Elokapinan neljä päivää jatkunut mielenilmaus on ryhmittynyt uudestaan ja aloittanut klo 17 tiesulun Mannerheimintiellä, tällä kertaa Eduskunnan päärakennuksen edestä. Mielenilmaisuun osallistuu ainakin sata ihmistä. Liikenne paikalla on pysähtynyt molempiin suuntiin. Raitiovaunut päästetään aluksi tiesulun läpi.

Palaamalla Mannerheimintielle Elokapina vaatii, että hallitus maanantaina töihin palatessaan aloittaa säännöllisen koronaviestintää vastaavan tiedotuksen ilmastokriisistä.

“Uutisissa on päivä päivältä vakavampia uutisia ilmastokriisin etenemisestä. On aika kertoa suomalaisille selväsanaisesti, miten vakava nykytilanne on ja millainen määrä ihmishenkiä on pelissä, jotta tarvittavat ilmastoteot saadaan tehtyä”, kertoo protestiin osallistunut Joel Lindqvist.

Elokapina aikoo jatkaa protestiaan Mannerheimintiellä kunnes hallitus kertoo aloittavansa kriisitiedotuksen. Liike pitää tärkeänä, että hallitus harjoittaa valtiollista auktoriteettiaan ja tekee selväksi tilanteen vakavuuden kansalaisille.

“Kuulimme perjantaina poliitikoilta lähinnä korupuheita jaetusta huolesta. Tulin tänne ja olen edelleen valmis harjoittamaan kansalaistottelemattomuutta, jotta Suomi sitoutuisi vihdoinkin riittäviin toimiin kriisiin vastaamiseksi”, toteaa Topi-Matti Heikkola tiesulusta.

Myös Aliisa Maunula on saapunut paikalle osoittamaan mieltä; “Ymmärrän, että ilmastotoimien merkittävä nopeuttaminen on poliitikoille vaikeaa. Kriisin laajuuden takia siitä on vaikea puhua ääneen. Kyse on kuitenkin koko ihmskunnan kohtalosta. Siksi hallituksen pitää nyt yltää parhaimpaansa ja kantaa vastuu”.

Torstaina Elokapina istui Pikkuparlamentin eteen kahdensadan kansalaisen voimin ja yöpyi Mannerheimintiellä.

Perjantaipäivän aikana kansanedustajat eri puolueista vierailivat paikalla keskustelemassa Elokapinan mielenosoittajien kanssa. Ympäristöministeri Krista Mikkonen vieraili protestissa iltapäivällä. Osapuolet keskustelivat mm. siitä vastaako hallituksen viestintä ja nykyiset politiikkatoimenpiteet Suomen kansainvälisiä ilmastovelvoitteita ja entisestään pahentunutta ilmastokriisin tilannekuvaa. Keskustelun tuloksena ministeri Mikkonen lupasi viedä Elokapinan avoimen kirjeen hallitukselle ensi viikon keskiviikkona pidettävään kokoukseen, mutta ei sitoutunut konkreettisiin lisätoimenpiteisiin.

Perjantaina illansuussa mielenilmaisu siirtyi Unionkadulle, jossa liike on viettänyt viikonlopun rekrytoimassa uusia jäseniä. Myös Unioninkadun mielenilmaisu jatkuu toistaiseksi.

Elokapinan mielenosoittajat ovat sitoutuneet harjoittamaan väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta protestiksi hallituksen riittämättömille ilmastoimille. Mielenosoittajat katsovat tämän olevan oikeasuhtainen ja tilanteen vakavuuden kanssa linjassa oleva tapa vaatia inhimillisempää politiikkaa Suomen valtiolta.

Mielenosoittajat ovat valmistautuneita päästämään hälytysajoneuvot tarvittaessa tiesulun läpi, ja jättävät näitä varten yhden kaistan vapaaksi. Elokapina päästää lähestyvät hälytysajoneuvot kaikkien tiesulkujensa lävitse.

Elokapinan Kesäkapinan on tarkoitus jatkua kunnes hallitus vastaa Elokapinan esittämiin vaatimuksiin.


Kuvat lehdistölle: https://photos.elokapina.fi/s/l3aziqf9d4/lehdistokuvat-mannerheimintie-20-6-2021

Kuva ympäristöministerin tapaamisesta: https://photos.elokapina.fi/s/3d42ds9fu0/17-6-ministerien-kaynnit

Yhteystiedot ja haastattelupyynnöt: [email protected]