Elokapina kuvaa vappuaattona Eduskuntatalolla performatiivisen videon, jossa karnevalistisesti suon eliöiksi pukeutuneet aktivistit jakavat huoltaan turpeennoston raskaista vaikutuksista hauraaseen ja monimuotoisuudeltaan köyhtyvään suoluontoon. Video kuvataan samanaikaisesti tapahtuvan turvealan yrittäjien moottorimarssin yhteydessä, jossa vaaditaan, että turve luokiteltaisiin uusiutuvaksi energianlähteeksi. Materiaali julkaistaan myöhemmin samana iltapäivänä Elokapinan sosiaalisissa medioissa.

Humoristisella videolla uhanalaiset suoeliöt ovat pörränneet kaupunkiin viittaamaan tieteeseen ja muistuttamaan, että turve ei ole uusiutuva energianlähde. Elokapinan toiminta ei kuitenkaan ole vastamielenilmaus, sillä eliöt haluavat myös osoittaa tukensa turvealan toimijoiden oikeudenmukaiselle siirtymälle.

“Liisimme tänne muistuttamaan, ettei turvetta voida luokitella uusiutuvaksi energianlähteeksi. Turpeen polton lopettaminen on helpoin ja tehokkain yksittäinen ilmastoratkaisu, jolla suojellaan samalla satojen uhanalaisten lajien elinympäristöä sekä omaa kansallismaisemaamme”, kertoo videolla haastateltu uhanalaista Korpikirpukasta esittävä näyttelijä Anna Airola.

Elokapina toteutti viime viikolla kaksi mielenilmausta, joissa otettiin kantaa hallituksen puoliväliriihen ilmastokysymyksiin. Turve on noussut puoliväliriihen ainoaksi ilmastokysymykseksi. Suomen energiantuotannosta vain noin 6% on turvelähtöistä, ja turpeen työllistävä vaikutus on noin 2500 henkilötyövuotta. Elokapina vaatii, että turve korvataan energialähteenä aidosti uusiutuvilla tuotantomuodoilla, mikä on merkittävä askel kohti Suomen hiilineutraaliutta. Askel on tärkeä myös Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteelle, jonka yli Suomi menee tällä hetkellä räikeästi. Noudattaakseen sopimusta Suomen tulisi aikaistaa hiilineutraaliustavoitettaan vuoteen 2025.

Elokapina osoittaa ymmärryksensä turpeentuottajien ahdingolle: toimialalla on edessään vaikea muutos ja siirtymä. Elokapina vaatii, että hallitus tukee turvetyöläisiä tuotannosta luopumisessa sen sijaan, että tukipaketteja suunnattaisiin tuotannon jatkamiseen.

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä, joka yrittää herättää suuren yleisön vaatimaan valtaapitäviä välittömästi pysäyttämään kuudennen massasukupuuton etenemisen, sekä minimoimaan ilmasto- ja ympäristökriisin aiheuttaman sosiaalisen romahduksen riskin. Tässä liike käyttää väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta.

Kuvauksissa noudatetaan voimassaolevia kokoontumisrajoituksia.