Metsäliikkeen ja Elokapinan aktiivit järjestävät saunamielenosoituksen maanantaina klo 7:30 alkaen Metsähallituksen pääkonttorin (Ratatie 11 B) vieressä Tikkurilassa, Vantaalla. Paikalle pelmahtaneet metsiä puolustavat kansalaisaktivistit kutsuvat yhtiön työntekijät telttasaunaan keskustelemaan vanhoista ja luonnontilaisista valtionmetsistä.

Mielenosoittajat vaativat valtiota asettamaan luontokartoittajien listaamat ja arvokkaiksi osoittamat luonnonmetsät välittömään hakkuukieltoon. Greenpeace, Metsäliike, Elokapina ja Luontoliitto julistivat Suomeen 25. tammikuuta luonnonmetsähälytyksen valtionmaiden luonnonmetsiä koskevan akuutin hakkuu-uhan vuoksi. Metsänkäyttöilmoitusten ja yhtiöltä saatujen tietojen mukaan Metsähallitus aikoo hakata tänä talvena yli 20 luonnonmetsässä, vaikka niiden luontoarvot on kiistatta osoitettu ja riippumattoman luonnonmetsätyöryhmän asiantuntijoiden toteamia, ympäristöjärjestöt muistuttavat.

“Kutsumme Metsähallituksen työntekijät lauteille puhumaan luonnonmetsien kovasta kohtalosta. Suomen metsäluonnon suojelulla on tulenpalava kiire ja metsäkeskustelua kutsutaan usein ylikuumentuneeksi, mutta mikään ei estä meitä puhumasta rauhassa asiaa löylyssä”, sanoo paikalla oleva Metsäliikkeen aktiivi Lauri Autere. “Yhdessä saamme ehkä myös talon johdon vakuuttumaan siitä, että vastuuttomat hakkuuaikeet on pistettävä jäihin.”

“Keskustelu ei saa sammua, kylmäävä talvihakkuukausi on nytkin käynnissä kautta maan. Löylyä lisää luonnonsuojeluun!” huikkaa lauteita roudaava elokapinallinen Riina Nykänen.

Kansaa kuunneltava

Metsäliike on paikalla paitsi kohdatakseen työntekijöitä, myös viestiäkseen kovakorvaisuudestaan tunnetulle Metsähallituksen johdolle, että kyselytutkimukset osoittavat ylivoimaisen enemmistön suomalaisista olevan luonnonmetsien suojelun kannalla. 80 prosenttia suomalaisista haluaa lisää suojelualueita ja 77 prosenttia haluaa rajoittaa avohakkuita. 64 prosenttia suojelisi luonnonmetsät viipymättä ja 68 prosenttia laittaisi luonnonmetsät välittömään hakkuukieltoon, kunnes kriteereistä on päästy selvyyteen.

Luonnonmetsiin kohdistetut hakkuuilmoitukset ovat saaneet kymmenet suomalaiset ryhtymään metsävahdeiksi kotiseuduillaan. Uhattuja metsiä on niin Lapissa, Kainuussa, Hämeessä, Pirkanmaalla, Savossa, Karjalassa kuin Uudellamaallakin.

Hakkuuleimikoilta Tikkurilaan

Liikenteeltään vilkas ja kivinen Tikkurila ei ole Metsäliikkeen aktivistien tyypillisintä telttailumaisemaa. Liike on tuttu muun muassa Karttimonjoen ja Aalistunturin uhatuilta metsämailta.

“Metsäliike tekee tavallisesti yhteistyötä uhattuihin metsiin suoraan liittyvien paikallisyhteisöjen kanssa. Kansanliikkeen on kuitenkin toimittava monipuolisesti eri rajapinnoissa. Vastuullisuusnäkökulmasta kuuntelemme ainakin kerran vuodessa metsäteollisuuden johtajien syviä tuntoja. Toki hekin saavat tulla virkistymään lauteille,” sanoo Rovaniemeltä paikalle matkustanut Metsäliikkeen aktiivi Emma Kähkönen.


Kuvat lehdistölle

Yhteydenotot:
[email protected]