väkivallattoman suoran toiminnan koulutus

6.10. klo 17-19, Kalliolan Settlementtitalo (Sturenkatu 11, Helsinki)

Väkivallaton suora toiminta on muuttanut yhteiskuntaa ympäri maailmaa Gandhin Intiasta Yhdysvaltojen mustien kansalaisoikeuksiin. Olemme ottaneet tämän työkalun ilmastotyömme välineeksi. Samalla kun tämä koulutus opettaa tämän toiminnan perusteet, se on myös tarkoitettu Elokapinasta tai Extinction Rebellionista kiinnostuneille.

Koulutus on oleellinen osa toimintaamme ja sen tulisi olla käytynä, kun osallistuu Elokapinan aktioihin. Koulutuksessa puhutaan väkivallattoman suoran toiminnan lisäksi XR:n arvoista ja organisaatiosta. Lisäksi käymme läpi väkivallattoman suoran toiminnan teoriaa ja teemme käytännön harjoituksia. Tätä kautta pääsee halutessaan mukaan Elokapinan toimintaan ja voi valita liittyvänsä lähiryhmään. Koulutuskieli on suomi ja tarvittaessa englanti.

Koulutukseen voi osallistua, vaikkei olisi aiempaa tietoa tai kokemusta Elokapinan toiminnasta. Koulutus ei myöskään velvoita Elokapinaan liittymistä vaan paikalle voi tulla myös vain tutustumaan ja oppimaan. Tapahtumassa noudatetaan turvallisen tilan sääntöjä.

Koulutus on ilmainen, mutta siinä on rajoitettu paikkamäärä vallitsevan tilanteen vuoksi. Tuo mukaan halutessasi kasvomaski.

Ilmoittautuminen sähköpostilla osoitteeseen koulutus@elokapina.me

Tervetuloa!

Tapahtuma Facebookissa


Elokapina-aiheinen käsityöaktivismi- ja ompeluseura

6.10. klo 18-20, Alakulttuurikeskus Loukko (Castréninkatu 7, Helsinki)

Tule mukaan kapinoimaan käsityön keinoin! Tervetuloa kirjailemaan, tekstiilipainamaan, virkkaamaan, kutomaan ja muilla tavoin taiteilemaan kädentaidoin kapinahenkeä. Lisätietoa tapahtumasta ja Loukosta Facebookissa:
Tapahtuma Facebookissa


Queerkapinan kahviteltta ja työpaja

7.10. klo 16-18, Kapinakeskus, Senaatintori

Tule Queerkapinan kahvitelttaan ja työpajaan kuuntelemaan ja keskustelemaan ihmisoikeus- ja ympäristöliikkeen ajankohtaisista polttopisteistä, osallistumaan tasa-arvoisen ja nopean kestävyyssiirtymän ideoimiseen yhdessä, sekä ennen kaikkea juomaan kuppi kuumaa!

Queerkapina on syksyllä 2020 syntynyt Elokapinan osa, jossa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat LHBTIQA+ -ihmiset ja heidän liittolaisensa nostavat esiin ilmasto- ja ympäristökriisin näkökulmia sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen liittyen. Queerkapinan ajattelutapa on intersektionaalinen: Miten ilmastonmuutos vaikuttaa marginalisoituihin ihmisiin eri puolilla maailmaa? Miksi ympäristökysymykset ovat ihmisoikeuskysymyksiä? Miten ympäristökriisi asettaa eri arvoiseen asemaan eri sukupuolet, seksuaalisuudet, ihonvärit, kulttuurit, toimintakyvyt ja yhteiskuntaluokat?

Tilaisuus on avoin kahvila, jossa kuullaan puheita ja kartoitetaan osallistavasti eri näkökulmia erityisesti ympäristökriisin ihmisoikeusnäkökulmiin. Tarkoituksena on kerätä ajatuskartta queerkapinan tulevan toiminnan tueksi ja tutustua uusiin ihmisiin. Voit tulla käymään vain hetkeksi tai viihtymään koko ajaksi. Tule moikkaamaan!

Kapinakeskuksen saavutettavuustiedot päivitetään Queerkapinan Facebook-sivuille Syyskapinan alkuun mennessä.

Queerkapina aloitti toimintansa Helsinki Priden pääpäivänä 12.9. järjestämällä näyttävän antikapitalistisen aktion viherpesua ja pinkkipesua vastaan Helsingin keskustassa.

Lue Kehrääjä-median artikkeli Queerkapinasta.