Kaksi elokapinallista kiipesi keskiviikko-iltapäivänä 30.6.2021 Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaaseen Helsingin keskustan paraatipaikalla. Samaan aikaan patsaan ympärillä tapahtui Elokapinan yhteisöryhmä Queerkapinan alullepanema rauhanomainen EkoQueerUtopia -mielenosoitus ja katujuhla, jossa utopioitiin ekososiaalisesti oikeudenmukaista yhteiskuntaa tanssien, taiteillen, soittaen, lukien ja keskustellen. Poliisi otti kiinni patsaaseen kiivenneet kaksi aktivistia ja lisäksi yhden paikalla olleen. Poliisi purki Mannerheim-patsaaseen kiinnitetyt lakanoista tehdyt liaani-koristeet ja banderollit. Mielenosoitus sai jatkua rajatulla alueella poliisien valvonnassa kiinniottojen jälkeen.

Elokapina vaatii, että ilmasto- ja ympäristöhätätilan vuoksi on aloitettava välittömästi laaja ekologinen jälleenrakennus. Queerkapina vaatii, että tämän jälleenrakentamisen on tapahduttava niin, että se edistää kaikkien ihmisten ja muun luonnon kukoistamista. Queerkapina vaatii siis ekososiaalisesti oikeudenmukaista yhteiskuntaa.

Queerkapinan mukaan luonnonkadolla, ilmastokriisillä ja HLBTIQA+ -ihmisten sorrolla on kaikilla samat juuret binäärisessä ajattelussa ja kapitalismin ja kolonialismin yhä jatkuvassa historiassa. Ratsastava Mannerheim -patsas yhdessä Helsingin keskeisimmistä paikoista on monumentti tälläiselle maailmankuvalle. Queerkapina pyrki luomaan paikalle tilaa, joka perustuu sortavien arvojen sijaan tasa-arvolle, yhdenvertaisuudelle ja rakkaudelle kaikkea elämää kohtaan.Ekososiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutuminen edellyttää tällaisten epäoikeudenmukaisten yhteiskunnallisten rakenteiden purkamista ja uudenlaisen, kaikille yhdenvertaisemman maailman todeksi tekemistä.

Tapahtumaan osallistuvan Eltti Kinnusen mukaan “on tärkeää, että ekokriisi selätetään demokratiaa laajentamalla. Tämä tarkoittaa Elokapinan vaatimusten mukaisesti kansalaisfoorumin perustamista, mutta myös sitä, että jokainen pyrkii oman edun ajamisen sijaan kaikkien yhteisen edun ajamiseen yhteisellä maapallollamme.”

Vilja Westerbergin mukaan Helsinki Pride -viikko on hyvä aika nostaa esiin myös ympäristökysymyksiä:

Ekokriisi on ihmisoikeuskriisi, ja Pride on ihmisoikeustapahtuma. Globaali oikeudenmukaisuus ei voi toteutua, jos tuhoamme ekologiset elämän edellytyksemme. Ekokriisin eteneminen voi tarkoittaa yhteiskuntien jännitteistymistä, jolloin etenkin jo valmiiksi syrjinnän kohteena olevat ihmiset, kuten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, ovat vaarassa.

“Olen kuitenkin toiveikas”, lisää paikalla oleva Veera Leno. “Voimme vielä rakentaa Suomesta oikeasti kestävän ja oikeudenmukaisen. Minulle EkoQueerUtopia tarkoittaa ihmisen ja muun luonnon rauhanomaista yhteiseloa, oman olemisen itsemäärittelyoikeutta ja taloudellista tasa-arvoa esimerkiksi perustulon avulla.”

Queerkapina on osa Elokapinaa, ja se haluaa yhdistää ympäristö- ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden liikkeitä.

Kuvia lehdistölle: https://photos.elokapina.fi/s/1vgfuwfkse/queerkapinan-ekoqueerutopia-30-6-2021

Kuvia voi käyttää vapaasti CC BY -lisenssin mukaan, maininta “Elokapina / Extinction Rebellion Finland”