Kaivosyhtiö Anglo Americanin syväkairauskontti Viiankiaavalla pysäytettiin aamupäivällä maanantaina 11.3. kontin katolle kiipeämällä. Katolle nousseet aktivistit kiinnittäytyivät poran rakenteisiin lukittautumalla käsistään metalliputkeen, joka oli pujotettu kairauskontin kattokaiteeseen. Lisäksi poran polttoainekuljetus estettiin pystyttämällä kolmijalka huoltoreitille. Lapin poliisin partio purki mielenosoituksen 3 tunnin jälkeen käyttäen muun muassa moottori- ja puukkosahaa.

Elokapinan joulukuussa alkanut mielenosoitus Viiankiaavan suolla Sodankylässä on yhä käynnissä. Viikonlopun aikana Elokapina pysäytti AA Sakatti Mining Oy:n koeporauksia 24. kerran mm. saunomalla.

Helsingin käräjäoikeus käsittelee 11.-15.3. mielenosoitusoikeuden toteutumisen kannalta merkittäviä asioita. Oikeutta käydään nimellisiä syytteitä suuremmista asioista, sillä syyttäjä pyrkii näyttämään, että tiesulkumielenosoitukset ovat kategorisesti laittomia. Vastaajat ovat huolissaan, että syyttäjän tulkinnan seuraukset ovat mielenosoitusoikeutta kaventavia ja demokratialle keskeisiä kansalaisoikeuksia rapauttavia.

Elokapina on tänään 9.3. klo 13.00 pysäyttänyt 24. kerran kaivosyhtiö Anglo Americanin tytäryhtiö AA Sakatti Mining Oy:n koeporaukset Viiankiaavan luonnonsuojelualueella Sodankylässä. Paikalla on 30 mielenosoittajaa, joista 13 on lukittautunut porauslaitteisiin.

Elokapinan mielenosoittajat ovat tänään 4.3. myöhään illalla pysäyttäneet Viiankiaavan luonnonsuojelualueen koeporauksia. Paikalla on 14 mielenosoittajaa, joista osa on lukittaunut kairauskontteihin estäen kehoillaan pohjavedestä erityisen riiippuvaisen alueen syväkairauksen. Kaksi koeporauslaitetta on pysäytetty. Mielenilmaus on rauhanomainen.

Elokapinan mielenosoittajat pysäyttivät jälleen tänä aamuna 22.2.2024 klo 9:00 monikansallisen kaivosyhtiö Anglo Americanin tytäryhtiön AA Sakatti Mining Oy:n koeporauksen Viiankiaavan luonnonsuojelualueella.

Elokapina ja Metsäliike pysäyttivät Viiankiaavan koeporaukset ja työmaalikeenteen viime yönä. Mielenilmaus on yhä käynnissä ja tilanne on rauhallinen. 40 aktivistia pysäyttivät kaivostyömaan Viiankiaavan luonnonsuojelualueella Sodankylässä kokonaan viime yönä klo 23 lähtien. Aktivistit lukittautuivat kiinni porauskontteihin teräsputkien avulla noin 1.5 metrin päähän kairausterästä. Poraukset pysäytettiin näin viidellä poralla koko yöksi. Tämän...

Kriittinen puolentoista asteen lämpenemisen raja ylitettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna. Vuosi 2023 oli selvästi mittaushistorian kaikkien aikojen kuumin vuosi sen murskatessa kaikki aiemmat lämpöennätykset. Tutkijoiden mukaan sekä vuoden 2023 että viimeisen 12 kuukauden keskilämpötilat ovat rikkoneet Pariisin sopimuksen mukaisen 1,5 °C kuumenemisen rajan. Kaikki viimeiset yhdeksän vuotta ovat kuuluneet mittaushistorian...

Metsäliikkeen ja Elokapinan aktiivit järjestävät saunamielenosoituksen maanantaina klo 7:30 alkaen Metsähallituksen pääkonttorin (Ratatie 11 B) vieressä Tikkurilassa, Vantaalla. Paikalle pelmahtaneet metsiä puolustavat kansalaisaktivistit kutsuvat yhtiön työntekijät telttasaunaan keskustelemaan vanhoista ja luonnontilaisista valtionmetsistä.


Medialle