Elokapina järjestää paneelikeskustelun ilmastouutisoinnista maanantaina 12.4. klo 9-10.30. Tilaisuus on jatkoa maaliskuussa alkaneelle #kirjoitakriisistä -kampanjalle, joka peräänkuuluttaa median vastuuta ilmastokriisin uutisoimisessa.

Keskusteluun osallistuu Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, Ylen uutis- ja ajankohtaistominnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen , BIOS-tutkimusyksikön tutkija Ville Lähde ja Elokapinan aktivistit Iiris Laisi ja Joel Tainio. Tilaisuuden fasilitoi Riikka Suominen.

Elokapina käynnistää dialogin keskeisten suomalaisten mediatoimijoiden välillä ja nostaa esiin ilmastokriisin uutisoinnin merkityksen. Neljäntenä valtiomahtina median on kannettava vastuu ilmastokriisin kattavasta ja totuudenmukaisesta uutisoinnista.

Talouteen nojaava viitekehys ei pysty tehokkaasti ja kauaskantoisesti välittämään tietoa ilmastokriisin todellisista mittasuhteista. “Talous- ja bisnespöhinän sijaan mediassa tulisi jatkuvasti näkyä ekologisen kantokyvyn ja ilmastokriisin realiteetit”, paneeliin osallistuva Elokapinan aktivisti Iiris Laisi peräänkuuluttaa. “Ei riitä, että ilmastouutisointia lisätään määrällisesti, vaan on keskusteltava median näkökulman muutoksesta”, jatkaa Elokapinan aktivisti Joel Tainio.

Paneelikeskustelu on osa Elokapinan #kirjoitakriisistä -kampanjaa. Kampanja peräänkuuluttaa mediatalojen vastuuta ja keskeistä roolia tiedonvälittäjänä ilmastokriisissä. Kampanjan käynnistyi maaliskuussa Sanomatalon performatiivisen mielenosoituksen muodossa. Kampanja ei hyökkää yksittäisiä toimittajia tai tiedotusvälineitä vastaan, vaan pyrkii nostamaan näkyväksi mediatalojen käyttämää valtaa ilmastokriisin uutisoinnissa.

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä, joka yrittää herättää suuren yleisön vaatimaan valtaapitäviä pysäyttämään kuudennen massasukupuuton etenemisen, sekä minimoimaan ilmasto- ja ympäristökriisin aiheuttaman sosiaalisen romahduksen riskin. Tässä liike käyttää muun muassa väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta.

Keskustelutilaisuus on seurattavissa Elokapinan sosiaalisen median kanavissa 12.4. alkaen klo 9:

https://www.facebook.com/elokapina

Instagram: @elokapina

Kampanjan aihetunniste sosiaalisessa mediassa: #kirjoitakriisistä

Lisätietoja: media@elokapina.me