Eilisen mielenosoituksen jälkeen mielenosoittajat ovat kohdistaneet huomionsa kaivosalan tyhjiin lupauksiin kestävyydestä ja vihreydestä. Parhaillaan Elokapinan mielenosoittajat ovat paikalla Levi Hotel Spa-hotellin edustalla, jossa järjestetään FEM-konferenssin Mining night-juhlaillallinen. Hotellin sisäänkäynnin eteen on järjestetty Elokapinan oma Farewell to Mining Industry-juhla, jolla juhlistetaan kaivosalan vihreää siirtymää parodian keinoin. Mielenilmauksella nostetaan esiin se, että täyttääkseen lupaukset ekologisesta ja sosiaalisesta kestävyydestä, on kaivosteollisuuden ainoa vaihtoehto siirtyä ekstraktiivisesta mineraalien kaivamisesta kaivannaisten kierrätykseen.

“Haluamme kiinnittää huomiota siihen kuinka kaivosteollisuus on täynnä tyhjiä lupauksia kestävyydestä. Yhtiöt puhuvat mielellään siitä, että ne “rakentavat kestävää tulevaisuutta” ja ottavat kaikkien mielipiteet huomioon, mutta tosiasiassa teot eivät vastaa puheita. Kaivosteollisuus aiheuttaa ympäristötuhoa, pilaa vesistöjä, raivaa tieltään koteja ja monelle rakkaita paikkoja ympäri maailmaa”, summaa mielenosoitukseen osallistuva Iida Pulkkinen.

“Tänään keskiviikkoiltana satoja euroja maksavan FEM-konferenssiin osallistuvat viettävät juhlaillallista yhdessä: syövät, verkostoituvat ja suunnittelevat uusia kaivosprojekteja. Yhtään paikallista asukasta tai ympäristöliikkeiden edustajaa ei ole paikalla. Tämä kaivoskonferenssi ei edusta niitä keihin kaivokset eniten vaikuttavat,” Pulkkinen päättää.

Mielenilmauksessa katetaan pöytä Levi Hotel Span edustalle viherpesujuomalla, lauletaan muunneltu versio Lapin Kesä -kappaleesta kaivosaiheisin sanoin ja pidetään kuvitteellinen kiitospuhe siitä, miten kaivosyritykset vihdoinkin ovat muuntaneet toimintansa kestäväksi: investoineet kaivannaisten kierrätykseen, hoitavat kaivosten jälkihoidon omista varoistaan - eivätkä esimerkiksi veronmaksajien rahoilla - ja varmistavat sen, etteivät kaivosten jätevedet vuoda luontoon.

Elokapina järjestää mielenosoituksen Levillä FEM-konferenssin jokaisena päivänä. Mielenosoitukset ovat osa Elokapinan syksyn Metsäkapina-kampanjaa. Kampanjassa vaaditaan luonnon ja monimuotoisuuden asettamista etusijalle ja luonnolle tuhoisien valtiontukien lopettamista. Kampanjan aikana Elokapina on järjestänyt mielenosoituksia muun muassa Kemissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Helsingissä. Elokapina on ympäri Suomea toimiva ympäristöliike, joka on tunnettu näyttävistä mielenilmauksistaan.

Tänään paikallinen Kaivoskriittinen kansanliike järjesti Hotel Levi Panoramalla oman kello 11 alkaneen mielenosoituksensa, jolle Elokapina osoittaa tukensa. Poliisin tiedotteesta poiketen, Elokapina ei ollut mukana järjestämässä kyseistä mielenosoitusta.


Kuvat lehdistölle

Yhteydenotot: [email protected]