Pressmeddelande 12.4.2022, Kan publiceras omedelbart

Greenpeace- och Elokapina-aktivister har blockerat ett godståg som transporterar ryskt kol till Hangö. Efter att den första gruppen aktivister stängt spåren som leder till Koverhars hamn, fick ett koltåg som närmade sig hamnen stanna cirka 50 meter från portarna till Koverhars hamn. Efter att tåget stannat klättrade en annan grupp aktivister runt tågvagnarna vid 14.15-tiden, och en tredje grupp klev upp på spåren framför tåget och hindrade tåget från att starta igen. Elokapina-rebeller i den tredje gruppen är fastlåsta i varandra och på spåren. Det finns ingen passagerartrafik på den spåravsnitt som leder till hamnen.

Elokapina kräver att transporten av rysk fossil energi genom Finland stoppas omedelbart. Elokapina kräver också att Finland ska sluta handla rysk fossil energi. Enligt Elokapina ska energiförbrukningen samtidigt minska.

Ryskt kol, som kommer från Novosibirsk i Sibirien, transporteras dagligen med tåg över Finland. Kol kommer att fortsätta sin resa genom hamnarna i Hangös Koverhar och Björneborgs Tahkoluoto till världen för att användas för stålproduktion. Sibanthracite, som producerar kol i fråga, ägas av oligarken Albert Avdolyan som gör bisnes med Rysslands arméns vapenleverantör Rostec.

Putins tidigare ekonomiska rådgivare tror att en fullständig blockad av gas och olja på 1-2 månader kan tvinga Putinregimen att dra sig ur kriget. Finlands agerande har alltså en direkt inverkan på vad som kommer att hända i Ukraina inom en snar framtid.

Thomas Wallgren, Elokapina-aktivist och professor i filosofi vid Helsingfors universitet i Hangö, beskriver sina tankar om situationen: “Rysslands anfallskrig avslöjar kopplingen mellan krig och miljöförstöring på ett fruktansvärt sätt. Om vi ​​vill avsluta krig måste vi också avsluta livstilen som baseras på massiv energiförbruk.”

Elokapina-aktivisten Nanna Pulkkinen förklarar den aktuella protesten så här: “Vi vill visa finska företag som för närvarande stöder det ryska militärmaskineriet och längtar efter deras fossilinvesteringar att eftertankeperioden är över. Det finns ingen tid att tveka och frukta hotet för rättsliga åtgärder om affärer med ryska fossilbränslen avbryts, medan civila i Ukraina lider och de ryska ockupationsstyrkorna bedriver folkmord. Vi måste vara beslutsamma och sätta stopp för denna verksamhet, som förorsakar lidande i Ukraina och förvärrar klimatkrisen.”

Leo Castrén, medlem i aktivistgruppen som blockerar tåget vid hamnportet i Koverhar fortsätter: “Vi måste omedelbart sluta importera och exportera fossil energi från Ryssland och minska energiförbrukningen. Vi måste nu anpassa oss. På grund av klimatkrisen och urkarinarnas lidande kan vi inte vänta på att först hitta ersättande fossila bränslen från annanstans.”

“Koltransport på våra järnvägar är inte en fråga om försörjningstrygghet som kommer att ta månader att avsluta och omorganisera logistiken. Det är finansiering av det ryska kriget och naturligtvis förvärring av klimatkrisen. Båda är kriminella aktiviteter.” tillägger Aurora Blomberg, medlem i den blockerade gruppen.

Direktören för Försörjningssäkerhetscentralen konstaterade i helgen att Finlands försörjningstrygghet inte är beroende av Ryssland och järnvägstrafiken.

Enligt experter skulle utträdet från rysk fossil energi vara möjligt inom ett par veckor. Det skulle visa att vårt politiska ledarskap skulle ta ansvar för deras ord och omsätta dem i handling. Statsminister Marin har upprepade gånger uppmanat Finland och EU att avskilja sig från rysk fossil energi. Också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi sa fredagen den 8.4. i sitt tal till riksdagen att  varje utbildad människa vet att tiden för fossila bränslen är förbi.

Elokapina anser att den akuta energiförsörjningskrisen bör lösas i första hand genom att minska och reglera energiförbrukningen, snarare än att betala Ryssland för fossil energi i “övergångsperiodernas” namn.

Elokapina vill också påminna oss om att vid sidan av att utträda från Rysslands (och alla andras) fossilbränslen måste kolsänkor, klimatutsläpp och mångfald tas om hand. En ökad avverkning och en betydande ökning av eldningen av inhemsk flis och torv skulle förvärra en annan kris som hotar vår existens, nämligen ekokrisen.


Bilder för pressen ska finnas här:
https://photos.elokapina.fi/s/2bpw9orjpu/12-4-2022

Kontakt:
media@elokapina.me