Elokapinan kahdeksan päivää jatkunut mielenilmausten sarja jatkui eilen keskiviikkona klo 16 Säätytalolla, jossa hallitus piti iltakoulua ilmasto- ja ympäristökysymyksistä. Mielenilmauksilla on vaadittu hallitukselta ilmastohätätilan julistamista ja säännöllisen ilmastokriisiviestinnän aloittamista.

Rauhalliseen mielenosoitukseen osallistui 120 ihmistä. Kymmenillä heistä oli käsissään kellot näyttämässä aikaa 23:57, mikä symboloi sitä miten aikaikkuna tehdä tehokkaita ilmastotoimia pienenee hetki hetkeltä.

Mielenosoittajat saapuivat paikalle erityisesti kohdatakseen pääministeri Sanna Marinin (sdp.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.), jotka puolueineen eivät olleet ottaneet kantaa Elokapinan vaatimuksiin ilmastokriisin julistamisesta ja jatkuvasta kriisiviestinnästä. Ministereille oli ennakkoon välitetty toive tapaamisesta.

Annika Saarikko poistui Säätytalolta paikalla olleiden elokapinallisten mukaan takaoven kautta, mutta useat muut ministerit, myös pääministeri Marin, tulivat tapaamaan mielenosoittajia.

Mielenosoittajat esittivät kysymyksiä Sanna Marinille. Erityisesti mielenosoittajat nostivat esille kansanmurhatutkijoiden viestin siitä, että ilmaston kuumentamisen jatkaminen täyttää joukkosurman tunnusmerkit. Elokapina kysyi aikooko Marin pantata tätä tietoa suomalaisilta, vai aloittaako hallitus kriisitiedotuksen ja julistaa ilmastohätätilan, jotta ilmastotekoja saadaan nopeutettua.

Marin sanoi että hallitus tulee käymään keskustelua ilmastohätätilasta, mutta sanoi että asia ei ole yksin hänen käsissään, vedoten hallituksen yhteiseen linjaan. Vastauksessaan Marin ei myöskään luvannut edistää kriisitiedotuksen aloittamista ja ilmastohätätilan julistamista, ja kertoi, että lisäilmastotoimiin palataan vasta syksyn budjettiriihessä.

Muissa vastauksissaan Marin korosti Suomen roolia esimerkin antajana ja kannustajana suhteessa muihin maihin. Marin kuitenkin piti Suomen nykyisiä vuoteen 2035 tähtääviä päästövähennyssuunnitelmia riittävinä. Elokapinan mielestä suunnitelma ei ole riittävä, sillä Suomi ylittää nykymenolla Pariisin sopimuksen mukaisen hiilibudjettinsa neljässä vuodessa.

Elokapina kiittää pääministeriä tapaamisesta mutta on pettynyt Marinin vastauksiin.

“Kohtasimme ministerit Säätytalolla. Vastaukset olivat kuitenkin poliitikkomaisia ja ympäripyöreitä, ne eivät vastaa tieteentekijöiden ja kansalaisten totuusperäiseen huoleen ilmastokriisin järkyttävistä seurauksista”, kuvailee Elokapinan edustaja Iiris Laisi kohtaamista.

“Olemme pettyneitä myös siihen, että ministeri Saarikko (kesk.) ilmeisesti vältteli meitä poistumalla takakautta. Kutsu oli osoitettu erityisesti hänelle ja Marinille”, Laisi jatkaa.

“Yksikään ministereistä ei sanonut olevansa valmis tekemään enemmän. Yksikään ei myöskään luvannut käyttää vaikutusvaltaansa viedäkseen asiaa henkilökohtaisesti eteenpäin hallituksessa”, toteaa myös Elokapinaa edustanut Aliisa Maunula.


Marinin jälkeen puhunut sisäministeri Maria Ohisalo kaipasi pääministeriltä esityksen tekemistä ilmastohätätilasta. Ohisalo sanoi myös että hänen mielestään hallitus voisi aloittaa kriisiviestinnän.

Tilaisuuden aluksi elokapinalliset tapasivat myös opetusministeri Jussi Saramon ja työministeri Tuula Haataisen.


Viime päivinä opetusministeri Jussi Saramo sekä kansanedustaja, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari ovat esittäneet tukensa Elokapinan vaatimuksille kriisiviestinnän aloittamisesta ja ilmastohätätilasta. Myös ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen on ilmaissut pitävänsää vaatimuksia hyvinä. He eivät kuitenkaan ole julkisesti kommentoineet Elokapinan vaatimusta hiilineutraaliudesta 2025. Joukko vasemmistoliiton kansanedustajia ehdotti eilen Elokapinan kansalaisfoorumivaatimusta osittain muistuttavaa kansalaisraatia Suomeen.

Säätytalon mielenosoitus oli osa Elokapinan 16.6. alkaneiden mielenilmausten sarjaa. Viime viikon torstaina 17.6. elokapinalliset sulkivat liikenteen Mannerheimintiellä Pikkuparlamentin edessä. Kadunvaltaus jatkui yön yli, minkä jälkeen se siirtyi Unioninkadulle ja jatkui siellä läpi viikonlopun. Sunnuntaina 20.6. mielenosoittajat jälleen katkaisivat Mannerheimintien, minkä seurauksena poliisi otti kiinni 117 ja purki sekä Mannerheimintien että Unioninkadun valtaukset. Lisäksi Senaatintorilla on ollut koko Kesäkapinan nimellä kulkeneen mielenosoitusten sarjan aikana Kapinakeskus, jossa on pidetty keskustelutilaisuuksia, koulutuksia ja musiikkiesityksiä.

Kesäkapina päättyy tänään torstaina. Elokapina pohtii juhannuksen yli seuraavia siirtojaan.

“Ilmastokriisi ei odota. Pallo on nyt hallituksella. Vaatimuksemme ovat esitetty ja hallitus on niistä tietoinen. Jos kriisitiedotusta ja uusia lisäpäästövähennyksiä ei tule, meidän on syytä jatkaa kansalaistottelemattomuuden linjalla”, summaa Iiris Laisi.

Samana päivänä julkisuuteen tuli IPCC:n uuden raportin luonnos, jonka sisältö on taas kerran aiempaa hälyttävämpi: jos lämpötilat nousevat esiteolliseen aikaan verrattuna kaksi astetta 1,5 asteen sijaan, 420 miljoonaa ihmistä enemmän altistuu äärimmäisille, mahdollisesti hengenvaarallisille lämpöaalloille. Lisäksi kymmeniä miljoonia ihmisiä lisää on vaarassa nähdä nälkää vuoteen 2050 mennessä, jos ilmaston lämpenemistä kiihdyttäviä päästöjä ei vähennetä nopeasti. Raportissa peräänkuulutetaan perustavanlaatuista muutosta sekä yksilöiden, yhteisöjen, yritysten, instituutioiden että hallitusten tasolla, mikä vastaa “järjestelmämuutosta”, jonka Elokapina näkee välttämättömäksi.


Kuvat lehdistölle

Yhteystiedot ja haastattelupyynnöt: [email protected]