Jyväskylän Elokapina järjestää viikonloppuna Jyväskylässä kaksi mielenilmausta, joissa vaaditaan kaiken turvetuotannon lopettamista ja turvetuotantoalueiden ennallistamista Suomessa ja Ruotsissa. Mielenilmaukset toteutetaan Neovan (entinen Vapo eli Valtion polttolaitos) Suomen pääkonttorilla perjantaina ja Jyväskylän keskustassa lauantaina.

Mikä on pyhää – eduskuntatalon pylväät vai elinkelpoinen planeetta?

Maailma on matkalla kohti täydellistä katastrofia. Laaja ilmastokatsaus kertoi, että 35 planetaarisesta elonmerkistä 25 on ennätyksellisen huonolla tasolla. WWF:n tuore Elävä planeetta -raportti muistuttaa, että luontokato pahenee pahenemistaan ja elämme keskellä ihmisen aiheuttamaa sukupuuttoaaltoa.

Nämä raportit hädin tuskin näkyivät mediassa, mutta Eduskuntatalon pylväistä uutisoitiin ja kirjoitettiin useista eri tulokulmista viikkojen ajan. Elokapina muistuttaa turvetuotannon kestämättömyydestä ja nostaa uudelleen tarkasteluun Suomen valtionyhtiön Neovan yhtiön kotipaikkakunnalla Jyväskylässä.

Turve muodostuu soilla tuhansien vuosien aikana. Turve varastoi valtavia määriä hiiltä, joka vapautuu kaivettaessa. Maaperästämme vain 3 % koostuu soista, mutta alueet varastoivat enemmän hiiltä kuin kaikki maailman metsät yhteensä. Jos menetämme nämä suot, ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvaa 75 % nykyisestä tasosta.

Turvetuotantoa ei olla lopettamassa Suomessa

Julkisuudessa turvetuotannosta on maalailtu kuvaa hiipuvana alana. Näin ei ole. Vaikka turpeen energiakäyttö on vähentynyt etenkin EU:n päästökaupan ansiosta, turveteollisuus on etsinyt uusia keinoja pitääkseen turvetuotannon kannattavana liiketoimintana. Suomessa Neova on viime vuonna avannut Ilomantsissa tehtaan, jossa valmistetaan aktiivihiiltä turvetta polttamalla. Jopa noin 70 % aktiivihiilen tuotannossa käytetystä turpeesta palaa lämpöenergiaksi.

Aktiivihiiltä voisi valmistaa myös uusiutuvista raaka-aineista kuten sahateollisuuden sivuvirroista tai nopeasti biomassaa tuottavista pajuista, mutta Neova on päättänyt käyttää raaka-aineena uusiutumatonta turvetta. Turve on erittäin hitaasti uusiutuva polttoaine, jonka polttamisesta syntyy enemmän hiilipäästöjä kuin esimerkiksi kivihiilen polttamisesta.

Neova suunnittelee parhaillaan Ilomantsin tehtaan laajentamista ja uusien aktiivihiilitehtaiden avaamista Pohjanmaalle. Pohjois-Karjalassa yhtiöllä on meneillään tai alkamassa luvitusprosessi kuudella suolla, ja maakuntakaavassa turvetuotantoon on varattu kymmeniä soita. Luontojärjestöt ja paikalliset asukkaat Pohjois-Karjalassa ovat vastustaneet laajenevaa turvetuotantoa, joka uhkaa muun muassa vesistöjä ja uhanalaisia vaelluskalakantoja.

Aktiivihiilen tuotanto perustuu päästökaupan porsaanreikään, jonka avulla Neova jatkaa turpeen polttamista. Yhtiö on hakenut turvetuotantolupia aktiivihiilituotantoa varten jopa 2060-luvulle asti.

Lisäksi Neova tuottaa tällä hetkellä Kekkilä-tuotemerkillä myytävää kasvuturvetta sekä kuiviketurvetta noin 10 000 hehtaarin alueella Suomessa, ja yhtiö on juuri ilmoittanut lisäävänsä tuotantoeläinten kuiviketurpeen tuotantoa. Lisäksi yhtiö on kertonut viime keväänä, että se alkaa tuottaa turpeesta rehuraaka-ainetta.

Myös Ruotsissa Neova on siirtymässä energiaturpeen käytöstä uusiin turvetuotteisiin, kuten kasvuturpeeseen.

Valtion on lopetettava turvetuotannon tukeminen ​​​​​​​

Suomessa valtio tukee turvetuotantoa suorina maksuina sekä veronalennuksina. Fossiilisen polttoaineen kaltaiseksi laskettavan turpeen epäsuorien verotukien arvioidaan olevan noin 95 miljoonaa euroa vuonna 2025. Turpeen tukisummaa voi verrata siihen, että valtion budjetissa ympäristöhallinnon toimintamenoihin varataan vuoden 2025 budjetissa 83,5 miljoonaa euroa. Samalla valtio on saanut EU:lta tukea turvetuotannon alasajamiseksi. Ruotsissa hallitus on budjetoinut satoja miljoonia kruunuja soiden ennallistamiseen samaan aikaan, kun Neova on jatkanut uusien turvetuotantolupien hakemista.

Elokapina vaatii turvetuotannon reilua alasajoa

Elokapina vaatii kaiken turvetuotannon lopettamista ja turvetuotantoalueiden ennallistamista Suomessa ja Ruotsissa. Siirtymän tulee olla rivakka ja määrätietoinen, mutta paikallisille yrittäjille oikeudenmukainen.

”Meidän on välttämätöntä löytää keinoja siirtyä uusiutuvien energialähteiden käyttöön samalla kun vähennämme energian kulutusta. Myös huoltovarmuuden ja omavaraisuuden kannalta Suomen on panostettava uusiutuviin energiamuotoihin ja niihin liittyvän osaamisen kasvattamiseen, ei toimintaan, joka ilmasto- ja ympäristöhaittojen vuoksi aiheuttaa paljon sotia suurempia uhkia myös suomalaiselle yhteiskunnalle”, Hanni Salo Jyväskylän Elokapinasta muistuttaa.

Turvetuotannon lopettaminen on päivänselvä ensiaskel kestävyyssiirtymässä, koska turpeen teollinen käyttö ja polttaminen on hyvin haitallista ilmastolle, suoluonnolle ja vesistöille. Neova ja Suomen valtio eivät näytä olevan luopumassa turpeesta tai edes sen polttamisesta, mikä on täysin Suomessa vallitsevan luonto-, ympäristö-, ilmasto- ja energiapoliittisen linjan vastaista.

Neovan suunnitelmat jatkaa ja jopa laajentaa turveteollisuutta ovat saaneet auttamattoman vähän huomiota. Toivomme että ihmiset heräävät tähän epäkohtaan: Suomen valtionyhtiö on jatkamassa tuhoisaa turvetoimintaa vielä vuosikymmeniä.

Elokapinan tavoitteena on vahvistaa demokratiaa, ei uhata sitä

Elokapina haluaa lisäksi muistuttaa, että väkivallattoman mielenosoittamisen olevan keskeinen osa avointa demokratiaa. Demokratia eli kansanvalta on Elokapinan toiminnan ytimessä, jonka tärkeä tavoite on aktivoida kansalaisia toimimaan ja vaatimaan päättäjiltä tekoja ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Kansalaistottelemattomuus on tutkitusti tehokas keino vaikuttaa. Sen avulla on mm. saatu Yhdysvaltojen orjuus loppumaan, naisten äänioikeus Suomeen ja viisipäiväinen työviikko. Elokapinaan osallistuminen ei kuitenkaan edellytä valmiutta kansalaistottelemattomuuteen, vaan mukaan ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat heränneet siihen, että nyt on pakko toimia. 


Yhteydenotot:
media@elokapina.me
jyvaskyla@elokapina.me