Elokapina järjestää tänään perjantaina klo 10 alkaen mielenilmauksia Helsingissä, Tampereella ja Joensuussa. Mielenilmaisut järjestetään voimassaolevaa 6 hengen kokoontumisrajoitusta noudattaen, ja toteutetaan ensisijaisesti niin että niihin osallistujat istuvat yksin ajoradalla.

Yhden kapina-nimisiä mielenilmaisuja järjestettiin jo tiistaina ennen puoliväliriiheä. Tiistaisten mielenilmaisujen seurauksena otettiin kiinni 6 elokapinallista näiden kieltäydyttyä poistumasta ajoradalta. Kaikki kiinniotetut vapautettiin saman päivän aikana.

Mielenilmauksilla Elokapina haluaa osoittaa tyytymättömyytensä siihen, että ilmastotoimet ja päästövähennyspäätökset puuttuvat hallituksen puoliväliriihen asialistalta.

Protestilla Elokapina muistuttaa Marinin hallitusta, että Suomen hiilipäästöjen vähenemistahti on aivan liian hidas suhteessa Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteisiin. Hallituksen 2035-hiilineutraaliustavoite ei riitä vähentämään Suomen päästöjä Pariisin sopimuksen edellyttämällä tavalla. Nykypäästötahdilla Suomi ylittää Pariisin sopimuksen 1,5 asteen hiilibudjettinsa neljässä vuodessa (ks. https://yle.fi/uutiset/3-11667076).

Elokapina moittii hallitusta pelkkään taloudelliseen kestävyysvajeeseen keskittymisestä. Elokapina katsoo että valtion velkasuhteesta ja työllisyysasteesta kiistely on väärä prioriteetti nykytilanteessa, jossa ilmastokriisi ja luontokato ovat uhka koko ihmissivilisaation jatkuvuudelle.

Mielenilmaisuun osallistuva Aurora tarkentaa: “Hallituksen puoliväliriihi on käynnissä, mutta näyttää siltä, että ilmasto- ja ympäristökriisiä edelleen pahennetaan taloudellisen kestävyysvajeen paikkaamisen ja talouskasvun nimissä. Tosiasiassa vakavin Suomen valtion veloista on ilmasto- ja ympäristövelka.”

Elokapina vaatiikin Marinin hallitukselta puoliväliriihessä välittömiä lisäpäästövähennys-päätöksiä ja näkymää pian aloitettavaan ekologisen jälleenrakennuksen ohjelmaan. Myös Suomen hiilineutraaliustavoitetta tulee aikaistaa.

Tiistaina ja tänään mieltään osoittava Maija selventää mielenosoitusten menetelmää, tiellä istumista: “Olen samaa mieltä kuin monet ohikulkijat siitä, että tämä ei ole välittömin ja rationaalisin tapa vaikuttaa, mutta julkinen ja väkivallaton kansalaistottelemattomuus on ainoa tarpeeksi painava niistä keinoista, mitä minulla tavallisena kansalaisena on jäljellä.”

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä, joka yrittää herättää suuren yleisön vaatimaan valtaapitäviä välittömästi pysäyttämään kuudennen massasukupuuton etenemisen, sekä minimoimaan ilmasto- ja ympäristökriisin aiheuttaman sosiaalisen romahduksen riskin. Tässä liike käyttää väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta.

Mielenilmaisujen aihetunniste sosiaalisessa mediassa: #yhdenkapina