Elokapina ja Metsäliike pysäyttivät Viiankiaavan koeporaukset ja työmaalikeenteen viime yönä. Mielenilmaus on yhä käynnissä ja tilanne on rauhallinen.

40 aktivistia pysäyttivät kaivostyömaan Viiankiaavan luonnonsuojelualueella Sodankylässä kokonaan viime yönä klo 23 lähtien. Aktivistit lukittautuivat kiinni porauskontteihin teräsputkien avulla noin 1.5 metrin päähän kairausterästä. Poraukset pysäytettiin näin viidellä poralla koko yöksi. Tämän lisäksi autoliikenne koko työmaalle pysäytettiin tukkimalla sinne johtava ajoväylä. Aktivistit pystyttivät tielle liikennettä estävän puisen kolmijalan ja lukittautuivat työmaan pääportiin.

Poliisi tyytyi seuraamaan sivusta yhden poliisipartion voimin koko yön ja puolen päivän aikaan kävi antamassa ensimmäiset poistumiskäskyt poriin lukittautuneille.

Sunnuntaina Klo 12.30 kolme poraa on vielä pysäytettynä.

Elokapina on pysäyttänyt Viiankiaavan koeporauksia säännönmukaisesti jo joulukuusta lähtien. Tammikuun aikana porauksien pysäytyksiin johtaneita mielenosoituksia tehtiin 3-4 kertaa viikossa, ja yhteensä kairauslaitteet ovat olleet poissa toiminnasta jo toista sataa tuntia.

Talven aikana kaivosyhtiö on muuttanut turvallisuusohjeitaan, tehden porien pysäyttämisestä vaikeampaa. Nyt tilanne on se, että aktivistien pitää lukittautua aivan kairausterän viereen, jotta poraus pysähtyy. Joulukuussa kaivosyhtiö katsoi, että pelkästään aidatun alueen sisällä oleskelu on riittävä peruste lopettaa kairaus turvallisuussyistä. Tämä on vain yksi osoitus siitä, miten Anglo Americanin kaltaisille kaivosyhtiöille ei tuota ongelmaa muunnella turvallisuusohjeita ja säädöksiä omien tarpeiden mukaisesti.

“Koko Viiankiaavan kaivoshanke perustuu sille, että Anglo American luottaa pystyvänsä muuttamaan Suomen luonnonsuojelulakeja. Turvallisuusmääräysten höllentäminen oman edun nimissä ei siis yllätä ketään”, toteaa kairauskoneeseen lukittautunut Kuisma Jormakka.

Anglo American on myös palkannut työmaalle vartijoita, jotka ovat äkkiväärällä toiminnallaan aiheuttaneet vaaratilanteita ja jopa kaataneet yhden aktivistin maahan työmaa-alueen ulkopuolella. Lapsec vartijointiyrityksen toimitusjohtajan mukaan, tämä kuuluu vartijoiden valtuuksiin.

Vartijoiden toiminnan seuraksena Elokapina on joutunut vaihtamaan toimintatapaansa onnistuakseen luonnonsuojelualueen suojelemisessa. Aktivistit ovat täten lukinneet itsensä tällä kertaa myös työmaan pääportille, jolloin koko liikenne pysähtyy.

“Tämä on kaikille valitettava tilanteen kärjistyminen. Emme haluaisi haitata työntekijöiden pääsemistä kotiin tai työpaikalleen, mutta kaivosyhtiön toiminta ei ole jättänyt meille vaihtoehtoa. Olemme täällä osoittamassa mieltä kaivosyhtiötä vastaan, emme työntekijöitä.” Jakob Wartiovaara Elokapinasta perustelee.

“Viiankiaavan kaivoshanke olisi toteutuessaan merkittävä ja tuhoisa ennakkotapaus luonnonsuojelualueiden historiassa. Se olisi yksi harvoista kerroista kun Natura-alueen suojelusta poiketaan kaivostoiminnan hyväksi ja ensimmäinen kerta kun kansallisessa soidensuojeluohjelmassa suojeltu alue avattaisiin kaivostoiminnalle. Se avaisi portteja jo suojelluiksi sovittujen alueiden nakertamiselle ympäri Suomea ja Eurooppaa”, toteaa Kuisma Jormakka.

Kuvia lehdistön käyttöön: https://photos.elokapina.fi/s/3den37t2if/viiankiaapa-17-18-2-2024

Kaikki kuvat ovat lehdistön vapaassa käytössä. Kuvaajaksi merkitään Elokapina.


Kuvat lehdistölle

Yhteydenotot:
[email protected]