Tiedote 29.9.2021

Julkaisuvapaa heti


Tänään klo 18 alkaen Elokapinan mielenosoittajat ovat katkaisseet liikenteen Helsingin Mannerheimintiellä Eduskuntatalon edessä. Liikenne on katkaistu molempiin suuntiin. Mielenosoittajat ovat sopineet Helsingin Pelastustoimen kanssa yhteistyössä yhden ajokaista jättämisestä vapaaksi hälytysajoneuvoille. Pelastustoimen palomestari tulee klo 19 paikalle tarkistamaan ratkaisun toimivuuden.

Mielenilmaisulla Elokapina vaatii Suomen hallitusta julistamaan heti ilmasto- ja ympäristöhätätilan. Elokapina katsoo, että ilmasto- ja ympäristöhätätilan julistaminen Suomeen tarkoittaisi tosiasioiden myöntämistä. Hallituksen on sen myötä ryhdyttävä hätätilannetta vastaaviin konkreettisiin toimiin. Julistaminen on alku nopeammille päästövähennyksille ja laajan ekologisen jälleenrakennuksen käynnistämiselle, jonka myötä koko yhteiskuntamme sopeutetaan toimimaan luonnon kantokyvyn sisällä.

Mielenosoittajat ovat tänään välittäneet kutsun hallituspuolueiden kansanedustajille, jossa kansanedustajia pyydetään torstaina ja perjantaina paikan päälle keskustelemaan ja vastaamaan Elokapinan esittämiin kysymyksiin.

Elokapina toteuttaa mielenilmaisun keskeisellä paikalla Helsingissä, jotta suomalainen yhteiskunta ymmärtäisi, ettei ilmastokriisiä voi ohittaa yhtä kevyesti kuin mielenosoituksen Kansalaistorilla.

Elokapina pahoittelee yksittäisille autoilijoille koituvaa häiriötä, mutta katsoo, että 10 päiväisestä mielenilmaisusta aiheutuva häiriö on kohtuullista suhteessa nykytilanteeseen, että jossa ihmissivilisaatiota uhkaava ilmaston kuumentuminen kiihtyy, ja että Suomi aikoo silti ylittää nykymenolla Pariisin sopimuksen 1,5 asteen turvarajan mukaisen hiilibudjettinsa noin 3 vuodessa.

Elokapina katsoo, että toimiakseen hätätilanteen edellyttämällä tavalla hallituksen on aloitettava säännöllinen valtiollinen kriisitiedostus ja julistettava ilmasto- ja ympäristöhätätila. Toimiakseen eettisesti ja pysyäkseen Pariisin sopimuksen 1,5 asteen hiilibudjetin sisällä hallituksen on lopetettava ilmaston kuumentaminen omalta osaltamme niin pian kuin mahdollista, vuoteen 2025 mennessä. Lisäksi Elokapina vaatii, että myös kulutusperäiset päästöt on sisällytettävä kaikkiin Suomen päästövähennystavoitteisiin.

Nykymenolla Suomi ylittää Pariisin sopimuksen mukaisen hiilibudjettinsa noin kolmessa vuodessa. Silti Suomi aikoo jatkaa ilmaston kuumentamista vielä 14 vuotta, vuoteen 2035 asti.

Elokapina aikoo jatkaa mielenilmaisua 8.10. asti tai kunnes hallitus julistaa ilmasto- ja ympäristöhätätilan.

Mielenosoittajia on koko Syyskapinan ajalle ilmoittautunut yli tuhat, ja tänään paikalle odotetaan 300-400 mielenosoittajaa.

Kuvia lehdistön käyttöön koostetaan tänne: https://photos.elokapina.fi/s/238suho7mr/aqzsrxn1y0hsly1a

Yhteystiedot: [email protected]