Kolmekymmentä Elokapinan mielenosoittajaa on tänään aamulla estänyt Levillä kansainvälisen kaivoskonferenssin osallistujien bussia lähtemästä kaivosvierailulle Ruotsiin. Konferenssi on kansainvälinen Fennoscandian Exploration and Mining Conference (FEM-konferenssi). Mielenosoittajat ovat lukittautuneet bussin rakenteisiin ja estäneet sen lähdön.

Konferenssivierailun kohteena olisi ollut Ruotsin Kaunisvaarassa sijaitseva Kaunis Iron -rautakaivos. Kaivosyhtiö tunnetusti pumppaa myrkyllistä rikastushiekkaa suolle Torniojoen vesistöalueella ja heikentää voimakkaasti saamelaisten elinkeinoja alueellaan. Konferenssi mainostaa vierailukohdetta ympäristöystävällisyyden ja sosiaalisen vastuun edelläkävijänä. Tempauksellaan Elokapina haluaa tuoda julkisuuteen kaivosalan myrkylliset käytännöt.

Kaivoskonferenssin osallistujat vierailevat myös pääsponsori Agnico Eaglen Kittilän kultakaivoksella sekä Boliden Kevitsan nikkeli- ja kuparikaivoksella. Agnico Eagle on tunnettu monista ympäristötuhoista niin Suomessa kuin ulkomailla. Tällä hetkellä yhtiö yrittää muun muassa johtaa jätevetensä Ounasjokeen ilman lainvoimaista lupaa. Boliden Kevitsan kaivoksen jätevesiallas Sodankylässä vuotaa metalleja alueen pohja- ja pintavesiin kiihtyvällä tahdilla.

“Näiden yhtiöiden nostaminen malliesimerkeiksi kertoo FEM-konferenssin ja yhtiöiden välinpitämättömyydestä paikallisia asukkaita ja ympäristöä kohtaan. Minua pelottaa, että jos näille yrityksille annetaan vapaat kädet, ei pohjoisen luonnosta ole pian mitään jäljellä”, sanoo konferenssivieraiden linja-autoon lukittautunut Jaana Juutilainen Valtimolta.

EU:ssa valmistellaan parhaillaan asetusta, joka asettaa niin sanotut vihreän siirtymän kaivoshankkeet ohituskaistalle luvituksessa. Samaan aikaan kaivosalan odotetaan kasvavan räjähdysmäisesti lähivuosina niin Suomessa kuin muuallakin EU:ssa.

“Levin konferenssin järjestäjät vaikenevat kaivosalan tuhoisista tulevaisuuden suunnitelmista, mutta me emme. Jos kaivosyhtiöiden annetaan päättää, tulee vihreästä siirtymästä harmaa. En hyväksy vihreän siirtymän kaavussa tehtävää peruuttamatonta ympäristötuhoa.”, niin ikään linja-autoon lukittautunut Katariina Korpiluppo Nurmeksesta perustelee päätöstään osallistua mielenosoitukseen.

FEM-konferenssin mielenosoitus on osa Elokapinan syksyn Metsäkapina-kampanjaa. Kampanjassa vaaditaan luonnon ja monimuotoisuuden asettamista etusijalle ja luonnolle tuhoisien valtiontukien lopettamista. Kampanjan aikana Elokapina on järjestänyt mielenosoituksia muun muassa Kemissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Helsingissä. Elokapina on ympäri Suomea toimiva ympäristöliike, joka on tunnettu näyttävistä mielenilmauksistaan.


Kuvat lehdistölle

Yhteydenotot: [email protected]