Elokapina osoitti tänään lauantaina mieltä Tampereen Energian sähkölaitoksen puutavaran sisäänajoportin edustalla klo 11:30 alkaen, vaatien yhtiöltä toimia kohti polttoon perustumatonta lämmöntuotantoa. Aktivistit kiinnittivät banderolleja voimalaitosta ympäröiviin aitoihin ja rakenteisiin. Mielenosoitus oli jatkoa eilen OulussaStora Enson tehtaalla ja Kuopion energian Haapaniemen voimalaitoksella alkaneelle protestien sarjalle.

“Metsätuho seis, luonnonmetsät kasvuun!” ​​​​​​​ Naistenlahti3-voimalaitoksen sisäänajoportin edustalle perjantai-aamuna kerääntynyt surukulkue kuunteli nyt kaksivuotiasta voimalaa kritisoivan puheen. Elokapinan mukaan Tampereen kaupunki ja Tampereen Energia esittävät puulla lämpiävän bioenergiavoimalan suurena ilmastotekona, samalla kun riittäviä toimia kohti polttoon perustumatonta energiatuotantoa ei olla nähty. Elokapina vaatii Tampereen Energialta ja kuntapoliitikoilta:

  • Polttoon perustuvista energiantuotantomuodoista pois siirtymistä mahdollisimman pian, sekä määrätietoisen tiekartan luomista näille toimille.
  • Energian säästämiseen keskittymisen lisäksi tarvitaan huomattavat lisä-investoinnit polttoon perustumattomaan energiantuotantoon.
  • Siirtymäaikana käytettävän puuaineksen on oltava mahdollisimman suurelta osin kierrätettyä, tai sivuvirtoja joiden korjaamisesta ei aiheudu luonnolle merkittävää haittaa.
  • Uutta puuainesta ei kerätä vanhoista tai luonnontilaisista metsistä, eikä muilta luonnon monimuotoisuudelle ja hiilivarastoille keskeisiltä alueilta.

##
Puuta polttamalla edistetään ilmastoromahdusta ja luontokatoa

Metsäteollisuuden vaikutus Suomen nettopäästöihin on valtava. Hallitus osoitti puoliväliriihessään, että se ei edes yritä rajoittaa hakkuumääriä, vaikka Ilmastopaneelin mukaan hakkuita olisi rajoitettava merkittävästi. Suurimpien kaupunkien, kuten Tampereen, päätökset vaikuttavat koko Suomen päästökehitykseen.

Tampereen Energia väittää, että sen hiilijalanjälki olisi pienentynyt jo 80 prosenttia. Tämä silmänkääntötemppu on mahdollinen, koska puun poltosta syntyvät päästöt lasketaan maankäyttösektorilla, toisin kuin fossiilisten kohdalla. Siksi Tampereen Energia onkin investoinut voimakkaasti puun polttamiseen: vuonna 2023 valmistunut Naistenlahden kolmosvoimala tuottaa n. 50% kaukolämmön tarpeesta Tampereella. Viime vuonna valtaosa Tampereen kaukolämmöstä tuotettiin polttoon perustuen: puun osuus poltosta oli vajaat puolet. Muita uusiutuvia oli reilu neljännes, josta siitäkin osa jätteenpolttoa. Uusiutumatonta maakaasua, jätettä, fossiilista öljyä ja turvetta oli edelleen reilu neljännes. Naistenlahden lisäksi puuta poltetaan Hervannan ja Sarankulman puupelletti- ja hakelämpölaitoksilla.

Todellisuudessa kaikilla yleisimmillä puupolttoaineilla on jopa korkeampi CO2-oletuspäästökerroin kuin juuri millään fossiilisella polttoaineella. Suomessa hakatusta puusta 60 prosenttia päätyy poltettavaksi. Osuus on kasvanut huomattavasti vuosituhannen vaihteen 48 prosentista, ja Luken mukaan kasvu selittyy lämpö- ja voimalaitosten käyttämillä puupolttoaineilla. Juuri Tampereen Energian vuoksi Nokialle ollaan parhaillaan rakentamassa hyvin massiivista puuterminaalia.

Ilmastopaneelin kesäkuussa 2024 julkaistussa kannanotossa vaaditaan kiireellistä siirtymää polttoon perustumattomiin ratkaisuihin. Myös EU:n ilmastopaneeli on ilmaissut huolensa lisääntyvästä bioenergian käytöstä, joka vaarantaa EU:n ilmastotavoitteet.

Hiilinielut ovat jo romahtaneet ja luonnon monimuotoisuus on vaakalaudalla. Suomen Luonnonsuojeluliiton mukaan Pirkanmaalla vuosien 2019–2023 hakkuumäärä ylitti viidellä prosentilla pelkästään puuntuotannollisesti kestävän määrän. Vuoden 2020 tiedon mukaan alueella 97 prosenttia metsistä on talousmetsiä, tiukan suojelun tavoitteen ollessa 10% alueellisesti ja elinympäristöllisesti kattavasti yhteensä 30%. Samanaikaisesti Tampereen Energia ylpeilee sillä, että sen käyttämä puu tulee pirkanmaalaisista metsistä. Kaukolämpöämme tuotetaan siis sekä ilmastoa että luontoa tuhoten, sekä niin kansallisia kuin kansainvälisiäkin sitoumuksia rikkoen.

Yhteys Tampereen Elokapinaan:
tampere@elokapina.me


Kuvat lehdistölle

Yhteydenotot:
media@elokapina.me