Bekymrade aktivister från miljörörelser har samarbetat för att blockera tågtrafiken vid porten till Koverhars hamn. Porten är på Viskontie, där spåret från Lappohja går in i hamnområdet. Blockaden började vid 14.00-tiden. Koltåget skulle anlända om en halvtimme.

Elokapina kräver att transport av rysk fossilenergi genom Finland stoppas omedelbart. Elokapina kräver också att Finland drar sig ur rysk fossil energi omedelbart. Att stöda Rysslands fossilhandel finansierar kriget i Ukraina och det får inte finnas dröjsmål med att avsluta det. Att köpa kol, olja och gas från Ryssland kommer också att försvaga de internationella sanktionerna. Sedan kriget började i Ukraina har EU-länderna köpt fossila bränslen från Ryssland för över 19 miljarder euro.

Putins tidigare ekonomiska rådgivare tror att en fullständig blockad av gas och olja på 1-2 månader kan tvinga Putinregimen att dra sig ur kriget. Finlands agerande har alltså en direkt inverkan på vad som kommer att hända i Ukraina inom en snar framtid.

“Det får inte ta månader för att sluta Rysslands finansiering och dess fossilhandel eftersom antalet ukrainska civila offer ökar dag för dag. Det är chockerande att vi i det här läget inte har en rimlig energiförbrukning, fast med den skulle vi på samma gång kunna sluta financiera Rysslands diktatur och hejda den hotande klimatkrisen”, kommenterade Elokapina-aktivisten Raili Nylund från hamnporten.

Elijah Saulio från Elokapina, som är inlåst i porten, förklarar: “Vi är här inte bara av solidaritet med ukrainarna, utan också för att det finns en direkt koppling mellan global uppvärmning och detta krig. Vi finansierar Rysslands krig genom att köpa dess fossil energi.”Att bränna kol i vårt land eller någon annanstans förvärrar klimatkrisen och tjänar därmed vit överlägsenhet genom att förvärra folkmordet på svarta och bruna människor i den globala södern. Jag hoppades att detta vanvett skulle vara över.”

Elokapina anser att energiförsörjningskrisen i första hand bör lösas genom att minska och reglera energiförbrukningen, snarare än att betala Ryssland en slant mer för fossil energi i “övergångsperiodernas” namn.


Bilder för pressen ska finnas här:
https://photos.elokapina.fi/s/2bpw9orjpu/12-4-2022

Kontakt:
[email protected]