Elokapinan mielenosoittajat ovat keskeyttäneet kaivosyhtiö Anglo Americanin koeporaukset Viiankiaavan suojelualueella toistamiseen torstain 14.12. vastaisena yönä. Tällä kertaa pysäytettiin kaikki neljä luonnonsuojelualueella sijaitsevaa kairauskonetta. Edellisen kerran Elokapina pysäytti koeporaukset tiistaina 12.12. noin 7 tunnin ajaksi. Elokapina vaatii, että kaikki kaivostoiminta on kiellettävä kaikilla suojelualueilla, mukaan luettuna Viiankiaavalla.

Anglo American ja sen tytäryhtiö AA Sakatti Mining Oy ovat omaehtoisesti laajentaneet työmaa-alueen rajoja ja asettaneet yleiselle tielle portin sekä vartijan estääkseen mielenosoittajia pääsemästä alueelle. Elokapinallisten ratkaisu oli hiihtää Viiankiaapaa pitkin kairauslaitteiden luokse myöhään keskiviikkoiltana..

“Kairauslaitteet vaikuttaisivat olevan päällä yötä myöten, ja niitä on monta; suojelualueella ainakin neljä. Eilen juttelimme AA Sakatti Mining Oyn toimitusjohtajan kanssa, ja hän sanoi, että suunnitelmissa on kairata jopa 30 kaivoa tänne Viiankisuolle ennen maaliskuuta.” sanoo kairauslaitteiden luokse illan pimeydessä hiihtänyt Iida Pulkkinen.

Anglo American on hakenut hakenut koeporauslupaa käytännössä koko Viiankiaavan luonnonsuojelualueelle, ja saanut poikkeusluvan turvin porata jo yli vuosikymmenen ajan, käyttäen yhteensä kymmeniä miljoonia euroja malmien etsintään. Elokapinan havaintojen mukaan poraustyöt jatkuvat tällä hetkellä kolmessa vuorossa vuorokauden ympäri, ja kairauslaitteita on käytössä useita. Anglo American tekee tämän kaiken siitä huolimatta, että Suomen lakien mukaan Viiankiaavalle ei voi perustaa kaivosta.

“Anglo Americanin toimet osoittavat, että he luottavat pystyvänsä muuttamaan Suomen soidensuojelulakia kaivoksen tieltä. Tällä kaivosyhtiöllä on pitkä historia ihmisten ja luonnon riistämisessä. Nyt on kaikkien aika toimia. Jos kaivos perustetaan, niin silloin on liian myöhäistä enää tehdä mitään Viiankiaavan tai Suomen soidensuojelulain uskottavuuden pelastamiseksi”, Pulkkinen lopettaa.

Anglo American käyttää hyväkseen Suomen kaivoslakia, joka on yksi lepsuimmista maailmassa; esimerkiksi malminetsintä on kielletty vain kansallispuistoissa ja luonnonpuistoissa. Suomi myös luovuttaa kaivosmineraalinsa äärimmäisen halvalla. Kun muisssa maissa metallimalmeista perittävä vero on yleensä alimmillaan 2–5 prosentin välimaastossa, Suomessa vero on ainoastaan 0,6 prosenttia. Lisäksi aggressiivisen verosuunnittelun kautta yritykset välttävät verojen maksamisen kokonaan, koska Suomessa ei ole käytössä kaivoskohtaista verotusta. Tästä syystä Anglo American toimiikin Suomessa tytäryhtiönsä AA Sakatti Mining Oy:n kautta.

Edellinen tiedote Viiankiaavan mielenosoituksesta löytyy täältä: https://elokapina.fi/news/press-release/2023/12/12/elokapina-pysayttaa-kaivoksen-koeporaukset-suojellulla/

Kuvia lehdistölle: https://photos.elokapina.fi/s/2exek99qeh/elokapina-viiankiaavalla

Kaikki kuvat ovat lehdistön vapaassa käytössä. Kuvaajaksi merkitään Elokapina.


Kuvat lehdistölle

Yhteydenotot:
[email protected]