Osana Elokapinan Ylikulutuskapinaa järjestetään viikonlopun aikana moninaista toimintaa. Kansalaistorille nousee Kapinakeskus, joka luo tilaa puheille, esityksille ja kohtaamisille. Launtaina järjestetään perheille suunnattu Lastenkapina ja sunnuntaina Helsingin kaduilla kulkee taideperformanssi Veriprikaati. Ylikulutuskapina jatkuu Luontokato-infopisteellä Töölönlahden tapahtumapuistossa 16.–18.5.

Ylikulutuskapina on Elokapinan toimintajakso 6.5.–21.5. eri puolilla Suomea. Ylikulutuskapina järjestetään, sillä Suomi kulutti tänä vuonna osuutensa maapallon luonnonvaroista jo 31.3. mennessä. Elokapina haluaa kiinnittää huomiota Suomen ja suomalaisten harjoittamaan luonnonvarojen ylikulutukseen, joka puolestaan kiihdyttää ilmasto- ja ympäristökriisiä.

“Me emme peri maapalloa esi-isiltämme, vaan lainaamme sitä lapsiltamme”, kuuluu Lastenkapinan motto, joka on lainattu Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoilta. Lastenkapinassa vaaditaan luonnonvarojen käytön alentamista kestävälle tasolle lastemme pallon puolesta.

Kapinakeskus on kaikille avoin kohtaamispaikka Ylikulutuskapinan viikonlopun aikana. Kapinakeskuksella järjestetään puheita, esityksiä sekä vapaata keskustelua Kansalaistorilla perjantaina 13.5. klo 15 alkaen ja sunnuntaina 15.5. kello 12 alkaen. ​​​​​​​​​​​​Elokapina kutsuu jokaisen mukaan kuulemaan lisää toiminnasta, nauttimaan ohjelmasta ja keskustelemaan luonnonvarojen ylikulutuksesta.​

Maailma on lasten – Lastenkapina tuo toivoa 14.5.

Lauantaina 14.5. klo 13–18 karkeloidaan kaikenikäisten iloisessa Lastenkapinassa. Erityisesti lapsille ja perheille suunnatussa Lastenkapinassa karnevaalihenkinen kulkue teemalla “Maailma on lasten” kokoontuu Senaatintorilla kello 13. Värikkäät hahmot ja musikantit marssivat Kansalaistorille, jossa on lapsille sopivaa ohjelmaa ja puuhaa, kuten musiikkia, taidepajoja, kasvomaalausta ja satuja.

Unicefin mukaan jopa miljardi lasta eli lähes puolet maailman lapsista elää äärimmäisen riskin maissa – vakavien ilmasto- ja luontokriisien alueilla. Kaikkialla kriisit eivät tunnu välittömästi, mutta ahdistavilta uutisilta eivät säästy lapsetkaan.

“Lastenkapina haluaa antaa lapsille iloa, toivoa ja turvaa. Haluamme antaa yhteistä aikaa ja kuunnella lapsia suorittamisen ja tavarapaljouden sijaan”, sanoo mukana oleva kapinaukki ja luonnonsuojeluaktiivi Jukka Ilmonen.

​​​​​​​Lastenkapinan järjestää joukko vanhempia, isovanhempia ja muita aikuisia: Elokapinan 45+ -ikäisten ryhmä, Aktivistimummot, Ilmastoisovanhemmat, Ilmastovanhemmat sekä PAND - Taiteilijat rauhan puolesta. Tapahtumasta on ilmoitettu poliisille ja sen turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Tämä Elokapinan tapahtuma ei sisällä kansalaistottelemattomuutta. 

Veriprikaati kantaa jättikokoista mehiläistä Helsingin keskustassa sunnuntaina 15.5.

Veriprikaati-kulkue kantaa paperimassasta tehtyä, jättikokoista kultamaamehiläistä Helsingin kaduilla sunnuntaina 15.5. Kulkue lähtee Ylioppilasteatterilta Kolmen Sepän Aukiolta klo 12, liikkuen Pohjois-Esplanadin ja Aleksanterinkadun kautta Kansalaistorille Elokapinan Kapinakeskukselle, ja sieltä takaisin Ylioppilasteatterille. Kulkueen kesto on noin 3 tuntia.

Veriprikaati on taideperformanssi, joka osoittaa valokeilaa globaaliin ympäristökriisiin ja lajien massasukupuuttoon. Kulkueen punaiseen pukeutuneet hahmot symboloivat verta, joka yhdistää ihmisiä ja kaikkia muita lajeja jaetulla maapallollamme. Veriprikaatin kantama jättikokoinen kultamaamehiläinen on äärimmäisen uhanalainen laji. Hitaasti liikkuva kulkue luo tilaa tuntea kaikkia niitä tunteita, joita maailman ja ympäristön tila voi herättää: surua, menetystä, raivoa mutta myös rakkautta, myötätuntoa ja toivoa.

Red Rebel Brigade-konsepti on näkymättömän teatterin muoto, jonka ovat alun perin kehittäneet Extinction Rebellionille brittiläiset taiteilijat Doug Francisco ja Justine Squire. Lisätietoja: redrebelbrigade.com ja [email protected]

Ylikulutuskapina jatkuu Luontokato-infopisteellä Töölönlahdella 16.–18.5.

Osana Ylikulutuskapinaa järjestetään Luontokato-infopiste Töölönlahden tapahtumapuistossa 16.–18.5. Kaikille avoimen infopisteen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja edistää keskustelua luonnonvarojen ylikulutuksen ja luontokadon välisestä yhteydestä. Infopisteellä on kahvitarjoilu ja mahdollisuus osallistua luontokato-tietovisaan. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Elokapinan Metsäkapina, Symbioosi ry, MYY ry sekä Luonto-Liiton metsäryhmä.


Kuvia lehdistön käyttöön koostetaan tänne: 
photos.elokapina.fi/s/71q1i7n2k1/arbdj0p2cmrxdxeo

Yhteydenotot:
[email protected]

Elokapina sosiaalisessa mediassa: