Fortumin toiminta ilmastotoimien viivyttelijänä on häpeäksi Suomelle. Suomen valtio on Fortumin pääomistajana suurimmassa vastuussa yhtiön toiminnasta. Fortumin johto ei ansaitse vastuuvapautta tämänpäiväisessä yhtiökokouksessa.

Fortum on omistamansa Uniperin kautta yksi Euroopan suurimmista saastuttajista. Sen Maasvlakte 3 -hiilivoimala Alankomaissa avattiin 2016, Pariisin ilmastosopimuksen solmimisen jälkeen. Alankomaat on sittemmin päättänyt kieltää hiilivoiman tuoton vuoteen 2030 mennessä – ja Uniperin kautta Fortum haastaa maan nyt oikeuteen menetettyjen voittojen takia. (https://www.greenpeace.org/finland/blogit/6971/fortum-haastoi-alankomaat-oikeuteen-tarkistimme-faktat/).

Suomen toiminta on kaksinaismoralistista. Meillä on vastaava hiilikieltolaki, mutta siitä huolimatta Suomi on Fortumin suurimpana osakkeenomistajana hyväksymässä kanteen.

Kaiken kukkuraksi Fortum on Uniperin kautta avannut vielä uudenkin hiilivoimalan, Datteln4:n, Saksaan vasta viime vuonna. (https://yle.fi/uutiset/3-11377272)

Fortumin johto haluaa ilmastokeskustelussa napsia rusinat pullasta: hyötyä fossiilivoimasta ja sen lisäämisestä, ja samalla puhua kauniisti tulevaisuuden ekologisesta energiasta.

Elokapinan tämänpäiväisessä mielenilmauksessa businessasuiset aktivistit levittivät vihreää saippuavettä Fortumin pääkonttorin ikkunoihin ja seiniin. Karnevalistisella mielenosoituksella tuotiin näkyväksi, millaisia Fortumin ilmastopuheet ovat tekoihin verrattuna: silkkaa viherpesua, eli näennäistä ekologisuutta.

“Olen täydellisen kyllästynyt Fortumin viherpesuun ja valtion omistajaohjauksen venkoiluun. Päästöt on saatava alas nyt. Se tarkoittaa voimaloiden sulkemisia, ei haaveiluja vetytaloudesta. Lisäksi Hollannin haastaminen vapaakauppasopimuksen perusteella oikeuteen hiilikieltolain vuoksi on härskeintä ilmastopolitiikan vaikeuttamista vähään aikaan”, sanoo yksi mielenilmaukseen osallistuneista, Outi Leskinen.

“Minusta on tärkeää tehdä Fortumin viherpesu näkyväksi. Yhtiön slogan ‘join the change’ ja ympäristöystävällisyyttä korostava viestintä ovat irvokkaassa ristiriidassa uusien hiilivoimaloiden avaamisen ja Alankomaiden oikeuteen haastamisen kanssa. Hallituksen kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ei ole uskottavaa jos valtionyhtiö saa jatkaa saastuttamista ilmastokriisin aikakaudella”, sanoo Jenni Meinilä Elokapinasta.

Maailma on matkalla kohti kolmen celsiusasteen lämpenemistä verrattuna esiteolliseen aikaan. Toteutuessaan tämä olisi katastrofi ihmiskunnalle (https://elokapina.fi/the-emergency/). Kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen edellyttää päästölähteiden sulkua. Fortumin kohdalla se tarkoittaa ensin hiilivoimaloiden sulkemista sekä fossiilikaasuinvestointien lopettamista, sen jälkeen myös fossiilikaasuvoimaloiden sulkua.

Uusiutuvat energialähteet ovat hyvä asia, mutta niiden tarkoitus on mahdollistaa fossiilivoiman alasajo, ei toimia lisänä niille. Tällä hetkellä Fortum kertoo uskovansa 10 vuoden kuluttua tapahtuvaan vetyvallankumoukseen (https://www.hs.fi/talous/art-2000007847978.html), jonka vaatima teknologia on toistaiseksi pelkkää unelmaa. Samaan aikaan täällä todellisessa maailmassa Fortum panostaa vahvasti fossiiliseen kaasuun, ja venyttää hiilivoimaloiden sulkua.

Jos energiayhtiöt eivät pysty toimimaan puhtaasti, pitää niiden kertoa se rehellisesti itse, jotta yhteiskunta voi tehdä tarvittavat toimet. Maailmanlaajuisesti taloudelliset voimavarat täytyy suunnata ekologiseen jälleenrakennukseen, ei fossiilitalouden jo romahtaviin rakenteisiin. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa korvauksia suuryrityksille, jotka kyynisyyttään investoivat fossiilienergiaan vielä reilusti 2000-luvun puolella.

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä, joka yrittää herättää suuren yleisön vaatimaan valtaapitäviä välittömästi pysäyttämään kuudennen massasukupuuton etenemisen, sekä minimoimaan ilmasto- ja ympäristökriisin aiheuttaman sosiaalisen romahduksen riskin. Tässä liike käyttää väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta.

Yhteys: [email protected]

Eri ympäristöjärjestöjen yhteinen verkkomielenosoitus: https://www.facebook.com/events/2962604004015668

Video tapahtumasta: https://www.facebook.com/elokapina/videos/3135684436664785/

#fortumirtifossiilisista #fortum

Valokuvat Elokapinan tämänpäiväisestä aktiosta ovat vapaasti käytettävissä CC BY-lisenssin mukaan, maininta “Bambi Beibi / Elokapina - Extinction Rebellion Finland”.

Linkki kuvakansioon: https://cloud.elokapina.fi/index.php/s/rsjPKkaESWANPXn/download