Elokapinan sote-alan toimijat ovat maatalousyrittäjien puolella

Elokapinan sote-ryhmä osoittaa parhaillaan mieltään ​​​​​suomalaisen kasvisruokatuotannon puolesta Hakaniemen maalaismarkkinoilla tänään lauantaina 5.3. klo 13. Torilla tapahtuu myös vaalikampanjointia. Sote-ryhmä koostuu poliitikkojen saamattomuuteen kyllästyneistä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista ja opiskelijoista.

Mielenosoittajat saapuivat Hakaniementorille ambulanssin kanssa. He ovat huolissaan lihapainotteisen ruokakulttuurin terveysriskeistä, terveydenhuollon resursseista sekä liha- ja maitoteollisuuden aiheuttamasta luontokadosta.

“Vaalien lähestyessä tuomme esiin päättäjille ja äänestäjille, että ruokatuotannon tukien ja verotuksen muutoksilla voimme sekä pelastaa ihmishenkiä että torjua ilmastokriisiä ja säilyttää luonnon monimuotoisuutta.”, kertoo Kian Ryhänen, psykiatrinen hoitaja sekä psykologian opiskelija sote-ryhmästä.

Mielenosoituksen tavoitteena ei ole syyllistää lihan ja maidon tuottajia tai kuluttajia. Sen sijaan tulevilta kansanedustajilta vaaditaan rakenteellisia päätöksiä, joilla valtio siirtää liha- ja maitoteollisuuden tuet kotimaiseen kasvipohjaiseen ruuantuotantoon. Mielenosoittajat vaativat myös siirtymästä kärsivien tuottajien taloudellista tukemista sekä tukea heidän uudelleenkouluttautumiseensa. Tavoitteena on sujuva, oikeudenmukainen siirtymä kasvipohjaiseen tuotantoon. Tukien uudelleenkohdentamisen myötä suomalaiset kasvisruokatuottajat saavat riittävän korvauksen työstään samalla, kun kasvisruuan hinta alenee kuluttajalle.

“Maatalousyrittäjät kannattelevat työllään koko Suomea, eikä siirtymä lihan ja maidon tehotuotannosta kasviperäiseen ruoantuotantoon voi olla yksittäisten maatalousyrittäjien vastuulla”, toteaa terveydenhoitaja Iida Tuomi Hakaniemen torilla.

Mielenosoituksessa Elokapinan sote-ryhmä vaatii, että:

1) Lihan ja maidon tuotantoon ohjatut maataloustuet siirretään kokonaisuudessaan kasvipohjaisen tuotannon tukemiseen.

2) Ruuan verotusta on muutettava niin, että kasvisruuan verotus on selvästi kevyempää kuin liha- ja maitotuotteiden. Näitä on syytä verottaa niiden aiheuttamien haittojen mukaisesti.

3) Lihan ja maitotuotteiden mainostus tulee kieltää samojen periaatteiden mukaisesti kuin alkoholin ja tupakan mainostamista on rajoitettu.

Paikalla on arviolta 50 osallistujaa. Mielenosoitus on rauhallinen eikä kiinniottoja odoteta.

Elokapinan sote-ryhmä

Elokapinan soteryhmä koostuu muunmuassa lääkäreistä, psykologeista, sosionomeista, terveyden- ja sairaanhoitajista ja näiden alojen opiskeljoista. Ilmastokriisi on myös terveyskriisi, josta kärsivät eniten yhteiskunnan huono-osaisimmat.

Soteryhmä nähtiin viimeksi otsikoissa elokuussa 2022, kun he lukitsivat itsensä Teboil-huoltoaseman bensapumppuihin Helsingin Ruskeasuolla. Mielenosoituksessa vastustettiin sekä Putinin sotakoneiston rahoittamista että fossiilisten polttoaineiden ylikulutusta.

Elokapina on itseorganisoituva liike, jonka alla kansalaistottelemattomuuskoulutuksen käyneet ihmiset järjestäytyvät itse haluamallaan tavalla. Yksi tapa järjestäytyä on ammattiryhmän mukaan, kuten sote-ryhmän tapauksessa.


Kuvat lehdistölle

Yhteydenotot:
[email protected]