Liikenteen pysäytyksen tarkoituksena oli nostaa puheenaiheeksi Pyyryväissuon arvokkaan alueen turmeleminen ja käynnissä oleva ympäristötuho laajemminkin. Protestissa todistettiin erittäin vakava ja yllättävä vaaratilanne. Kuorma-auton kuljettaja jatkoi ajamista ajoneuvon edessä olevista elokapinallisista huolimatta. “En meinannut millään uskoa, että se ei pysähdy”, kertoo kuorma-auton edessä seissyt Jalmari Suutari.

Mielenilmaus sai lisää julkisuutta, kun Kokoomuksen kuntavaaliehdokas tviittasi siitä alatyylisesti ja väkivallalla fantasioden.

Väkivallaton suora toiminta on yksi demokraattisen yhteiskunnan toimintatavoista eikä vihamielisyys sitä kohtaan voi jatkua. Kuorma-auton kuljettajan toiminnasta tehdään rikosilmoitus poliisille. Mielenosoitusoikeus on vahva oikeus eikä väkivallan uhka saa estää kansalaistoimintaa. Haluammekin viestiä painokkaasti sitä, että päämääränämme on suojella yhteistä tulevaisuuttamme ja ympäristöämme. Kuorma-auton työntämäksi joutunut tavallinen työssäkäyvä Suutari kuvaa motiiveitaan näin: “Rakastan luontoa enkä voi millään hyväksyä sitä, että me hävitämme elonkirjon rikkautta tällä tavalla. Elokapinalla on nähdäkseni erityinen potentiaali elonkehän pelastamisessa, kun eri luonnonsuojeluliikkeet ja muut tahot ovat tähän mennessä epäonnistuneet siinä tehtävässä, kaikista lukemattomista ja arvokkaista yksittäisistä onnistumisista huolimatta. Kyse on yhtä lailla myös koko ihmiskunnan tulevaisuudesta lajina.”

Elokapinan toiminnan kohteena eivät ole työtään tekevät suomalaiset vaan tarkoituksena on painostaa päättäjiä ja tuoda median ja muiden kansalaisten huomiota eettisesti ongelmalliselle asialle. Samaan aikaan me Elokapinassa ymmärrämme, ettei yksittäinen työntekijä ole syyllinen yhteiskuntamme aiheuttamaan systemaattiseen ympäristötuhoon. Sitä huolestuttavampaa onkin, että Oulun tapauksessa kuorma-auton kuljettaja jatkoi ajamista vaarantaen mielenosoittajan terveyden ja pahimmillaan hengen. Toiminta ei kritisoinut kuljettajaa henkilönä. Päinvastoin Elokapinassa ymmärretään se, kuinka haavoittuvassa asemassa suuri osa Suomen työntekijöistä on ja kuinka usein vähäiset valinnanmahdollisuudet työn suhteen ovat. Luokkakysymykset ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus ovat Elokapinassa tärkeitä ja itse asiassa vaadimme myös, että tulevat toimet ilmasto- ja ympäristökriisin pysäyttämiseksi ja niiden vaikutuksiin sopeutumisessa tehdään mahdollisimman reilusti – niin, että eriarvoisuus yhteiskunnassamme ei kasva vaan vähenee.

Toimintamme Elokapinassa on avointa väkivallatonta tottelemattomuutta. Osallistujat kantavat seuraukset omilla kasvoillaan ja nimillään. He näkevät mahdollisen lain rikkomisen pienempänä pahana kuin ilmasto- ja elonkirjokriisin etenemisen sivustaseuraamisen.

Video tapahtumasta: https://www.facebook.com/elokapinaoulu/videos/1683700865147451/

Lisätiedot: [email protected]