Elokapinan tiedote 31.5.2021

#FortumNälkälakko päättyi tänään, kahdeksantena päivänä.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen tuli tapaamaan Elijahia ja paikalla olleen tukiryhmäläisen mukaan näki selvästi, että ministeri “oli vaikuttunut protestista, ja uskon että tapaaminen jäi mieleen.”

Protestin syyhyn, Fortumin toimintaan ilmastokriisin kiihdyttäjänä ja erityisesti Fortum-Uniperin kanteeseen, ministeri kuitenkin suhtautui asemaansa vähätellen ja vastuuta vältellen, eikä luvannut puuttua yhtiön häikälemättömään toimintaan.

Elijahin terveiset lakon jälkeen:

“Minä olen Elijah. Olin nälkälakossa vastustaakseni Fortumin tytäryhtiön Uniperin Alankomaita vastaan nostamia oikeustoimia. Kokemuksena syömälakko oli raskas, mutta opettavainen. Pääosin fiilikset lakon aikana olivat hyvät, kuitenkin keholliset tuntemukset nukkumaan mennessä, etenkin mielenilmauksen loppuvaiheessa kävivät henkisesti kuormittaviksi. Ennen mielenilmauksen alkamista olin sitoutunut toteuttamaan aktion riskit minimoiden ja mahdollisimman turvallisesti.

Vaatimuksenani oli että omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen vaatisi valtionyhtiö Fortumia muuttamaan toimintaansa. Toinen vaatimukseni oli että Tuppurainen tulisi tapaamaan minua, joka toteutui mielenilmauksen kahdeksantena päivänä.

Erityisen palkitsevaa oli huomata kuinka laajasti iästä sekä lähtökohdista riippumatta ihmiset osoittivat tukensa mielenilmaukselleni, niin paikan päällä kuin sosiaalisessa mediassa.

Haluan osoittaa kiitokseni kaikille tukijoilleni, niin kapinallisille, tuleville kapinallisille, sekä muille ilmasto- ja ympäristöliikkeen tukijoille. Ilmastotekojen aika on nyt ja jokaisen meidän velvollisuus on osallistua siihen työhön omalla resurssiensa mahdollistamalla tavalla. Älä enää odota.”

Tytti Tuppurainen Elijah Saulion kanssa