Suuri taideaktivismikeskustelu vol. 2: Toimijuuden uudelleen kuvittelun ilta

Paneelikeskustelu tiistaina 21.11. klo 17–19
Ateneumin Bistrossa (Kaivokatu 2, Helsinki)

Viime tammikuussa Elokapinan ja Kuvataideakatemian yhdessä järjestämä taideaktivismipaneeli synnytti tarpeen jatkokeskustelulle ja sillanrakennustyölle aktivistien ja kulttuuri- ja taideinstituutioiden välille. Elämämme monikriisien keskellä edellyttää uudenlaisten toimijuuksien ajattelemista ja kuvittelemista myös taideinstituutioilta. Tänä syksynä Helsingin yliopistolta alkanut hallituksen leikkaustoimia vastustava kouluvaltausten aalto on kutsunut instituutioita mukaan entistä suorempaan toimintaan oikeudenmukaisen ja kestävän elämän puolesta myös Suomessa. Kesällä Alankomaissa 180 orkesterimuusikkoa blokkasi aktivistien kanssa A12 moottoritien Mozartia soittaen, kun taas Sveitsin Luzernissa kapellimestari Vladimir Jurowski keskeytti johtamansa konsertin antaakseen lavalle nousseiden ilmastoaktivistien puhua yleisölle.

Nyt palaamme yhteisen pöydän ääreen jatkamaan keskustelua taideinstituutioiden, taiteen rahoittajien, aktivistien ja taitelijoiden kesken. Elokapina ja Ateneum kutsuvat kaikki mukaan kuvittelemaan instituutioiden toimijuutta ekokriisien maailmassa. Minkälaista valtaa instituutiot käyttävät, ja miten ne voisivat toimia laajemmin? Mitä instituutiot voivat oppia aktivismin strategioista? Entä miltä näyttää aktivistien ja instituutioiden jaettu toimijuus? Tule mukaan ehdottamaan, kuuntelemaan, ränttäämään ja analysoimaan!

Edellisen paneelin tallenne sekä Elokapinan avoin kirje museoille ja kulttuuri-instituutioille löytyvät Elokapinan blogista https://blogi.elokapina.fi/avoin-kirje-ja-toimintakutsu-museoille-ja-kulttuuri-instituutioille/


Yhteydenotot:
[email protected]