Maailmassa on tällä hetkellä meneillään useita kriisejä, nyt myös Venäjän aloittama sota Euroopassa. Pandemia ja sodat yhdessä ilmastokriisin ja luontokadon kanssa aiheuttavat koko ihmiskunnan olemassaololle vakavan uhan. Erityisesti suurimmat fossiilienergian tuottajavaltiot kunnostautuvat tilanteen pahentajina ja synkentäjinä. Jopa 80% ulkomaankaupan tuloistaan fossiilienergian myymisestä saava Venäjä hyökkäsi tällä viikolla häikäilemättömästi Ukrainaan. Saudi-Arabia ja Iran ovat aiheuttaneet humanitäärisen katastrofin sotimalla vuosia Jemenissä. USA, nykyisin maailman suurin öljyntuottajamaa, on vuosikymmenten ajan tukenut Israelin laitonta apartheid-politiikkaa miehitetyssä Palestiinassa ja pommituksia Gazassa. Eri kriisien taustalla vaikuttavat pohjimmiltaan samat syyt: imperialistinen vallankäyttö, pidäkkeetön kapitalismi ja rikkaiden yhteiskuntien riippuvuus fossiilisten sekä muiden luonnonvarojen liikakäytöstä.

Mitä meidän tulisi tehdä tässä tilanteessa, jossa sota riehuu Euroopassa? Tärkeintä on hätää kärsivien ukrainalaisten ja muiden kansojen auttamisen lisäksi siirtyä uusiutuvaan energiaan, jotta emme ole riippuvaisia fossiilidiktaattorien mielivallasta, ja jotta muita fossiilisten polttoaineiden ylläpitämiä kriisejä, joista ilmaston kuumentuminen on räikein, ei enää syntyisi.

Viime viikkojen tapahtumat ovat seurausta kontrollinhaluisesta suurvaltapolitiikasta. Niissä toteutuvat Venäjän valtaeliitin geopoliittiset fantasiat. Meillä tavallisilla ihmisillä on silti voimaa ja valtaa muuttaa yhteiskunnallista keskustelua, sekä sitä kautta todellisuutta. Eurooppa on tällä hetkellä riippuvainen Venäjältä tulevista fossiilisista polttoaineista. Nyt on viimeistään aika tarkastella käyttämämme energian alkuperää, sekä tehdä pikavauhtia niitä poliittisia ja yhteiskunnallisia muutoksia, joita siirtymä uudistuvaan energiantuotantoon ja energiankulutuksen vähentämiseen vaativat.

XR Ukraina on vedonnut globaaliin kapinayhteisöön avoimella kirjeellä vaatien yhteistä rintamaa fossiiliteollisuutta vastaan, sillä nopein tie rauhaan ja kestävään tulevaisuuteen on fossiilisten polttoaineiden käytön alasajo. Putinin sodan ja väkivaltakoneiston rahoitus loppuu näin nopeammin kuin pelkkien sanktioiden avulla, ja myös ilmaston kuumeneminen hidastuu. Elokapina haluaa osoittaa solidaarisuutta sekä ukrainalaisia että kaikkia sodasta kärsiviä ja sitä vastustavia kohtaan.

Sota on inhimillinen tragedia, jossa ei ole voittajia. Erityisen suuri tragedia se on silloin, kun se on aloitettu yhtä moraalittomin perustein kuin Venäjä Ukrainassa. Nyt on kuitenkin varmistettava, että yksi tämän sodan häviäjistä on fossiiliteollisuus.

Lue XR Ukrainan kirje kokonaisuudessaan englanniksi: https://tinyurl.com/bdd9vceh