Keväällä 2023 syntynyt Suomen Äitikapina järjestää mielenilmauksen osana kansainvälistä Mothers’ Rebellion for Climate Justice -viikkoa. Mielenilmauksessa ja Äitikapina-kampanjassa vaaditaan Suomen päättäjiltä uskottavaa ilmastopolitiikkaa ja kanavoidaan ilmastoahdistus yhteistoiminnaksi paremman tulevaisuuden puolesta. Mielenilmauksia järjestetään samana päivänä ainakin 26:ssa maassa ympäri maailman.

Suomessa mielenilmauksia järjestetään lauantaina 23.9. kello 12–14 Helsingissä Kampin keskuksen Narinkkatorilla, Turussa Kauppatorilla ja Oulussa Kauppurienaukiolla.

Äitikapina rakentaa kolmen suomalaisen kaupungin keskustaan yhteisöllisen, turvallisen tilan, joka on varattu ilmastokriisiin liittyville tunteille: huolelle, surulle, suuttumukselle ja hädälle, mutta myös rakkaudelle, toivolle ja yhdessä toimimisen voimalle. Samalla äidit ja huoltajat vaativat päättäjiä tekemään ilmastouskottavaa politiikkaa ja osoittavat myötätuntoa niille, jotka kärsivät globaalin ilmastokriisin seurauksista eniten.

Nykyäideille ja muille kasvattajille on itsestään selvää, että olemme vastuussa paitsi lastemme ja huollettaviemme fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista, myös heidän kasvattamisestaan tunne-elämältään tasapainoisiksi ja vastuuntuntoisiksi kansalaisiksi. Tiedämme, että kasvatus tapahtuu erityisesti esimerkin kautta – hyvässä ja pahassa.

Tiedämme myös, että meidän nykyaikuisten antama esimerkki ihmisen suhteesta muuhun luontoon on perustavanlaatuisesti kestämätön. Laajoissa kyselytutkimuksissa onkin todettu, että ympäristöahdistusta, erityisesti ilmastonmuutokseen liittyvää ilmastoahdistusta, esiintyy erityisesti nuorilla ja lapsilla ympäri maailmaa (1, 2). Ilmastonmuutoksen mielenterveysvaikutuksia tarkasteltiin myös IPCC:n 6. arviointiraportissa (3), ja muun muassa Yhdysvaltain psykologijärjestö APA julkaisi vuonna 2022 aiheesta psykologeille suunnatun ohjeistuksen (4).

– Eläminen kuin mitään ilmastokriisiä ei olisikaan aiheuttaa monelle ahdistusta ja avuttomuuden tunnetta, pohtii kolmen lapsen äiti Henriikka Thompson, joka osallistuu Äitikapinan mielenilmaukseen.

– Moni ehkä ajattelee, etteivät yhden ihmisen teot vaikuta mihinkään. Yhdessä meissä kuitenkin on voimaa.

Henriikka huomauttaa lisäksi, että Suomessa elämme toistaiseksi kuplassa, jossa ilmastokriisin vaikutukset eivät vielä kovin paljon vaikuta elämäämme.

– Olemme lopulta kaikki samassa veneessä, koska ilmastokriisi vaikuttaa joka ikiseen maailmankolkkaan.

Myös toista kertaa äitien mielenosoitukseen osallistuva kahden lapsen äiti Tuutikki Ijäs haluaa olla mukana jakaakseen ilmastohuolensa muiden kanssa.

– Minun lapseni ovat jo nuoria aikuisia, mutta heilläkin on vielä elämä edessä ja monenlaisia tulevaisuudensuunnitelmia. En voisi äitinä elää tässä hetkessä tekemättä mitään sen eteen, että heillä olisi elinkelpoinen tulevaisuus, jota suunnitella.

Suomen Äitikapina on osa kansainvälistä Mothers’ Rebellion for Climate Justice -nimistä liikettä, jonka juuret ovat Kaliforniassa, Yhdysvalloissa. Ensimmäiset mielenilmaukset järjestettiin syksyllä 2022 Yhdysvalloissa, Saksassa ja Ruotsissa. Suomessa ensimmäinen mielenilmaus järjestettiin toukokuussa 2023. Äitikapina on Elokapinaan liittyvä itsenäinen yhteisö.

Kansainvälinen Mothers’ Rebellion järjestää tapahtumaviikon ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolesta 15.–23. syyskuuta ja se huipentuu mielenilmauksiin ainakin 26:ssa maassa eri puolilla maailmaa. Mielenilmaus ei sisällä kansalaistottelemattomuutta.

Instagram: @aitikapina @mothersrebellionglobal

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot: [email protected]

Lähteet:

  1. Ogunbode, Charles ym. 2022. Climate anxiety, wellbeing and pro-environmental action: correlates of negative emotional responses to climate change in 32 countries. Journal of Environmental Psychology. 84, 2022. sciencedirect.com.
  2. Yoder, Kate. 2022. Study: Climate anxiety is spreading all over the planet. grist.org
  3. ipcc.ch
  4. apa.org.

Kuvat lehdistölle

Yhteydenotot: [email protected]