Elokapina oikoo Neovan väitteitä turvetuotannon hiipumisesta
Elokapinan ja ruotsalaisen ympäristöliike Återställ Våtmarkerin keskiviikkoinen mielenilmaus Eduskuntatalolla nosti Suomen valtion Ruotsissa harjoittaman turvetuotannon ongelmat suomalaisten tietoisuuteen. Aiemmin monille tuntematon Suomen valtionyhtiö Neova on nyt kaikkien huulilla. Harva esimerkiksi tietää Neovan suunnitelmista kuivattaa uusia soita turvetuotantoa varten Pohjois-Karjalassa.
Neovan Ahti Martikaisen julkisuudessa maalaama kuva, että turvetuotanto olisi hiipuva ala on harhaanjohtava. Polttoturpeen käyttö Suomessa on laskenut, ja ympäristö- ja ilmastoministerin mukaan nykyinen hallitus jatkaa polttoturpeen alasajoa. Polttoturpeen käytön hiipumisen myötä ihmisille on voinut syntyä virheellinen käsitys, että kaikki turvetoiminta olisi loppumassa. Neovan aikeissa ei kuitenkaan vaikuta olevan lopettaa tuhoisaa turvebisnestä Suomessa tai Ruotsissa. Päinvastoin, Neovan suunnitelmat ja uudet investoinnit ovat sitomassa suomalaiset turpeeseen vielä vuosikymmeniksi.
Suomessa Neova on viime vuonna avannut tehtaan Ilomantsissa, jossa valmistetaan aktiivihiiltä turvetta polttamalla. Aktiivihiilen tuotannossa jopa noin 70 % käytetystä turpeesta palaa lämpöenergiaksi. Aktiivihiiltä voisi valmistaa myös uusiutuvista raaka-aineista, mutta Neova on päättänyt käyttää raaka-aineena vain uusiutumatonta turvetta. Turve on erittäin hitaasti uusiutuva polttoaine, jonka polttamisesta syntyy enemmän hiilipäästöjä kuin esimerkiksi kivihiilen polttamisesta. Aktiivihiilen tuotanto perustuu päästökaupassa olevaan porsaanreikään, jonka avulla Neova jatkaa sitä mitä se parhaiten osaa: turpeen polttamista. Yhtiö on hakenut turvetuotantolupia aktiivihiilituotantoa varten jopa 2060-luvulle asti.
Neova suunnittelee parhaillaan Ilomantsin tehtaan laajentamista ja uusien aktiivihiilitehtaiden avaamista Pohjanmaalle. Pohjois-Karjalassa yhtiöllä on meneillään tai alkamassa luvitusprosessi kuudella suolla, ja maakuntakaavassa turvetuotantoon on varattu kymmeniä soita. Luontojärjestöt ja paikalliset asukkaat Pohjois-Karjalassa ovat vastustaneet laajenevaa turvetuotantoa, joka uhkaa muun muassa vesistöjä ja uhanalaisia vaelluskalakantoja.
Neova tuottaa tällä hetkellä kasvu- ja kuiviketurvetta noin 10 000 hehtaarin alueella Suomessa, ja yhtiö on juuri ilmoittanut lisäävänsä tuotantoeläinten kuiviketurpeen tuotantoa. Lisäksi yhtiö on kertonut viime keväänä, että se alkaa tuottaa turpeesta rehuraaka-ainetta.
Myös Ruotsissa Neova on siirtymässä energiaturpeen käytöstä uusin turvetuotteisiin, kuten lannoitteena käytettävään kasvuturpeeseen. Ruotsin tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 viljelyyn käytetyn turpeen osuus oli 85 % kokonaistuotannosta. Esimerkiksi vuosina 2012–2022 Ruotsissa myönnettiin 89 uutta turpeenottolupaa.
Elokapina vaatii turvetuotannon alasajoa
Elokapina vaatii kaiken turpeentuotannon lopettamista ja turvetuotantoalueiden ennallistamista Suomessa ja Ruotsissa. Siirtymän tulee olla rivakka ja määrätietoinen, mutta oikeudenmukainen paikallisille yrittäjille.
Turvetuotannon lopettaminen on päivänselvä ensiaskel kestävyyssiirtymässä, koska turpeen teollinen käyttö ja polttaminen on hyvin haitallista ilmastolle, suoluonnolle ja vesistöille. Neova ja Suomen valtio eivät näytä olevan luopumassa turpeesta tai edes sen polttamisesta, mikä on täysin Suomessa vallitsevan luonto-, ympäristö-, ilmasto- ja energiapoliittisen linjan vastaista.
Neovan suunnitelmat jatkaa ja jopa laajentaa turveteollisuutta ovat saaneet auttamattoman vähän huomiota. Toivomme että ihmiset heräävät tähän epäkohtaan: Suomen valtionyhtiö on jatkamassa tuhoisaa turvetoimintaa vielä vuosikymmeniä.
Elokapinan tavoitteena on vahvistaa demokratiaa, ei uhata sitä
Keskiviikkona paljon huomiota herättänyt Eduskuntatalon pilareiden performatiivinen maalaminen punaisella maissijauholla onnistui tavoitteessaan hyvin, sillä se saattoi Neovan vastuuttoman toiminnan suomalaisten tietoisuuteen laajasti. Harmillisesti monet poliitikot eivät vielä ole pystyneet ottamaan vastuuta ilmastotuhoa kiihdyttävästä politiikastaan, vaan ovat mielummin valinneet käyttää aikansa pöyristelyyn ja mielikuvituksellisien uhkakuvien maalailuun.
Pylväiden maalaaminen vesiliukoisella maalilla ei ole väkivaltaa. Toiminta kohdistui elottomaan aineeseen, graniittiin. Rakennettu ympäristö on osa muuttuvaa kaupunkikuvaa, joka on jatkuvasti alttiina myös esimerkiksi ilmansaasteiden ja säiden aiheuttamalle kulumiselle. Sen sijaan hallituksen tietoisesti harjoittama lyhytnäköinen ja opportunistinen politiikka aiheuttaa valtavaa kärsimystä ja kuolemaa ympäri maailmaa nyt ja tulevaisuudessa.
Elokapina tulee jatkossakin käyttämään väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta tavoitteidensa edistämiseen. Toivomme, että poliitikot muistavat tulevaisuudessakin väkivallattoman mielenosoittamisen olevan keskeinen osa avointa demokratiaa, johon kuuluu häiriön ja jopa epämukavien tunteiden sietäminen. Ilman kansalaistottelemattomuutta monet nykypäivänä itsestäänselväksi mielletyt asiat, kuten naisten äänioikeus ja monet työntekijöiden oikeudet eivät ehkä olisi toteutuneet.
Yhteydenotot:
media@elokapina.me