Kiinniotot tapahtuivat Levi Hotel Span edustalla pidetyssä mielenosoituksessa keskiviikkona 1.11. noin klo 19.20. Mielenosoituksen yhteydessä järjestettiin kaivosyhtiöiden vihreän siirtymän lupauksia parodisoivia juhlallisuuksia. Mielenosoitus alkoi klo 18.45, samaan aikaan konferenssin juhlaillallisen kanssa.

Parodiaa käytettiin tehokeinona, sillä täyttääkseen lupaukset ekologisesta ja sosiaalisesta kestävyydestä, on kaivosteollisuuden ainoa vaihtoehto siirtyä ekstraktiivisesta mineraalien kaivamisesta kaivannaisten kierrätykseen. Mielenosoituksessa katettiin pöytä viherpesujuomalla, laulettiin muunneltu versio Lapin Kesä -kappaleesta kaivosaiheisin sanoin ja pidettiin kuvitteellinen kiitospuhe kaivosteollisuuden päätökselle tehdä lopulta oikeudenmukainen vihreä siirtymä.

Poliisi päätti siirtää mielenosoituksen n. 200 metrin päähän siten, että kukaan illallisvieraista ei nähnyt tai kuullut enää mielenosoitusta. Vierailla oli esteetön kulku illalliselle koko mielenosoituksen ajan.

Elokapina järjestää mielenosoituksia Levillä FEM-konferenssin jokaisena päivänä. Mielenosoitukset ovat osa Elokapinan syksyn Metsäkapina-kampanjaa. Kampanjassa vaaditaan luonnon ja monimuotoisuuden asettamista etusijalle ja luonnolle tuhoisien valtiontukien lopettamista. Kampanjan aikana Elokapina on järjestänyt mielenosoituksia muun muassa Kemissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Helsingissä. Elokapina on ympäri Suomea toimiva ympäristöliike, joka on tunnettu näyttävistä mielenilmauksistaan.


Kuvat lehdistölle

Yhteydenotot:
[email protected]