Metsäliike palasi eilen sunnuntaina klo 16 aikaan Aalistunturille pysäyttämään Metsähallituksen 400 hehtaarin hakkuut kansallispuistoesityksen alueella. Illalla poliisi tuli poistamaan aktivisteja paikalta, mutta onnistui ottamaan kiinni vain kaksi mielenosoittajaa.

Osa mielenosoittajista jäi istumaan useita metrejä korkeille kolmijaloille, jotka tukkivat tien hakkuutyömaalle. Mielenosoittajien poistaminen turvallisesti korkeista kolmijalkaisista telineistä on vaikeaa. Tilanteen todettuaan poliisi poistui paikalta.

Kiinniotettu 66-vuotias Heljä Taavitsainen kertoi aikaisemmin olevansa paikalla vaatimassa rajoja hakkuille ja luontokadon pysäyttämistä: “Pitää ryhtyä puhumaan paikallisista sukupuutoista. Liikahakkuut ja tehometsätalous aiheuttavat niitä kaiken aikaa”, Taavitsainen totesi.

Yön aikana mielenosoitukseen on liittynyt lisää ihmisiä, muun muassa Ruotsin metsäkapinan Skogsupproretin aktivisteja. Hakkuut ovat maanantaina aamupäivällä edelleen pysäytettynä.

“Tämä on pieni voitto Aalistunturin metsille. Olemme löytäneet keinot, jolla saamme pidettyä hakkuut pysäytyksissä ainakin hetken pidempään. Toivottavasti Metsähallituksessa tajutaan jo lopettaa nämä tuhoisat hakkuut”, toteaa kolmijalan päällä yönsä viettänyt Jakob Wartiovaara.

Metsäliike vaatii Metsähallitusta luopumaan kaikista hakkuista kansallispuistoesityksen alueella, kunnes esitys on käsitelty ympäristöministeriössä. Mielenosoittajat vetoavat myös ympäristöministeriöön Aalistunturin suojelualueen laajentamisen ja kansallispuiston pikaisen perustamisen puolesta. Lisäksi liike vaatii valtion metsien käytön uudistamista. Valtion metsiä on suojeltava ainakin puoli miljoonaa hehtaaria lisää, ja Metsähallituksen hakkuumääriä ja tulostavoitetta on laskettava, jotta Suomi onnistuisi pysäyttämään luontokadon vuoteen 2030 mennessä.

“Ei ole järkevää suojella pelkästään pieniä sirpaleita vaan tarvitsemme myös laajoja ehjiä metsäkokonaisuuksia, jotka myös toimivat ekologisina käytävinä monimuotoisempien luontokohteiden välillä”, toteaa mielenosoittaja Kajo Metsänen Metsäliikkeestä.

Metsäliike koostuu Elokapinan Metsäkapinan, Luonto-Liiton metsäryhmän ja Greenpeacen aktiiveista sekä yksityishenkilöistä. Aalistunturi on myös yhdistänyt Suomen ja Ruotsin metsäaktivisteja. Huoli pohjoisen metsäluonnon tilasta on yhteinen, ja Aalistunturin kansallispuistoaloitteen alueella on merkittävä asema ekologisena käytävänä rajaseudulla.

Aalistunturin hakkuita vastustava adressi on kerännyt lähes 5000 nimeä. Lisäksi ihmiset ovat ottaneet kantaa sosiaalisessa mediassa Aalistunturin puolesta käyttämällä tunnisteita #aalistunturinpuolesta ja #saveaalistunturi sekä metsien suojelun puolesta #metsämaanantai #MondaysForMetät.

Kuvia vapaasti median käyttöön:

**https://photos.elokapina.fi/s/2jmufcvr1j/arojpzi1iq5pnatc **

Aamun twiittiketjumme paikanpäältä. Mukana myös videoita:

**https://twitter.com/elokapina/status/1625 **


Kuvat lehdistölle

Yhteydenotot:
[email protected]