Toistasataa Elokapinan aktivistia osoittaa mieltään Naistenlahden biovoimalaitoksen porteilla. Vaadimme Tampereen Energiaa lopettamaan toimintansa viherpesemisen sekä vähentämään puunpolttoa ja edesauttamaan hakkuiden palauttamista ekologisesti kestäviin rajoihin. Mielenosoitus on osa Kulovalkea-kampanjaa.

Yksi Elokapinan Kulovalkea-kampanjan vaatimuksista on, että hakkuut tulee palauttaa kestäviin rajoihin. Metsiemme tulee olla hiilinielu, ei päästölähde​, ja metsien monimuotoisuus on pelastettava. 

Tämänhetkinen poliittinen ja teollinen tilanne on päinvastainen. Metsäteollisuusyhtiöt ja niiden etujärjestöt ovat vastuussa nykytilanteesta, jossa metsämme ovat kääntyneet hiilinielusta päästölähteeksi ja luontokato kiihtyy kiihtymistäänMetsistä on tullut päästölähde suureksi osaksi koska niitä on hakattu niin paljon – ja hakkuut jatkuvat edelleen. Metsäteollisuuden vaikutus Suomen nettopäästöihin on yksinään suurempi kuin teknologia-, kemian- ja energiateollisuuden yhteensä. Suomi ei tule saavuttamaan kansainvälisiä päästövähennystavoitteitaan eikä maankäyttösektorinsa päästötavoitteita. Kuitenkaan hallitus1) ei aio rajoittaa hakkuumääriä (2.) tukee sadoilla miljoonilla sekä metsäteollisuutta että metsien polttamista lämmöksi (3.) on heikentänyt metsien suojelua.  

Puunpolton ongelmia

1. Puunpolton lisääntyminen ylipäätään pahentaa kestämättömiä hakkuutasoja. 

  1. On todistettu, että poltettavaksi menee järeääkin puuta, joka sopisi joko metsäteollisuustuotteiksi, tai pitäisi jättää metsään luontoarvojensa vuoksi. Ainoastaan metsäteollisuuden sivuvirtoja, esimerkiksi oksia, latvuksia, lahoiksi huomattuja puita, pitäisi polttaa

  2. Puunpolttoa tukee räikeä viherpesu, jossa hyväksikäytetään sitä teknistä seikkaa että hiilidioksidipäästöt puunpoltosta ei lasketa voimalassa vaan maankäyttösektorilla – vaikka nämä päästöt tietenkin ovat olemassa. Päästöjä ei voi vähentää puuta polttamalla, vaikka niin ehdotetaan. Metsistä ei saa “vihreää”, “uusiutuvaa”, “kestävää”, “nollapäästöistä” kaukolämpöä ja sähköä. Totuuden kartoittamiseksi Ei polteta tulevaisuutta-kampanja on katsastanut 2023  ja 2025 välillä 50 energiapuuterminaalia ja bioenergialaitosta ympäri Suomea, löytäen suurimmasta osasta muuhun käyttöön sopivaa puuta. Todennäköisesti ilmiö ei ole laantumaan päin, ottaen huomioon jatkuvan tilanteen Venäjän kanssa, sekä tavoitteet lisätä “uusiutuvaa” energiatuotantoa.

 

Tampereen Energian Naistenlahti 3 –voimala koko energiantuotantosektorin epäkohtien edustajana

On hälyttävää, että metsää poltetaan yhä enemmän omavaraisuuden ja “uusiutuvan” energian nimissä. Tämä ei ole ekologisesti kestävää, eikä myöskään ilmastollisesti kestävää. Puunpolttoa kuitenkin kuvaillaan vaihtelevasti ympäristötekona, puhtaana, nollapäästöisenä ja niin edelleen. Metsäteollisuuden eri tahot, mukaan lukien puuta polttavat laitokset, haluavat kehittää toiminnastaan positiivista mielikuvaa.

Viherpesun ja metsätuhon täytyy loppua. Tämän takia osoitamme mieltä Tampereen Energian Naistenlahti 3-laitoksella, joka edustaa koko sektorinsa toiminnan epäkohtia. 

Tampereen Energian Naistenlahti 3-biovoimalaitos ​​​​valmistui vuonna 2023 ja tuottaa 50% koko Tampereen kaukolämmöstä. Voimalaitos tuleekin toimimaan "Tampereen Energian päätuotantolaitoksena seuraavien vuosikymmenten ajan”. Sen pääpolttoaineena toimivat “uusiutuvat metsäperäiset biomassat”, jotka tulevat pääosin pirkanmaalaisista metsistä - puu vastasi vuonna 2024 yli kolmasosasta kaukolämpöä. Pirkanmaan hakkuut eivät kuitenkaan vaikuta olevan järin kestävällä tasolla, jos jopa Tampereen Energia itse kuvaa puun käyttönsä olevan “niin merkittävää, että puun kerääminen vain kesäisin ei riitä, vaan sitä pitää kerätä koko edellisen vuoden ajan”. Huomattavaa on myös, että kaikissa yhdeksässä pirkanmaalaisessa puuterminaalissa, jotka tarkastettiin vuosina 2023-2025, havaittiin (1) puuta, joka sopisi muuhun metsäteollisuuten kuin polttoon, sekä (2) luontoarvoiltaan arvokasta haapaa, jota korjataan lähinnä suoraan poltettavaksi. Kaksi yhtiötä on suoraan yhdistettävissä Tampereen Energiaan: Ylijoki Metsäenergia sekä Pirkanmaan metsänhoitoyhdistys. 

Tampereen Energia on yksi toimijoista jotka maalailevat asiakkailleen valheellisia tulevaisuudennäkymiä. Yksi näistä on hiilidioksidin talteenoton esittäminen keinona päästä hiilinegatiivisuuteen. Talteenotto on vieläkin erittäin teoreettisella tasolla, eikä sen toteutuminen ole varmaa. Yhtiön selvityksen mukaan hiilidioksidin talteenotto Naistenlahti 3-voimalaitoksen savukaasuista on teknisesti mahdollista, mutta investointikustannuksiltaan kallista. Selvityksessä myös todetaan, että "merkittävimmät jarrut käyttöönotossa liittyvät hiilidioksidin talteenottoon liittyvän politiikan puutteeseen sekä yhteistyömalleihin, joita tarvitaan päästöjen aiheuttajien välille suuren määrän hiilidioksidin kuljettamiseksi loppusijoituspaikkaan”.\

Aktiomme vaatimukset Tampereen Energialle:

  • Tampereen Energia vetää viherpesun pois verkkosivuiltaan: joko editoi olemassa olevat sivut vastaamaan todellisuutta, tai vetää kokonaan pois sivut, joissa esiintyy viherpesua tai hiilinegatiivisuutta koskevaa tekstiä
  • Tampereen Energia sitoutuu vähentämään puunpolttoa laitoksellaan: Tampereen Energian verkkosivuilla kaavaillaan lisätä sekä kierrätyspolttoaineiden ja -puun käyttöä että metsänjalostuksen puutähteitä ja pellettiä entisestään, mikä saattaisi viitata siihen ettei muuhun käyttöön sopivaa puuta, taikka järeää puuta, käytettäisi. Herää kuitenkin kysymys, toteutuuko tämä käytännössä, sillä tälläkin hetkellä Tampereen Energia käyttää puunrunkoja, jotka eivät ole tähdettä vaikkei se niin myönnä verkkosivuillaan. Nokialle on valmistumassa massiivinen energiapuuterminaali vuonna 2026. 

Tampereen Energian lisäksi kohdistamme kritiikkimme koko puunpoltto- ja metsäteollisuussektoriin. Sekä valtiollisten että yksityisten toimijoiden on aika herätä ymmärtämään meneillään olevan ilmasto- ja ympäristökatastrofin laajuutta. Sitä ei voi piilottaa sanaleikein tai ratkaista teknologisilla ihmelääkkeillä – niiden sijaan vaaditaan rakenteellisia ja kulttuurisia muutoksia kohti ekologisesti kestäviä elämäntapoja.

Yhteydenotot:\ media@elokapina.me\

Kuvia lehdistölle: https://photos.elokapina.fi/s/o8k27lhbqa/tampere-25-6-2025