Elokapinan ennakkotiedote Syyskapinasta (1.10.-7.10.)

Kansalaisliike Elokapina julistaa viikon pituisen Syyskapinan Helsingissä 1.10. Kapinan aikana elokapinalaiset kaikkialta Suomesta ryhtyvät Helsingissä väkivallattomaan suoraan toimintaan ja kansalaistottelemattomuuteen. Elokapina vaatii päättäjiä toimimaan ilmasto- ja ympäristökriisin vakavuuden ja kiireellisyyden edellyttämällä tavalla.

Ryhdymme väkivallattomaan, kiinniottoihin johtavaan suoraan toimintaan, sillä tämä on ainoa keino tuhokehityksen pysäyttämiseen tilanteessa, jossa päättäjien ilmasto ja ympäristöteot ovat jääneet täysin riittämättömiksi – viimeisenä esimerkkinä syyskuun budjettiriihen päätökset. On eettinen velvollisuutemme toimia.

Lauantaina 3.10. Elokapina järjestää myös kaikille avoimen Hätäjarrutus-nimisen mielenilmauksen.

Elokapina vaatii Suomen hallitusta 1) julistamaan ilmastohätätilan ja aloittamaan säännöllisen tiedottamisen ilmasto- ja ympäristökriisin etenemisestä. 2) vähentämään nettopäästöjä nykytasosta 20% joka vuosi vuodesta 2021 alkaen siten, että Suomi on hiilineutraali vuonna 2025. Samanaikaisesti on aloitettava mittava ekologinen jälleenrakennus. Hallituksen on 3) vahvistettava demokratiaa ottamalla käyttöön satunnaisotannalla valittava kansalaisfoorumi. Foorumi pohtii tutkimustietoon nojaavia ratkaisuja ilmasto- ja ympäristökriisiin sekä valvoo tavoitteiden toteutumista.

Lisäksi Elokapina järjestää Syyskapinan aikana Senaatintorille pystytettävässä Kapinakeskuksessa erilaisia, yleisölle avoimia matalan kynnyksen tapahtumia, kuten tiedepaneelin, kansalaiskokouksen, tanssia, lavarunoutta ja paljon muuta.

Syyskapina on osa globaalia Extinction Rebellionin kapina-aaltoa. Esimerkiksi Britanniassa Extinction Rebellion valtasi Lontoon katuja syyskuussa 10 päivän ajan. Tänä aikana Britannian parlamentti hyväksyi käsittelyyn liikkeen vaatimuksen mukaisen ilmasto- ja ympäristötoimia edistävän lakialoitteen.

Elokapina seuraa koronatilannetta ja huomioi tapahtumiensa koronaturvallisuuden.

Yhteys:

media@elokapina.me

https://www.facebook.com/elokapina/

https://www.instagram.com/elokapina/