Keväällä 2023 syntynyt Suomen Äitikapina järjestää 18.11. jo kolmannen mielenilmauksensa osana kansainvälisen Mothers’ Rebellion for Climate Justice -liikkeen toimintaa. Mielenilmauksessa ja Äitikapina-kampanjassa vaaditaan Suomen päättäjiltä uskottavaa ilmastopolitiikkaa ja kanavoidaan ilmastoahdistus yhteistoiminnaksi paremman tulevaisuuden puolesta. Mielenilmauksia järjestetään samana viikonloppuna kymmenissä maissa ympäri maailman.

Ilmastokriisi on lasten oikeuksien kriisi, ja siksi Äitikapina kokoontuu jälleen. Suomen Äitikapinan kolmas mielenilmaus järjestetään Helsingissä nykytaiteen museossa Kiasmassa lauantaina 18.11. kello 15–16. Ympäri maailman äidit ja liittolaiset kokoontuvat samana viikonloppuna vaatimaan, että YK:n lapsen oikeuksien sopimusta kunnioitetaan suhteessa jatkuvasti pahenevaan ilmastokriisiin.

20.11. vietettävä lapsen oikeuksien päivä muistuttaa, että jokaisella lapsella on oikeus turvaan ja tulevaisuuteen. Lähes puolet maailman lapsista on jo nyt äärimmäisen suuressa vaarassa ilmastokriisin ja saasteiden vuoksi. Kokoontumalla mielenilmaukseen äidit, isoäidit, siskot, tädit sekä muut hoivaajat ja liittolaiset vaativat päättäjiltä uskottavampia ilmastotoimia ja elinkelpoista maailmaa kaikille lapsille.

Mielenilmauksessa Äitikapina rakentaa Kiasmaan turvallisen yhteisöllisen tilan, jossa ihmisillä on mahdollisuus kokea ja ilmaista ilmastokriisiin liittyvää huolta, surua, suuttumusta ja hätää, mutta myös rakkautta, toivoa ja yhdessä toimimisen voimaa. Äitiyden, hoivan ja vastuunkannon voimalla kehotetaan ohikulkijoita pysähtymään ilmastokriisiin liittyvien oikeudenmukaisuuskysymysten ja tunteiden äärelle.

Tällä hetkellä lapset kärsivät ilmastokriisin lisäksi myös järkyttävien sotatoimien vuoksi eri puolilla maailmaa. YK:n mukaan Gazassa on kuollut tänä syksynä jo yli 4 500 lasta. Äitikapinan osallistujat pukeutuvat mielenilmauksessa mustaan osoittaakseen solidaarisuutta humanitaarisen hätätilanteen uhreille. Äitikapina haluaa Suomen ja muiden EU-maiden vaativan Israelin valtiota lopettamaan palestiinalaisten lasten tappamisen.

Suomen Äitikapina on osa kansainvälistä Mothers’ Rebellion for Climate Justice -nimistä liikettä, jonka juuret ovat Kaliforniassa, Yhdysvalloissa. Liike tuo yhteen äitejä, hoivaajia ja liittolaisia vaatimaan elinkelpoista maailmaa lapsille. Ensimmäiset mielenilmaukset järjestettiin syksyllä 2022 Yhdysvalloissa, Saksassa ja Ruotsissa. Suomessa ensimmäinen mielenilmaus järjestettiin toukokuussa 2023. Äitikapina on Elokapinaan liittyvä itsenäinen yhteisö.

Instagram: @aitikapina @mothersrebellionglobal

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot: [email protected]


Yhteydenotot:
[email protected]