Lehdistötiedote 2.10.2021 Vapaa julkaistavaksi heti


Elokapinan keskiviikkona 29.9. alkanut Syyskapina jatkuu useissa eri sijainneissa. Mannerheimintien protesti muuttaa muotoaan, Veriprikaati-kulkue kulkee Helsingin keskustan halki ja Jämsässä Elokapina osallistuu soiden ennallistamiseen. Mielenilmaus on kestänyt neljä päivää eikä hallitus ole vastannut vaatimuksiin. Elokapina kutsuu kansalaisia mukaan vaatimaan ilmasto- ja ympäristöhätätilan julistamista ja hätätilannetta vastaaviin konkreettisiin toimiin ryhtymistä.

Elokapina jatkaa ja kiihdyttää protestiaan saadakseen vastauksia poliitikoilta. Viimeinen turvaraja, 1,5 astetta menee rikki vuosikymmenen päästä, ja yli miljardin ihmisen elinolosuhteet ovat tuhoutumassa vuoteen 2050 mennessä. Kasvattamalla protestia vaadimme selitystä sille, miksei hallitus pidä tätä hätätilana. Äärisääilmiöiden kasvava tiheys ja voimakkuus on järkyttänyt myös ilmastotutkijat. Tämä ei kuitenkaan näy hallituksen ilmastopolitiikassa.

“Olemme äärettömän huolissamme. Sanna Marin ja Annika Saarikko, voitteko puoluejohtajina antaa syyt sille, miksi hallitus ei tunnusta ilmastohätätilaa, ja sitä vastaaviin nopeampiin toimiin ei haluta ryhtyä?”, Tuulia Reponen Elokapinasta kysyy.

Elokapina kutsuu kansalaisia jatkamaan mielenilmaisua ja vaatimaan nopeampia ilmastotoimia. Syyskapinaan saapuu viikonlopun aikana kymmeniä elokapinallisia eri puolilta Suomea sekä muutama vieras Ruotsin Extinction Rebellion -liikkeestä. Mielenilmaisun eri sijainteihin on ilmoittautunut yhteensä monia satoja osallistujia.

Elokapinan yliopiston paneelikeskustelu lauantaina

Pikkuparlamentin puistoon siirtyneellä Kapinakeskuksella kuullaan puheita ja musiikkiesityksiä sekä keskustellaan kansalaiskokousten hengessä pinkkien pöytien äärellä lauantaina ja sunnuntaina klo 11–22. Osana ohjelmaa Elokapinan yliopisto-yhteisöryhmä järjestää paneelikeskustelun Pikkuparlamentin puistossa klo 15–17. Keskustelussa pohditaan, miten yliopistoyhteisö voisi suhtauta Elokapinan vaatimuksiin. Vieraina ovat kestävän kehityksen asiantuntija, professori Arto O. Salonen Itä-Suomen yliopistosta, aktivisti ja teoreettisen fysiikan lehtori Syksy Räsänen Helsingin yliopistosta, aktivisti, opiskelija ja kanssatutkija Juni Sinkonen Itä-Suomen yliopistosta sekä maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta. Jokainen, joka sitoutuu Elokapinan väkivallattomuuden ja turvallisemman tilan periaatteisiin, on tervetullut osallistumaan keskusteluun sekä nauttimaan ohjelmasta.

Lauantain 2.10. ohjelman päätteeksi Elokapinan keskusteluohjelma Eloradio kuuluu Radio Helsingin taajuudella klo 22–00 aiheena valkoisuuden reflektointi. Eloradion muut lähetykset kuullaan 4.10. aiheena ilmastohätätila ja systeemimuutos, 6.10. kansalaisfoorumi ja 8.10. utopiat. Lähetykset aina klo 22–00.

Veriprikaati kulkee Helsingin läpi osana Syyskapinaa

Elokapina toteuttaa Veriprikaati-nimisen taideperformanssin osana Syyskapinaa lauantaina 2.10. Veriprikaati on rauhanomainen, performatiivinen kulkue. Kulkue lähtee Ylioppilasteatterilta klo 12.30 alkaen.

Äänetön kulkue kulkee hitaasti noin kolmen tunnin ajan Helsingin ydinkeskustassa. Veriprikaati tunnustaa ilmastokriisin uhkana olemassaolollemme. Se viestii ympäristö- ja ilmastohätätilasta ja levittää kulkiessaan myötätuntoa kaikkea elävää kohtaan. Kulkueen elokapinalliset ovat pukeutuneet punaisiin asuihin, jotka symboloivat ekokatastrofiin liittyvää kuolemaa, kuten massasukupuuttoja. Kulkueeseen osallistuu myös tukijoukkoja.

“Viime kesän äärisääilmiöt ovat vaikeuttaneet ilmastoahdistusta. Koen että ahdistus on muutosvoimainen tunne; taiteen keinoin voin käsitellä sitä ja muita ympäristökriisiin liittyviä tunteita. Kesän jälkeen olen kaivannut entistä enemmän yhteisöä, jonka kanssa yhdessä ilmaista näitä tunteita ja tässä sen voi tehdä kauniissa, hiljaisessa kulkueessa.” kuvailee Jaana Lahti, yksi performanssin esiintyjistä.

Veriprikaati ilmentää ympäristökriisiin liittyviä surun, kivun ja tuskan sekä myös toivon, myötätunnon, rakkauden ja rauhan tunteita. Kulkueen yhteinen elekieli kertoo yhteydestämme toisiimme ja muihin lajeihin.

Elokapinalliset osallistuvat suon ennallistamiseen Jämsässä Syyskapinan aikana

Elokapina osallistuu suon ennallistamisaktioon Syyskapinan aikana Jämsässä Tärkkilän tilalla 3.–6.10. Elokapinalliset osallistuvat luonnonalueen ennallistamiseen samanaikaisesti, kun vaativat ilmasto- ja ympäristöhätätilan julistamista. Osallistujia on arviolta 10–20 henkeä.

Ennallistamisaktio on eräänlainen pilottihanke, jonka tavoitteena on laajentaa Elokapinan toimintaa. Elokapina haluaa tukea tahoja, joissa jo tehdään ilmastotyötä, ja liittyä mukaan. Tärkkilän tilalla palautetaan vanhoja peltoja kosteikkoiseksi metsäluonnoksi. Osa alueesta on menossa suojeluun Metso-ohjelmassa. Suon ennallistaminen lisää luonnon monimuotoisuutta ja suojelee maastossa eläviä uhanalaisia eliölajeja. Ajan kanssa suo toimii myös hiilinieluna.

Elokapina on dynaaminen liike, joka jatkuavasti laajentaa toimintatapojaan. Suon ennallistaminen on esimerkki konkreettisista ilmastotoimista, joita Elokapina vaatii hallitukseltakin.

Elokapina on osa kansainvälistä ilmastoliikettä

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä, joka yrittää herättää valtaapitävät pysäyttämään kuudennen massasukupuuton etenemisen, sekä minimoimaan ilmasto- ja ympäristökriisin aiheuttamien joukkokuolemien ja sosiaalisen romahduksen riskin. Elokapina toimii sekä kansallisesti että osana kansainvälistä liikettä.

Kuvia lehdistön käyttöön koostetaan tänne: https://photos.elokapina.fi/s/238suho7mr/aqzsrxn1y0hsly1a

Yhteystiedot: [email protected]