Metsäliike järjestää mielenosoituksen Helsingissä maa- ja metsätalousministeriön edustalla torstaina 9.2. klo 11.30–​​​​​​13.00. Mielenosoittajat vaativat Metsähallitusta keskeyttämään hakkuut Aalistunturin kansallispuistoesityksen alueella.

Metsäliike vaatii myös valtiota suojelemaan enemmän metsiä ja vähentämään hakkuita. Metsäliikkeen mielenosoitus on kokoontunut maa- ja metsätalousministeriön eteen muistuttamaan, että vastuu valtion metsistä ei ole pelkästään Metsähallituksella vaan myös sitä ohjaavilla päättäjillä.

– Luontokadon pysäyttäminen on meidän kaikkien yhteinen velvollisuus. Olemme tuleville sukupolville ja ennen kaikkea Suomen upealle luonnolle velkaa sen, että toimimme nyt, toteaa paikalla mieltään osoittava Ida Korhonen.

– Juuri päätettiin suojella 30 000 hehtaaria luontoa, josta noin puolet on metsää. Tämä on hyvä alku. Valtion metsiä pitää suojella ainakin puoli miljoonaa hehtaaria lisää, Korhonen jatkaa.

Tiistaina Metsäliike osoitti mieltä Rovaniemellä Metsähallituksen tiedekeskus Pilkkeen edustalla. Lisäksi Metsäliikkeellä on viimeisten kolmen viikon aikana ollut useita mielenosoituksia Kolarissa Aalistunturin kansallispuistoesityksen alueella Metsähallituksen hakkuutyömaalla.

Kansallispuistoesityksen alueella on 1000 hehtaaria voimassa olevia hakkuusuunnitelmia, joista nyt hakkuissa on noin 400 hehtaarin alue. Metsäliike vaatii hakkuiden keskeyttämistä, sillä ne pirstovat alueen luontoa ja murentavat pohjaa kansallispuistoesitykseltä.

Metsähallitus hakkaa vastoin enemmistön tahtoa

Metsäliikkeen mukaan valtion nykyinen metsäpolitiikka ei ole vastaus luontokatoon ja ilmastokriisiin vaan osa ongelmaa. Mielenosoittajat vaativatkin suojelupäätösten lisäksi esimerkiksi Metsähallituksen tulostavoitteen laskemista ja sitä, että valtion metsiä käytettäisiin ensisijaisesti luonnonsuojeluun ja hiilensidontaan.

– Metsähallitus hallinnoi valtion, eli meidän kaikkien, metsiä. Reilu enemmistö suomalaisista kannattaa valtion metsien lisäsuojelua. Toiminnallaan Aalistunturilla Metsähallitus osoittaa, että se ei juuri kansalaisten mielipiteistä välitä. Se ei kunnioita paikallisten tekemää kansallispuistoesitystä ja ylipäätään hakkaa jatkuvasti suojelunarvoisia metsiä, toteaa Rovaniemeltä mielenosoitukseen osallistumaan matkustanut, myös Aalistunturilla tammikuussa mukana ollut Neeta Murtomäki.

– Kukaan ei tunnu ottavan vastuuta siitä, mitä valtion metsille tapahtuu. Jos kritisoimme Metsähallitusta, he kertovat toimivansa poliitikkojen ohjeiden mukaan, ja jos kritisoimme poliitikkoja, he kertovat Metsähallituksen tekevän itsenäisesti päätöksiä hakkuista. Tiistaina osoitimme mieltä Rovaniemellä Metsähallituksen luona, tänään olemme Helsingissä maa- ja metsätalousministeriön luona, sillä molempien pitää ryhtyä todellisiin toimiin luontokadon pysäyttämiseksi, selittää Tiina Jalonen Metsäliikkeestä.

Metsäliike koostuu Elokapinan, Luonto-Liiton ja Greenpeacen metsäaktivisteista sekä yksityishenkilöistä. Metsäliikkeen lisäksi mielenosoituksessa on mukana Suomen luonnonsuojeluliitto, Vihreät Nuoret ja Vasemmistonuoret.


Kuvat lehdistölle

Yhteydenotot:
[email protected]