Mitä: Äitikapina, äitien* ilmastomielenosoitus, osa maailmanlaajuista Mothers’ Rebellion for Climate justice -tapahtumaa

Missä: Helsingin keskustassa ja Turun keskustassa, lisäksi lähes 50 kaupungissa ja 20 maassa ympäri maailmaa

Milloin: lauantaina 13.5.2023 klo 12–14 (Helsinki, Keskuskatu) ja 12.30–14 (Turku)

Järjestäjät: Suomessa Elokapina, maailmanlaajuisesti Mothers’ Rebellion for Climate Justice ja Extinction Rebellion

Äitienpäivän aattona 13.5.2023 äidit sekä muut lasten tulevaisuudesta huolestuneet aikuiset ympäri maailmaa yhdistävät voimansa rauhanomaisissa mielenosoituksissa ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolesta. Vuosi 2022 oli mittaushistorian kuudenneksi lämpimin vuosi. Sen aikana tapahtui paljon tuhoisia luonnononnettomuuksia eri puolilla maailmaa, kuten vakavia tulvia, voimakkaita helleaaltoja, pyörremyrskyjä ja maastopaloja. Yhteisöt, jotka ovat vähiten vastuussa ilmastokriisin syntymisestä, kärsivät eniten sen seurauksista, ja vaikutukset kohdistuvat voimakkaimmin naisiin ja lapsiin. Huoli tulevista sukupolvista ja globaalista eriarvoisuudesta ilmastokriisin vaikutusten kohtaamisessa johti Mothers’ Rebellion for Climate justice -kampanjan syntyyn XR Los Angelesissa kesällä 2022. Sittemmin liike on levinnyt ympäri maailman ja ollut erityisen näkyvä esimerkiksi Ruotsissa. Äitienpäivän aattona 2023 kampanja huipentuu kymmenissä mielenosoituksissa lähes 50 kaupungissa ja 20 maassa ympäri maailmaa. Myös Helsingissä ja Turussa osallistutaan kampanjaan. Äitikapina – Maailman äidit tulevaisuuden puolesta on ensimmäinen äitien ilmastomielenosoitus Suomessa.

Mielenosoitusten muoto on yksinkertainen: äidit istuvat piirissä esimerkiksi kävelykadulla, puistossa tai julkisen rakennuksen edustalla, kasvot ohikulkijoita kohti. Läsnäolon, hiljaisuuden ja laulun voimalla pyritään luomaan osallistujille ja ohikulkijoille turvallinen tila ja ilmapiiri ilmastotunteiden kohtaamiseen ja jakamiseen. Mielenosoittajat pitävät sylissään kylttejä, joissa on heidän lastensa nimet tai muu ilmastoviesti. Mielenilmauksen sanoma on, että äidit eivät ole valmiita luovuttamaan, vaan tekevät kaikkensa, jotta elinkelpoisen maapallon turvaamiseen alettaisiin suhtautumaan tilanteen vaatimalla vakavuudella.

Helsingissä ja Turussa Äitikapina on kerännyt lukuisia huolestuneita äitejä suunnittelemaan ja toteuttamaan äitienpäivän aaton mielenilmausta. Turun mielenilmaukseen osallistuva 2-vuotiaan lapsen äiti Sanni kuvaa huoltaan lasten tulevaisuudesta: “Ajatus siitä, miten oma lapseni joutuu kohtaamaan ilmastokriisin seuraukset omassa tulevaisuudessaan, on sietämätön. Samalla huoli ulottuu myös kaikkien maailman muiden lasten puoleen. Haluan pitää ääntä heidän puolestaan, jotka eivät itse kykene tätä asiaa ilmaisemaan. Haluan olla tulevaisuudessa vastaamassa lapselleni, että ainakin minä tein jotain.” Kahden pienen lapsen äiti Linda Helsingin Äitikapinasta vetoaa päättäjiin: “Suomessakin päättäjien on tehtävä enemmän ilmastokriisin jarruttamiseksi ja luonnon suojelemiseksi. Mikään ei voi olla tärkeämpää tai kiireellisempää kuin sen varmistaminen, että jätämme lapsillemme maailman, jossa voi elää.” Helsingin mielenilmaukseen osallistuva Noora painottaa tunteiden ja yhteisöllisyyden potentiaalia muutoksessa: “Tietoa ilmastokriisistä on, mutta se yksin ei näytä saavan muutosta aikaan: ei politiikassa eikä yksittäisten ihmisten kohdalla. Siksi haluan olla mukana luomassa tilaa ilmastotunteille, ilmastohuolen ja -ahdistuksen ilmauksille, hätähuudoille, surulle ja menettämisen pelolle. Yhdessä toimiminen luo myös toivoa, rakkautta ja uskoa siihen, että muutos on mahdollista, että on mahdollista kyseenalaistaa totuttuja tapoja toimia ja elää, että on mahdollista ryhtyä kapinaan elämän puolesta, ja että sitä ei tarvitse tehdä yksin.”

  • Äideillä viitataan kaikkiin hoivaajiin ja lasten tulevaisuudesta huolestuneisiin aikuisiin, ja he kaikki ovat tervetulleita mukaan.

https://mothersrebellion.com/

Instagram: @elokapina @mothersrebellionglobal


Kuvat lehdistölle

Yhteydenotot: [email protected]