Elokapina järjestää mielenilmauksen Helsingin keskustassa sijaitsevissa kauppakeskuksissa perjantaina 25.11. kello 17 alkaen. Vaadimme loppua ekokriisiä kiihdyttävälle ylikulutukselle, joka uhkaa hyvän elämän edellytyksiä maapallolla. Päättäjien on kannettava vastuunsa ja ryhdyttävä välittömiin toimiin, jotta kulutusperäiset päästöt saadaan laskuun. Väkivallaton ja rauhanomainen performanssi haluaa muistuttaa päättäjiä ylikulutuksen synkistä seurauksista pukeutumalla mustiin.

Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Virallisissa päästövähennystavoitteissa ei kuitenkaan huomioida kulutusperäisiä päästöjä, jotka syntyvät maamme rajojen ulkopuolella. Kysymys on merkittävä, sillä jopa puolet suomalaisten kulutuspäästöistä syntyy ulkomailla, erityisesti halpatuotantoon pakotetuissa Aasian maissa. Tästä syystä päästöjen väheneminen kansallisella tasolla on harhaa; todellisuudessa hiilijalanjälkemme on noin kolmanneksen nykylukemia suurempi.

Elokapina vaatii, että kulutusperäiset päästöt sisällytetään viipymättä Suomen päästövähennystavoitteisiin. Lisäksi vaadimme, että Suomen hallitus ryhtyy välittömiin toimiin luonnonvarojen ja energian kulutuksen alentamiseksi kestävälle tasolle.

Yhdysvalloista Suomeen rantautunut Black Friday on kasvanut nopeasti vuoden kiivaimmaksi ostospäiväksi, joka yllyttää kerskakuluttamaan keinoja kaihtamatta. Mielikuvamainonta tarjoaa tyhjiä lupauksia henkilökohtaisesta täyttymyksestä ja luo haluja tyhjästä. Ylikulutuksen seuraukset ilmastolle, luonnolle ja ihmiskunnalle ovat kuitenkin synkkääkin synkemmät.

Materiaalinen ylikulutus nielee valtavasti luonnonvaroja ja maapinta-alaa, mikä kiihdyttää luontokatoa ja vaarantaa planeetan luonnonjärjestelmien vakauden. Suomessakin ylikulutuspäivä aikaistui jälleen tänä vuonna: olemme kuluttaneet osuutemme maailman uusiutuvista luonnonvaroista jo 31. maaliskuuta. Tutkijoiden mukaan suomalaisten luonnonvarojen kulutuksen pitäisi olla noin 70 prosenttia nykyistä pienempi, jotta saavuttaisimme kestävän tason. Lisäksi nykyisenkaltainen fossiilisiin polttoaineisiin perustuva materiantuotanto vaatii loputtomasti energiaa.

Ilmastokriisin hillitseminen ja luontokadon pysäyttäminen edellyttävät ennennäkemätöntä poliittista ja yhteiskunnallista muutosta. Elokapina haluaa avata keskustelun siitä, millainen muutos ylikulutuskulttuurin tilalle tarvitaan.

Jäähyväiset ylikulutukselle!


Ladattavat mediakuvat: https://photos.elokapina.fi/s/1mmbvmfhoq/black-friday-25-11-2022

Yhteydenotot: [email protected]