Kriittinen puolentoista asteen lämpenemisen raja ylitettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna. Vuosi 2023 oli selvästi mittaushistorian kaikkien aikojen kuumin vuosi sen murskatessa kaikki aiemmat lämpöennätykset. Tutkijoiden mukaan sekä vuoden 2023 että viimeisen 12 kuukauden keskilämpötilat ovat rikkoneet Pariisin sopimuksen mukaisen 1,5 °C kuumenemisen rajan. Kaikki viimeiset yhdeksän vuotta ovat kuuluneet mittaushistorian kuumimpien yhdeksän vuoden joukkoon. Vuosi 2024 tulee olemaan vielä entistäkin kuumempi.

Syy ennätyskuumaan vuoteen oli fossiilisten polttoaineiden kasvava käyttö, joka aiheutti viime vuonna jälleen ennätyssuuret hiilidioksidipäästöt. Huolimatta vuosikymmenien ilmastopolitiikasta, uusiutuvien energianlähteiden teknologiakehityksestä ja kauniista tavoitteista, päästöt ovat vuosi vuodelta vain kasvaneet.

Paljon saastuttavat valtiot ovat pettäneet vuonna 2015 laaditussa Pariisin sopimuksessa tekemänsä lupaukset. Sopimuksessa valtiot sitoutuivat rajoittamaan ilmaston kuumenemisen alle 1,5 asteen ja kääntävänsä päästöt laskuun mahdollisimman pian, jotta maapallo säilyisi elinkelpoisena kaikille maailman ihmisille. Yhdenkään rikkaan maan, edes Suomen, ilmastotoimet eivät ole läheskään riittäviä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Tällä hetkellä olemme edelleen menossa kohti yli kolmen asteen lämpenemistä.

Ilmastokriisin todellisuus on maastopaloja, tulvia, helleaaltoja, kuivuutta, ruokapulaa ja vesipulaa. Tappavat sääilmiöt ovat yleistyneet ja voimistuneet. Viime vuonna ilmastokriisin voimistuvat vaikutukset näkyivät myös Suomessa kohonneina ruoan hintoina, ilmastopakolaisten määrän lisääntymisenä, lomakohteiden palamisena maan tasalle sekä öljyvaltioiden aloittamina sotina.

Ilmakehän lämpötilan lisäksi myös meriveden lämpötila murskasi kaikki aiemmat ennätykset. Ennätyslämpimät merivedet aiheuttivat paljon voimakkaita hirmumyrskyjä. Lämpeneminen jatkui hyvin poikkeuksellisesti elokuulle asti käyttäytyen tavalla, jota tutkijat eivät ole osanneet selittää. Useat tieteentekijät ovat olleet julkisesti peloissaan, sillä meremme ovat saattaneet siirtyä pysyvästi uuteen tilaan. Meriveden lämpöaaltoja esiintyi ympäri planeettaa vahingoittaen ekosysteemejä, tuhoten luonnon monimuotoisuutta ja niiden myötä aiheuttaen vahinkoa myös rannikoiden ihmisille. Antarktiksen merijään määrä on lisäksi romahtanut ennätysmatalalle, aiheuttaen merenpinnan nousua, merivirtojen muutoksia ja jäästä riippuvaisten ekosysteemien tuhoutumista.

Viime vuoden hirmumyrskyt, maastopalot, tappavat helteet, vesipula ja romahtaneet sadot olivat esimakua siitä tulevaisuudesta, mihin Pariisin sopimusta noudattamalla ihmiskunta olisi voinut vielä päästä. Nykyisillä ilmastotoimilla lämpeneminen jatkuu kuitenkin vielä jopa yli kolmen asteen, mikä olisi Maan elämälle täysin katastrofaalista. Tutkijat ovatkin todenneet, että maapallon elossapitojärjestelmä on vaurioitunut ja planeetan tila on siirtynyt kauas turvarajojen ulkopuolelle, täysin uuden ja tuntemattoman ilmaston aikakaudelle.

Valitettavasti vuosi 2023 on kuitenkin yksi tämän vuosisadan kylmimmistä. Jokainen vuosi tästä eteenpäin tulee rikkomaan lämpöennätyksiä. Olemme astuneet pois meille tutun maapallon aikakaudesta ja siirtyneet tuntemattomalle vyöhykkeelle, jolla ilmastojärjestelmän noidankehät voivat aiheuttaa katastofaalisen kuumenemisen kierteen. Tämän tulisi viimeistään olla se hetki, kun myös me täällä vauraassa pohjoisessa heräämme taistelemaan elinkelpoisen planeetan säilyttämiseksi.

Yhteiskunnat ovat jo romahtamassa ympäri maapalloa, erityisesti köyhemmissä maissa. Ainoa tapa pysäyttää yhteiskuntien romahtaminen ilmastojärjestelmän luhistumisen myötä on nopea ja täydellinen irtautuminen fossiilisista polttoaineista. Koska globaalin yhteiskuntamme valtarakenteet on kuitenkin rakennettu halvan fossiilienergian avulla, sen valtaapitävä ja raharikas eliitti vastustaa fossiilista polttoaineista irtautumista viimeiseen asti. Silti jokainen asteen kymmenyskin, joka ilmastokriisissä voidaan vielä voittaa, lieventää ilmastokriisin voimakkaimpia vaikutuksia lisäten ihmisten selviytymisen mahdollisuuksia .

Elokapina vaatii Suomen hallitusta noudattamaan omaa ilmastolakiaan ja kunnioittamaan Suomen valtion Pariisin sopimuksessa tekemiä sitoutumuksia.

Lisää Elokapinan vaatimuksista:


Yhteydenotot:
[email protected]