Syömälakko ilmastokriisin, Fortumin ja Suomen omistajaohjauspolitiikan vuoksi

Elokapinan lehdistötiedote 27.5.

“Arvoisa ministeri Tytti Tuppurainen ja Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo. Olen Elijah 26 v., ja pelkään kuollakseni että viivästytätte Euroopan energiamurrosta ja tästä syystä olen aloittanut nälkälakon. Uniper haastoi Alankomaiden valtion oikeuteen sen säädettyä lain joka kieltää kivihiilen käytön vuoden 2029 jälkeen, ja vaatii tältä miljardiluokan korvauksia tappiollisista investoinneista.

Pelkään tämän oikeushaasteen heikentävän merkittävästi muiden EU-maiden kykyä ryhtyä tarvittaviin toimiin riittävän nopeasti, kuten lakimuutoksiin. Suurin huoleni on, että Euroopan energiamurros tulee viivästymään tämän seurauksena useammalla vuodella. Tähän ei ole enää varaa.

Vaadin, että Fortum ohjeistaa tytäryhtiötään vetämään tämän tuhoisan oikeushaasteensa pois. Toivon, että kuulette huoleni ja tulette tapaamaan minua. Odotan teitä Senaatintorilla valtioneuvoston edessä, osoitteessa Snellmanninkatu 1.”

Elijah Joel Saulio aloitti nälkälakon maanantaina 24.5., ja tänään torstaina 27.5. hän on neljättä päivää syömättä, ja aikoo jatkaa kunnes ministeri Tytti Tuppurainen tulee keskustelemaan hänen kanssaan, ja lupaa keskeyttää Fortumin oikeusjutun.

Kuvat ovat päiviltä 1 ja 2, tällä hetkellä Elijahilla on teltta jossa hän on yöpyy, ja hän on hyvässä voinnissa.

Maailma on matkalla kohti kolmen celsiusasteen lämpenemistä verrattuna esiteolliseen aikaan. Toteutuessaan tämä olisi katastrofi ihmiskunnalle Fortum on omistamansa Uniperin kautta yksi Euroopan suurimmista saastuttajista. Suomi on Fortumin pääomistaja, mistä syystä Fortumin kasvihuonekaasut ovat Suomen asia ja omistajaohjausministeri Tuppuraisen vastuulla.

Uniperin Maasvlakte 3 -hiilivoimala Alankomaissa avattiin 2016, Pariisin ilmastosopimuksen solmimisen jälkeen. Alankomaat on sittemmin päättänyt kieltää hiilivoiman tuoton vuoteen 2030 mennessä ja vastikään Uniper haastoi maan oikeuteen oletettujen tulevaisuudessa menetettävien voittojen takia.

Suomen toiminta on kaksinaismoralistista. Meillä on vastaava hiilikieltolaki, mutta siitä huolimatta Suomi on Fortumin suurimpana osakkeenomistajana hyväksynyt sen, että Fortum tytäryhtiönsä kautta haastoi Alankomaat välimiesoikeuteen ECT-investointisopimuksen (Energy Charter Treaty, Energiaperuskirja) perusteella.

Toisekseen Suomi saattaa välillisesti vesittää omaa valtiollista suvereniteettiään, sillä kyseessä ei ole normaali oikeusjuttu, joka ratkottaisiin alankomaalaisessa oikeudessa, vaan läpinäkymätön, talousjuristien keskenään ECT:n sääntöjen perusteella ratkoma tapaus.

Tällä on merkitystä, koska normaalit oikeusistuimet EU-maissa ovat viime aikoina alkaneet ottaa ilmastokriisin vakavasti: Tuore oikeuden päätös velvoittaa fossiiliyhtiö Shellin noudattamaan Pariisin ilmastosopimusta, ja Saksassa perustuslakituomioistuimen päätöksen jälkeen Saksa aikaistaa hiilestä luopumista vuodesta 2038, mahdollisesti vuoteen 2030. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin puolestaan odottaa mm. Suomen selvitystä ilmastotoimien riittämättömyydestä.

Oikeusjutulla saattaa olla merkittävä pelotevaikutus

Alankomaat ja Suomi ovat maailman demokraattisimpia ja vauraimpia maita - jos fossiiliyhtiöt pyyhkivät niilläkin lattiaa, köyhempien maiden mahdollisuudet tehdä hyvää ilmastopolitiikkaa kutistuvat selvästi.

Kun energiayhtiöt eivät pysty toimimaan puhtaasti, on median tehtävä puhkoa kupla ja kertoa totuus, jotta yhteiskunta voi reagoida riittävällä tavalla. Meillä ei ole varaa maksaa korvauksia suuryrityksille, jotka kyynisyyttään investoivat fossiilienergiaan vielä reilusti 2000-luvun puolella.

Kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen edellyttää päästölähteiden sulkua. Uusiutuvat energialähteet ovat hyvä asia, mutta niiden tarkoitus on mahdollistaa fossiilivoiman hallittu alasajo, ei toimia lisänä niille. Tästä syystä Fortum ja Suomen ala-arvoinen omistajaohjaus on ollut ilmastoliikkeen suurennuslasin alla, Elokapinan lisäksi mm. Fridays for Future, Hiilivapaa Suomi ja Greenpeace ovat tehneet ansiokasta työtä.


Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä, joka yrittää herättää suuren yleisön vaatimaan valtaapitäviä välittömästi pysäyttämään ilmaston lämmittämisen, kuudennen massasukupuuton etenemisen, sekä minimoimaan ilmasto- ja ympäristökriisin aiheuttaman sosiaalisen romahduksen riskin. Tässä liike käyttää monipuolisesti väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta.

Twitter: @ElijahForLife
Instagram: @hungryelijah