Tiedote 12.4.2022 Julkaisuvapaa heti

Greenpeacen ja Elokapinan aktivistit ovat Hangon Koverharin sataman portilla tavoitteenaan estää venäläisen hiilijunan matka satamaan Ympäristöliikkeiden huolestuneet aktivistit ovat yhteistyössä estäneet junaliikenteen Koverharin sataman portilla. Portti on Viskontiellä, josta Lappohjasta tulevat raiteet kulkevat sisään satama-alueelle. Lukittautuminen alkoi klo 14. Hiilijunan on määrä saapua paikalle puolen tunnin kuluttua.

Elokapina vaatii, että transitio-liikenne eli venäläisen fossiilienergian kauttakuljettaminen Suomen läpi lopetetaan heti. Elokapina vaatii Suomea myös irtautumaan venäläisestä fossiilienergiasta välittömästi. Venäjän fossiilikaupan mahdollistaminen rahoittaa sotaa Ukrainassa juuri nyt eikä sen lopettamisessa saa vitkastella. Hiilen, öljyn ja kaasun ostaminen Venäjältä heikentää myös kansainvälisiä pakotteita. EU-maat ovat Ukrainan sodan alkamisen jälkeen ostaneet fossiilisia Venäjältä yli 19 miljardilla eurolla.

Putinin entinen talousneuvonantaja uskoo, että täydellinen kaasu- ja öljysaarto voisi 1-2 kuukaudessa pakottaa Putinin hallinnon vetäytymään sotatoimista. Näin ollen Suomen toiminnalla on suorat vaikutukset siihen, mitä Ukrainassa tapahtuu lähitulevaisuudessa.

“Ei voi kestää kuukausia, että Venäjän rahoittaminen ja sen harjoittaman fossiilikaupan mahdollistaminen loppuu kun samalla ukrainalaisten siviiliuhrien määrä kasvaa päivä päivältä. On järkyttävää, ettemme tässä tilanteessa ole jo kohtuullistaneet energiankulutustamme, vaikka saisimme siten samalla kertaa lopetettua Venäjän diktatuurin rahoittamisen ja hillittyä uhkaavaa ilmastokriisiä.” kommentoi Elokapina-aktiivi Raili Nylund sataman portilta.

​​​​Porttiin lukittautunut Elijah Saulio Elokapinasta täsmentää: “Olemme täällä paitsi solidaarisuudesta ukrainalaisia kohtaan myös siksi, että ilmaston kuumentamisella ja tällä sodalla on suora yhteys. Me rahoitamme Venäjän sotimista ostamalla siltä fossiilista energiaa, ja transito-liikenne Suomen läpi mahdollistaa sen myymisen eteenpäin. Hiilen polttaminen meillä tai muualla taas voimistaa ilmastokriisiä ja näin palvelee valkoista ylivaltaa pahentamalla globaalin etelän mustiin ja ruskeisiin ihmisiin kohdistuvaa kansanmurhaa. Toivoin, että tämä järjettömyys olisi jo lopetettu.”

Elokapina katsoo, että energian saatavuuskriisi tulee ratkaista ensisijaisesti vähentämällä ja säännöstelemällä energiankulutusta sen sijaan, että Venäjälle maksetaan enää senttiäkään fossiilienergiasta “siirtymäaikojen” nimissä.


Kuvia lehdistön käyttöön koostetaan tänne:
https://photos.elokapina.fi/s/2bpw9orjpu/12-4-2022

Yhteydenotot:
[email protected]