Kuusi Elokapinan aktivistia liimasi kätensä Helsingin Aleksanterinkadun H&M-liikkeen näyteikkunoihin Helsinki Pride-viikon pääpäivänä lauantaina 12.9.2020 iltapäivällä, suosittuun shoppailuaikaan. Aleksanterinkadun lisäksi siihen osallistuttiin laajasti myös virtuaalisesti sosiaalisessa mediassa. Aktivistit olivat ikkunoissa, kunnes poliisi irrotti heidät. Kauppaa vastapäätä oli samaan aikaan mielenosoitus Queerkapina: Viherpesulle ja pinkkipesulle seis!, johon osallistui noin sata ihmistä.

Suora toiminta ja mielenosoitus kritisoivat yritysten viher- ja pinkkipesua. Nykyisen kaltaisessa kapitalistisessa järjestelmässä ympäristönsuojelu ja ihmisoikeudet jäävät aina toissijaisiksi, taloudellisen voitontavoittelun kustannuksella.

Tapahtumassa vaadittiin, että yritysten ja maailman hallitusten tulee 1) toimia maapallon kantokyvyn rajoissa: saavuttaa hiilineutraalius 2025 ja pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen, 2) edistää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen sekä muiden marginalisoitujen ihmisten yhdenvertaisuutta aidosti ja globaalisti, sekä 3) taata kaikille turvalliset työolot ja riittävä palkka.

H&M:llä ja muulla pikamuotibisneksellä on valtava ympäristökuormitus. Muotiteollisuuden kasvihuonekaasupäästöt kiihdyttävät ilmastonmuutosta enemmän kuin lento- ja laivaliikenne yhteenlaskettuna (1). Mielenosoitukseen osallistuneen Hanni Häkkisen mukaan “esimerkiksi H&M:n ‘Conscious’-mallisto on vastuutonta viherpesua, ja sekin kannustaa jatkuvaan kuluttamiseen. Useimmiten oikeasti tiedostava valinta on jättää ostamatta.” ​​

Muotiyhtiöt luovat usein omia Pride viikon mallistojaan. H&M:n vuoden 2019 Pride-mallistoa ei myyty kaikkialla, vaan ulkopuolelle jätettiin alueita, joilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin suhtaudutaan vihamielisesti, eikä vaatteille siksi nähty menekkiä (2). “Hakusanalla ‘pride’ saa H&M:n nettisivuilla Suomessa tulokseksi useita sateenkaarikuvioisia vaatteita, mutta jos sijainniksi asettaa esimerkiksi Saudi-Arabian, missä homoseksuaaliset teot ja ‘ristiinpukeutuminen’ ovat laittomia, sateenkaaret loistavat poissaolollaan”, toteaa mielenosoittaja Aleksi Paavilainen. “Tämä on pinkkipesua: ihmisoikeuksia tuetaan vain siellä, missä sillä voi tehdä rahaa.”

Pride ei ole vain “hyvät bileet”. On mahdotonta edistää ihmisoikeuksia ympäristöä tuhoavan kapitalistisen järjestelmän ehdoilla. Sateenkaarikapitalismi ja pinkkipesu tarjoavat yrityksille väylän näyttäytyä lännessä ihmisoikeuksien edistäjinä samalla, kun niiden tuotanto- ja alihankintaprosessit eivät tarjoa edes minimiä: turvallisia työoloja tai riittävää palkkaa. Esimerkiksi H&M:n alihankkijoiden työntekijöille Bangladeshissä on maksettu hädin tuskin puolet elämiseen tarvittavasta palkasta (3), ja välttämättömät korjaukset turvallisen työympäristön takaamiseksi ovat olleet pahasti myöhässä (4). Anu Virtasen mielestä “On surullista, miten epäoikeudenmukaisessa maailmassa elämme. Edulliset vaatteet ovat edullisia, koska niiden tekijöitä riistetään. Haluan, että minulla on varaa niihin vaatteisin jotka tarvitsen, ja että niin on myös vaatteiden tekijöillä.”​

Protestien alullepanija, Queerkapina, on osa Elokapinaa, ja se haluaa yhdistää ympäristö- ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden liikkeitä. Oikeudenmukaisuuden edistäminen epävakaassa yhteiskunnassa on vaikeaa. Kun yhteiskunnat ilmastokriisin edetessä jännitteistyvät entisestään, syrjinnän ja rasismin kohteena olevat ihmiset ovat ensimmäisenä vaarassa.


Lähteet: 1, 2, 3, 4

Kuvia aktiosta